KRÖNIKOR 2024-08-26 KL. 19:00

Krönika: När ens barn flyttar hemifrån

Krönika: När ens barn flyttar hemifrån

TV-klipp och nyheter

När våra ungdomar mopsar upp sig eller vill leva livet på ett sätt som vi inte vill, har jag många gånger sagt: ”Det där får du göra när du flyttar hemifrån, för under vårt tak är det våra regler som gäller. Men du får inte flytta förrän du har fyllt 18 år.”

Nu är två av våra tre barn myndiga och kan välja att ta sitt pick och pack och dra. Men vad det innebär rent känslomässigt för en förälder när ens barn faktiskt ska till att flytta var jag inte beredd på. Mitt i sommaren kom beskedet. Vår äldsta hade blivit antagen till en utbildning på annan ort. Några dagar senare hade denna ungdom, som vi här kan kalla Flyttfågeln, skrivit på ett lägenhetskontrakt.

Nu kanske du tänker att vi där och då började känna oss ledsna för att Flyttfågeln skulle lämna nästet? Nejdå! Själv började jag genast se fram emot att jag skulle börja nyttja Flyttfågelns rum som tillflyktsort när Maken snarkar så högt att jag inte kan sova. På dagtid tänkte jag ha rummet som kontor när jag jobbar hemifrån. Rummet är heller inte så dumt att förvara våra högar med ostruken tvätt i och ha som strykrum. Till rummet hör även en liten, men naggande god walk-in-closet. Perfekt att ha som skafferi! För i vårt hushåll försvinner alla godsaker i ett huj om man har storhandlat under veckan och lagom till helgen får vi stödhandla godis, glass och popcorn.

Nu var jag dessvärre inte ensam om att vilja fylla Flyttfågelns rum med ett nytt, högre syfte. En av sönerna såg fram emot att ha det som spelrum. Den andra såg framför sig hur rummet skulle kunna fungera som en förfesthåla. Maken drömde om ett rum där han kan sitta ostört och lyssna på sin musik, som han upplever att vi andra inte uppskattar.

Flyttfågeln har på senare tid nog sett vårt hem som ett shoppingcenter där man slipper betala. Vi har identifierat ett icke sinande intresse för porslin, kastruller, rivjärn och sällskapsspel. Sådant som kan vara bra att ha när man ska flytta hemifrån. Jag fick höra att den där fina glasvasen, den använder jag väl inte? Helt riktigt. Och det är nu jag också inser att vi till exempel har tre uppsättningar decilitermått och ännu fler bunkar. Och glas har vi till ett helkompani. För att inte tala om handdukar och lakan. Det är faktiskt skönt att få rensa ut lite. Även om jag vid närmare eftertanke kanske skulle ha behållit datorn.

Flyttfågeln vill veta om rutiner gällande att betala räkningar och hur man väljer hemförsäkring. En vanlig konversation kan numera innehålla allt från OCR-nummer, tecknande av elavtal, adressändring och inköp av brandvarnare till diskussioner om vad mjöl, socker och andra basvaror kostar. Och vi har varit på IKEA och Gekås och bunkrat diverse nödvändiga ting.

I dagarna kom det fram att Flyttfågeln ämnar ha kvar samtliga möbler i sitt rum. Här ska det nämligen kommas hem under flera helger i månaden och dessutom på alla lov. Ingen har i Flyttfågelns rum att göra! Alla i familjen sörjde över det drömrum som nu gick förlorat. Men besvikelsen la sig snabbt. För i takt med alla inköp som har gjorts till det bo Flyttfågeln ska sätta, så har mammahjärtat börjat förstå att det snart kommer att svämma över av saknad. Vilken lättnad att Flyttfågeln ska flaxa hit då och då!

Ulrika Wahlström, krönikör



TV-klipp och nyheter

Konkurrenterna säger sitt om Aranäs
HANDBOLL 2024-09-13 KL. 15:00
Premium

Konkurrenterna säger sitt om Aranäs

✔ Vem de helst värvar ✔ Vilka åker ur ✔ Årets överraskning

20 snabba frågor till karismatiske tränaren
HANDBOLL 2024-09-12 KL. 14:00
Premium

20 snabba frågor till karismatiske tränaren

✔ Regeln han vill ändra ✔ Orosmolnet ✔ Drömvärvningen

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2024-09-13 KL. 15:00
Konkurrenterna säger sitt om Aranäs

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Historiska smedjan vid E6 har byggts upp på nytt

Historiska smedjan vid E6 har byggts upp på nytt

Många har säkert undrat vad det är för ett litet hus som nyligen återställts vid Lindomemotet längs E6:an. Under våren tog den gamla smedjan form igen och påminner nu om gården som länge låg där.