FOTBOLL 2023-05-01 KL. 10:00

Doldisen som klivit rakt in i Gais

Av Christian Johansson

Den 10 februari 2003 föddes Johan Bångsbo. Han slog igenom med dunder och brak under 2022. Det föddes en till mittback från kommunen samma datum. Filip Beckman flyttades upp i A-laget till i år och har redan överträffat förväntningarna.

Doldisen som klivit rakt in i Gais
Filip Beckman har slagit sig in i startelvan i ett Gais som fått en smakstart. Foto: Christian Johansson

SENASTE TV-NYHETERNA

Ibland är det så att unga spelare långsamt matchas in i lite avgjorda matcher. Filip Beckman hade inför 2023 inte gjort en enda A-lagsminut. När han skulle debutera i en tävlingsmatch var det inte ett inhopp på tilläggstid. Det var som startspelare i Gais när de möte den gamla rivalen IFK Göteborg i cupen. beskedet att han skulle starta fick han bara någon timme innan avspark.
– Det var otroligt att få debutera i den matchen. Man hade haft den i tankarna sedan lottningen blev klar.

Gais skrällde – och efter det har Fredrik Holmberg inte ångrat sitt mittbacksval. Filip Beckman, 19 år från Kungsbacka, har startat fem raka tävlingsmatcher.
Filip Beckman, som är lillebror till handbollsspelaren Melwin Beckman, har provat på olika lag. Det började i Kungsbacka IF, sedan vidare till PR Academy för att han ville satsa. När de la ner efter två år blev det BK Häcken men när spelare skulle sållas bort var han en av dem som inte fick kliva upp i akademin. Det blev i stället en snabb vända i Tölö IF innan han kom till Gais 2019.
– Jag ville satsa så det blev Gais.

Den 198 centimeter långa försvararen lirade handboll fram till han var 14. Det hann bli ett SM-silver med 03-kullen innan han valde fotbollen.
– Jag var bra i handboll men fotbollen var roligare, säger Filip Beckman som precis börjat jobba som personlig assistent på Presseskolan.

Filip Beckman imponerade i P19-laget under 2022. Att han skulle flyttas upp var det inget snack om berättar tränaren, tillika Onsalabon, Fredrik Holmberg.
– Han gjorde en kanonsäsong och jag kände tidigt att han hade grejerna.
Vad har han gjort bra?
– Han har en vilja att försvara. Han har ett bra försvarsspel och är tuff. Sedan så har han en teknik trots sin storlek och en passningsfot.
Vad behöver han förbättra?
– Att hantera sin storlek ännu bättre, blir rörligare och bättre i en-mot-en.
Är du förvånad över hans start på 2023?
– Förvånad vet jag inte. Positivt överraskad kanske. Han hade det här i sig.

Backen själv visste efter 2022 att fick han chansen att få ett A-lagskontrakt i Grönsvart så skulle han stanna.
– När jag skrev på visste jag att konkurrensen skulle bli tuff. Målet var att ta en startplats till slut under säsongen.
Det verkar som sagt ha gått snabbare än plan – med sex raka starter i tävlingsmatcher har 19-åringen som delar födelsedag med Blåvitts genombrottsman 2022, Johan Bångsbo från Särö, gjort en av två mittbacksplatser till sin.
– Jag har utvecklats, vågat ta för mig och vågat ta chansen.


Det var inte helt givet att det skulle bli fotboll före handboll, men till slut valde Filip Beckman det roligaste. Foto: Christian Johansson


Med tanke på starten, har du fått skaffa en ny målsättning?
– Det är en lång säsong så det gäller att göra rätt saker varje match för att behålla startplatsen. Målet är att starta så mycket som möjligt för att utvecklas, säger mittbacken som drömmer om Premier league.
Vem når längst, du eller din storebror?
– Jag får svara mig själv där.
Fakta: Filip Beckman
Född: 2003
Position: Mittback
Längd: 198 centimeter
Moderklubb: Kungsbacka IF
Tränaren Fredrik Holmberg om övriga centralfigurer i Gais från NH-land
Gustav Lundgren: "Han känner nog själv att han borde ha gett det här chansen tidigare. Alla i Kungsbacka sa att han skulle klara sig högre upp och alla hade rätt. Han gör samma saker här som han gjorde när jag hade honom i fyran, trean och tvåan. Han klarar av den tuffa träningen och tar åt sig. Snart kan han nog trycka på ännu mer och få mer utveckling på fysiken för fotbollen har han i sig. Jag var inte säker på att han skulle klara av superettan när jag var i Onsala. För jag såg hans fysisk och skulle kroppen klara träningen? När vi åkte ner i ettan med Gais blev det ett lagom steg, nu bygger vi tillsammans."
Fredrik Holmberg: "Det har ändrats mycket sedan jag var i Onsala. Både som ledare och som fotbollstränare. Jag har fått lära mig saker och det har varit annorlunda, så jag har tvingats att utvecklats. Jag vet om att det är första gången för mig på den här nivån som tränare, så jag får försöka att inte ryckas med. Jag ska behålla inställningen att lära mig och lyssna på andra. Jag hoppas jag räcker till, men det svaret får vi får vi väl se efteråt."SENASTE TV-NYHETERNA

Äntligen fest – studenterna firade rejält
NYHETER 2023-06-09 KL. 15:55

Äntligen fest – studenterna firade rejält

Länkar till alla dagens filmer och bildspel hittar du här

Bildspel: Studenterna firade med nära och kära
NYHETER 2023-06-09 KL. 15:10

Bildspel: Studenterna firade med nära och kära

Jublande elever sprang ut från Praktiska gymnasiet
NYHETER 2023-06-09 KL. 13:47

Jublande elever sprang ut från Praktiska gymnasiet

A-traktorer får nya regler – möts av kritik
NYHETER 2023-06-09 KL. 12:30

A-traktorer får nya regler – möts av kritik

Elin byter svenska mästarna mot spel i Aranäs
HANDBOLL 2023-06-09 KL. 10:30
Premium

Elin byter svenska mästarna mot spel i Aranäs

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2023-06-10 KL. 14:42
"Vuxna reagerar men agerar inte"
Premium | NYHETER 2023-06-10 KL. 09:00
Vackra bilder ska lyfta Brända tomten
BLÅLJUS 2023-06-10 KL. 08:22
Bestulna när de sov
Premium | SPORT 2023-06-09 KL. 19:00
Krossade motståndet i JVM på hemmaplan

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Nu söks hyresgäster till rosa sagoslottet

Nu söks hyresgäster till rosa sagoslottet

Sugen på att bo i ett rosa sagoslott? Då är det nu du ska skrapa ihop dina besparingar och slå till. Gåsevadholm är ledigt!