Annons

Regionen: Flest smittas på fest och idrott

Smittspårningsenheten i Halland hinner med cirka 140 samtal per dag. Spårningen visar att flest personer smittas vid sociala sammankomster som fest, golf eller padel.

Vård | 16 November 2020 07:38

Ungdomar i åldern 17-19 år, är den åldersgrupp där flest testar positivt för covid-19.

FOTO: Josefine Julén

I fredags var antalet personer som bekräftats smittade med covid-19 i Halland 4  860. Smittspridningen har de senaste veckorna kraftigt dragit iväg och striktare råd har införts i Halland för att bromsa smittan.

De striktare råden innebär bland annat att man ska avstå från fester, att bjuda hem vänner och bekanta på middag, gå på gym eller i shoppingcenter. För det är i de sociala sammanhangen som smittan ökar mest.

Sju smittspårare

Sju personer jobbar med smittspårning i Halland. De ringer upp personer som testat positivt för covid-19 och hinner med cirka 140 samtal om dagen.

“Smittspårningen visar att vi oftast smittas i sociala sammanhang. Det kan vara en middag med vänner, man har spelat golf eller padel, setts på after work eller varit på fest” skriver Region Halland.

– Golf och padel är populära aktiviteter, men det här är bara exempel där man kunnat härleda smitta. Det vi framförallt kunnat se i smittspårningen är att smittspridningen ofta kan relateras till idrottssammanhang, säger Johanna Wiechel-Steier som är kommunikationsdirektör på Region Halland. 

Hon poängterar även att det inte finns några säkra sammanhang i det läge som vi befinner oss i just nu. 

– Även om en utomhusaktivitet som golf är bättre än inomhusaktiviteter, så kan det finnas andra omständigheter runt omkring. Man kanske träffas i klubbhuset efteråt till exempel. Men det här är som sagt enskilda exempel. 

Flest unga smittade

På riksnivå varnar Follkhälsomyndigheten för att viruset sprids snabbt bland unga. Åldersgruppen 17-19 år, var förra veckan den som hade flest drabbade, av alla som testade sig. Cirka 18 procent i den åldersgruppen testade positivt. För befolkningen som helhet, är andelen positiva testsvar 10 procent.
 
Utbildningsminister Anna Ekström (S) säger till Expressen att gymnasie- och skolelever måste ta ansvar under ledigheten.
– Det är viktigt att komma ihåg att pandemin tar ju inte hänsyn till jullovet. De regler som gäller kommer att gälla oavsett vilken högtid vi är inne i, säger hon till Expressen.
 
Läs mer:
 
 
Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Kreativa lösningar för att överleva krisen

Jobb & Pengar Corona slår hårt mot handeln och det är viktigt att stötta lokala näringsidkare. Många har ...

Bullerplågade husägare protesterar

Bostad Villaägarna i Varla hoppades att det nya företagsområdet skulle innebär minskat buller. Men planförslaget innebä...

Kapareskolan stänger efter covid-utbrott

Skola Från och med på måndag införs fjärr- och distansundervisning på Kapareskolan, efter ett utbrott av covid-19. – ...
Annons