Annons

Kommunen: Tillfälligt besöksstopp och ändrad undervisning

Kommunen har under morgonen presskonferens om hur de arbetar med de skärpta råden. Det blir tillfälligt besökstopp på korttidsboende och varierad distansundervisning för gymnasieelever.

Vård | 19 November 2020 10:04

Malin Aronsson, kommundirektör

FOTO:

Presskonferensen är digital och deltar gör Malin Aronsson, kommundirektör, Ulrika Granfors, förvaltningschef för kultur och fritid, Lillemor Berglund Andreasson, förvaltningschef vård och omsorg, Katarina Öryd, förvaltningschef bygg och miljö, Cynthia Runefjärd, förvaltningschef Gymnasium och arbetsmarknad.

– Jag vill börja med att säga något om den situation vi befinner oss i. Det är en prövning för oss alla, säger Malin Aronsson, kommundirektör

– Sedan en tid tillbaka så har vi allmänna råd i Halland. Vi ska prata lite om effekterna av råden och jag kan bara säga att vi ser alla uppoffringar som ni gör som invånare och för det är vi tacksamma.
– Vi ser också hur alla våra företag kämpar och sliter i den svåra situationen.

– Råden går ut den 24 november och just nu pågår det ett arbete i länet där vi analyserar vilka effekter vi kan se och vilka förslag vi vill lämna till Folkhälsomyndigheten som formellt fattar beslut om det ska bli en förändring eller inte. Trots att många gör förändringar ser vi inte det i smittspridningen ännu och det beror på att det tar tid, säger Aronsson.

Vård och omsorg

– Just nu ser vi i samhället att vi har ett väldigt allvarligare läge än tidigare. Vi har sammanlagt 13 smittade* på olika vård- och omsorg boenden. Vi har därför tagit några beslut för att stödja de som är smittade och för att vår personal ska räcka länge och orka, säger, Lillemor Berglund Andreasson, förvaltningschef vård och omsorg.

Under presskonferensen gång fick Lillemor Berglund Andreasson uppdaterade siffror.
Just nu finns det 10 smittade på två olika vård- och omsorgsboende. Tre personer är friskförklarade på Ekhaga. I hemtjänsten var det igår tre smittade. Idag är siffran fyra smittade i fyra olika hemtjänstgrupper.

– Vi har beslutat att starta upp det särskilda covid-teamet igen som var igång i våras men som vi pausade i oktober när smittan gick ner, säger Lillemor.

Covid-teamet innebär en trygghet både för personal och för vårdtagare, menar hon.

– Vi vet också att de finns de som är mycket oroliga för covid-19 och hur vi hanterar skyddsutrustning. Hur vi hanterar det baseras på rekommendationer från Folkhälsomyndigheten samt Smittskydd Halland och regionala vårdombud, som vi sedan följer. Därför är det viktigt att vår personal bara använder den utrustning som vår kommun köper in.

Besöksförbud

–  Ordförande tog igår beslut att införa ett tillfälligt lokalt besöksstopp inom verksamheter som bedriver korttidsplatser och växelvård. Berörda är korttidsenheten Smedjan och  en enhet på Vickans vård- och omsorgsboende. Syftet är att minska risken för smittspridning genom att minska antal personer som vistas i våra verksamheter, säger Lillemor Berglund Andreasson.

– Det här är platser som man vistas på tillfälligt och inte en egen bostad. Det gäller från 18 november tills nytt beslut tas.

– Avrådan från besök på vård och omsorgsboenden gäller fortfarande och vi ser att de flesta anhöriga hört vår vädjan och följer det och vi är väldigt tacksamma för det, säger Lillemor Berglund Andreasson.

Gymnasieskolan

Cynthia Runefjärd, förvaltningschef Gymnasium och arbetsmarknad talade om regeringens besked igår om att skolan ska vara öppen och undervisningen ska bedrivas på plats i största möjliga mån. Samtidigt ska trängseln i skolan undvikas.

– Och det är precis det vi ska göra i Kungsbacka också, säger Cynthia Runefjärd.

När skolan och lektioner startar och slutar påverkar trängseln i kollektivtrafiken. På vissa turer har det varit trångt i Kungsbacka.

– Den senaste tiden har vi haft större bekymmer med trängsel i kollektivtrafiken. Nu har vi fått information från västtrafik att det inte kommer bli fler fordon på de turerna (där det är trängsel) och det är så klart oroande. Igår fick vi större möjligheter, via det budskap Anna Ekström hade på presskonferensen…

– Mot den här bakgrunden har vi fattat ett beslut som börjar gälla från tisdag 24 november nästa vecka. Årskurs 1 i gymnasieskolan kommer försätta vara på plats och ha sin undervisning i våra lokaler. Årskurs 2 kommer vara på plats den ena veckan och årskurs 3 den andra veckan, säger Runefjärd.

– Vi kommer dessutom göra så att rektorer och arbetslag har en stor och flexibel möjlighet att fatta egna beslut på skolenheten. Det kan gälla en särskilt kurs eller särskilda moment som verkligen inte lämpar sig för distans, säger hon.

Detta innebär att det kan vara stora variationer mellan hur undervisningen bedrivs på de olika skolorna.
– Alla elever och vårdnadshavare måste veta att det är rektorn som bestämmer och det kan finnas variationer. Beslutet kommer att gälla fram till den 10 januari, säger Cynthia Runefjärd och avslutar:

– Vi vill verkligen ha skolan öppen och då gäller det att vi hjälps åt. Vi vill inte hamna i att vi går över till distansundervisning helt och hållet efter jul. Hjälps vi åt på ett riktigt bra sätt och följer alla restriktioner så kanske vi inte behöver gå till ytterligare utökad distans.

Grundskolan som vanligt

Skolchef Maria Andersson berättar att grundskolan inte omfattas av förändringen som Cynthia precis presenterade.

–  Skolorna omfattas inte av de lokala allmänna råden, men vi arbetar intensivt för att skolan ska vara en trygg plats att komma till för både elever och lärare.

Hon berättade också att undervisningen ska bedriva som tidigare, till exempel simundervisning.

– Att kunna simma är livsviktigt. Vår bedömning är att vi ska fortsätta ha simundervisning. säger Maria Andersson.
Simundervisningen bedrivs i de små grupperna eleverna redan undervisas i. I simhallarna finns det gott om plats, eftersom de i övrigt ska vara stängda för allmänheten, menar hon.

– Hjälp våra lärare genom att hålla smittan borta från skolan. Tillsammans klarar vi det här, avslutade Maria Andersson.

Gruppträning, tonårsföräldrar och anhöriga

Ulrika Granfors, förvaltningschef för kultur och fritid, vände sig till vuxna med tonåringar, med åldrande föräldrar och personer som tycker om att träna i grupp.

– Jag tror de äldre behöver lite hjälp med tekniken. Hjälp dem gärna för det är hemskt med isolering. Från kommunens sida har vi startat upp digitala mötesplatser för seniorer, säger Ulrika Granfors.

Vad det gäller föräldrar till tonåringar, så ska de hjälpa sina ungdomar att följa riktlinjerna.

– Ni har säkert sett kampanjen som heter Måste du? Måste du gå på fest? Det måste man inte. Hjälp dem att fatta kloka beslut i det här läget, säger Granfors.

Igår kväll hade kommunen premiär för sin digitala mötesplats för unga.

Undvik gruppträning

För personer som gillar att träna i grupp är det ett tråkigt besked som Granfors för fram.

– Vi som är vuxna ska faktiskt inte träna i grupp, varken inne eller ute! Det gäller att hitta på andra saker med de som är allra närmast. Jag håller själv på att försöka slå rekord på 400 meter på Tingbergsvallen som är öppen för allmänheten. Det är genom ändrat beteende som vi kan bromsa smittan tillsammans, säger Ulrika Granfors.

Fler trängselkontroller

Katarina Öryd, förvaltningschef för bygg och miljö:

– Inom min verksamhet fortsätter vi så klart med vårt uppdrag att göra trängselkontroller. När vi gör tillsyn vill vi hjälpa kafé- och restaurangägare att göra rätt, säger Katarina Öryd.

Det var i somras som det kom en trängsellag för krögarna. Den gäller till 31 december, med trolig förlängning.
Den tredje november kom beskedet om att man max får vara åtta personer vid ett bord.

– Förra fredagen var vi ute på kvällen. Vi kunde konstatera att det var väldigt lugnt och stilla. Just nu har vi fått en önskan att vara ute extra mycket. Men vi får faktiskt ganska få klagomål och det styrker vår bild att det är ganska lugnt i Kungsbacka, säger Öryd.

En del krögare kommer på olika vis erbjuda julbord eller jultallrik och de ska ha fått information av kommunen hur det kan genomföras på ett säkert sätt.

– Vi kommer också att göra trängseltillsyn på ungefär 20 verksamheter som vi vet kommer ha jultallrik under november och december, säger hon.

Ingen tillsyn på gym

Kommunen har fått frågan om några trängselkontroller har gjorts på gym i Kungsbacka. Kommunen gjorde tillsyn på plats i våras, men inte efter det.

– Men sedan de lokala allmänna råden kom har vi haft kontakt med gym via mail och många svarar att de inte har någon trängsel. Vi försöker också själva att inte ge oss ut om vi inte måste, så vi försöker vara lite kreativa i hur vi gör tillsyn, säger Katarina Öryd.

I morgon träder reglerna för förbud mot alkohol efter 22 på krogarna, i kraft.

– Det betyder att verksamheter som har serveringstillstånd endast får servera alkohol mellan klockan 11-22 oavsett vad som står i tillstånd från oss. Det betyder också att serveringsstället måste vara stängt klockan 22.30, säger Katarina Öryd.

Mer läsning:

Coronaläget i Halland 

Coronabesked om skolorna – ökad möjlighet för distansundervisning

Träffpunkterna blir digitala 

Ny coronasäker mötesplats för unga

Brister på två serveringar vid trängselkontroller

Regionen: Flest smittas på fest och idrott

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Lanserar ny webbtjänst för närproducerat

Miljö och natur Nu ska det bli lättare att hitta lokala tillverkare som vill och kan ta uppdrag inom design och formgivning. ...

Att ta en tur i naturen är poppis i pandemin

Miljö och natur Att gå på tur i naturen har blivit poppis under pandemin. Besöksrekorden har haglat tätt i Kungsbackas naturreservat. ...

Badvattnet mäts automatiskt

Nyheter I sommar kommer badvattentemperaturen på kommunens populäraste badplatser att mätas med hjälp av sensorer som är placerade ...
Annons