Annons

Friska försöker smita före i vaccinationskön

Personer med hemtjänst och dem de bor med, var först ut när covidvaccinationerna startade på vårdcentralerna i torsdags.
Samtidigt  finns det de som försökt smita före i kön
– Det finns ett samhälleligt ansvar att vi alla respektera den prio-ordnig som Folkhälsomyndigheten har satt upp, säger Emma Krantz, verksamhetschef på Kungsbacka vårdcentral.

Vård | 16 Januari 2021 07:00

Coronavaccinet är efterlängtat av många. Prio-ordningen säger att de mest sårbara och de som bor eller jobbar nära dem ska få först. Men en del försöker mitt före.

FOTO: Ann Kristin Ekman

Det är en pirrig dag. Tillsammans med Capio husläkarna har Kungsbacka vårdcentral fått i uppdrag av kommunen att vaccinera dem med hemtjänst som själva kan ta sig till vårdcentralen, samt de som bor tillsammans med någon som har hemtjänst eller hemsjukvård.

– När jag stod och blandade vaccinet i morse kunde jag nästan se små soldater i det. Nu tar vi kampen mot coronan!

Tillgången på vaccin styr

Normalt sett kommer vaccin färdigblandat i klara sprutor. Pfizers, som är det som just nu används, är annorlunda. Den aktiva substansen förvaras och transporteras djupfryst, och det finns begränsningar för hur ofta det klara av att flyttas. När vaccinet når vårdcentralerna är det tinat, då klarar det sig i fem dagar. När det är blandat måste det användas inom sex timmar, så flödet av patienter måste flyta på.

– I dag (läs torsdag) vaccinerar vi 36 patienter, i morgon har vi 24 kallade till enheten. Det är tillgången på vaccin som styr hur många vi kan vaccinera, inte tillgången på personal, säger Emma Krantz.

Emma Krantz, verksamhetschef på Kungsbacka vårdcentral gav sina första sprutor med coronavaccin i torsdags. ” När jag stod och blandade vaccinet i morse kunde jag nästan se små soldater i det”, säger hon.

Kallelsen som kvitto

Kommunen har delat ut fysiska kallelser på papper till dem som hör till den grupp som har möjlighet att vaccineras nu. Man bokar sedan tid via 1177.se/halland. Om man inte kan boka själv eller få hjälp att boka via nätet kan man i andra hand ringa till Kungsbacka vårdcentral eller Capio husläkarnas vårdcentral.

–  Trycket är stort, de tider som finns bokas upp, säger Emma Krantz.

Man har också märkt att personer som inte hör till fas ett har försökt ta sig in i kön för att få vaccinationen redan nu.

– Det kan handla om personer som har mycket kontakt med någon med hemtjänst, förälder eller nära vän, och som tycker att de nästan är som sammanboende, funderar Emma Krantz.

För att man ska vara säker på att det de som är berättigade till vaccinet som får det, är det därför viktigt att ta med kallelsen man fått från kommunen vid vaccinationstillfället.

– Det är kvittot på att man verkligen hör till den grupp som ska ha vaccinet nu. Har man inte med sig pappret gör vi en rimlighetsbedömning, säger Emma Krantz.

Sammanlagt är det ungefär 1 000 personer som har hemtjänst i Kungsbacka.

Mer läsning:

Coronaläget i Halland 

Vaccineringen igång i hemtjänsten

Corona eskalerade i december – rekordmånga på sjukhus

Förlängt besöksförbud på boenden 

Nu ökas vaccinationstakten 

Folke fick första sprutan

Halland har vaccinerat minst

Vaccinationsplan på plats – men fortfarande oklart för hemsjukvården

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Att ta en tur i naturen är poppis i pandemin

Miljö och natur Att gå på tur i naturen har blivit poppis under pandemin. Besöksrekorden har haglat tätt i Kungsbackas naturreservat. ...

Badvattnet mäts automatiskt

Nyheter I sommar kommer badvattentemperaturen på kommunens populäraste badplatser att mätas med hjälp av sensorer som är placerade ...

Vård- och omsorgschef lämnar sin tjänst

Vård Det blir chefsbyte på förvaltningen för Vård och omsorg. Förvaltningschef Lillemor Berglund har sagt upp sig. ...
Annons