Annons

Ny farled närmare Kungsbackas kust

Sedan den 1 juli finns ett nytt system för fartygsrutter i Kattegatt. Detta innebär bland annat att handelsfartyg kommer att passera närmare kommunens kust.
– Man får ta det lite försiktigt när det är nedsatt sikt, säger Bengt-Åke Larsson på Sjöfartsverket. 

Nyheter | 09 Juli 2020 20:33

Fler handelsfartyg kommer nu att passera närmare Kungsbackas kust.

FOTO: Pixabay

Ett nytt system för att avlasta rutter och minska risken för olyckor har sedan den 1 juli införts på Kattegatt. Samtidigt innebär det nya systemet att betydligt fler större fartyg kommer att passera närmare Kungsbackas kust. Detta då en av de nya rutterna, Route S som den heter på sjökortet, nu dras öster om Fladen och Lilla middelgrund och sedan passerar väster om Nidingen.

– Det handlar om att öka säkerheten, men egentligen kommer det att bli en ganska marginell skillnad, säger Bengt-Åke Larsson vid sjötrafikledningen på Sjöfartsverket.

Samtidigt säger han att det finns fog för ökad uppmärksamhet bland de som ger sig ut med fritidsbåtar.

– Man får ta det lite försiktigt när det är nedsatt sikt så att man inte hamnar mitt i farleden. Och framförallt kanske det är bra om de som ger sig ut och fiskar är lite extra uppmärksamma, så att man inte sitter där och fiskar i lugn och ro och blir överraskad av att det plötsligt dyker upp ett fartyg.

Route S går innanför Fladen och Lilla middelgrund, men utanför Nidingen.

Att de nya rutterna införs är dock huvudsakligen för att göra det lättare för sjöfarare av olika slag att hålla reda på varandra, menar Bengt-Åke Larsson.

– Innan gick trafiken mer fritt. Nu styrs den i stället in i dessa rutter, så tanken är att det ska bli lättare att veta var handelsfartygen kör, säger han.

Du säger marginellt, hur nära vår kust kommer fartygen?

– Man kommer att se dem lite tydligare, säger Bengt-Åke Larsson.

 

Läs fler nyheter på norrahalland.se – klicka här

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Stekhett veckoslut på intåg

Nyheter Kontrollera att kylklamparna ligger på plats och sök skugga om du inte njuter av höga temperaturer och stekande ...

Ilsken älgko i motionsspåret

Nyheter En älgko med två kalvar rör sig på motionsspåret i Vallda Palta. Hon är aggressiv och vill ha ...

Jocke jagar drömmen i luften

Sport Coronapandemin håller sitt grepp även över sommaren och har fått ut fler människor i skog och mark. ...
Annons