FAMILJ 2022-01-07 KL. 17:30

Julkalas med fem generationer

Av Christina Forlin

Tre månader gamla Malva satte extra guldkant på julfirandet i Sundstorp i år. Dessutom blev det en träff mellan fem generationer.

Julkalas med fem generationer
roligt firande. Att fem generationer får fira jul tillsammans är inte så vanligt, men så var det i Rose-Marie Erikssons familj nyligen. 94-åriga Gullan Rutgersson sitter med barnbarnsbarnbarnet Malva tre månader i famnen. Dessutom Rose-Marie Eriksson med sonen Joakim Örneborg och barnbarnet Elin Örneborg. foto: privat

TV-klipp och nyheter

Rose-Marie Eriksson låter sprudlande glad efter alla firanden under jul- och nyårshelgerna. Inte nog med att hennes mamma kunde komma från Hallsberg, hon fyllde 94 år den 1 december och klarade sig igenom covid i våras. Det var första julen som barnbarnsbarnet Malva var med.
– Så vi var fem generationer, fantastiskt! säger Rose-Marie.
Mamma Gullan Rutgersson kom med Riksfärdtjänst.
– Det brukar hon göra vid jul, säger Rose-Marie.
– Hon hälsar på två veckor då och två veckor under sommaren, men i år stannade hon bara en vecka och åkte hem dagen innan nyårsafton.
Själv hämtar Rose-Marie andan några dagar in i januari efter alla kalas. Det var inte bara jul och nyår som skulle firas, många i släkten fyller dessutom år i december.
– Sonen Joakim, Malvas morfar, fyller den 29 december och min man Hans-Erik den 28 december. Och så mamma då den 1 december.

Familjen nära

Joakim Örneborg, Elins pappa som nyss alltså fyllt 51 år, driver Sundstorps schakt med 25 anställda och bor i det gamla huset på gården några hundra meter från Rose-Marie och Hans-Erik. Barnbarnet Elin, 28, med man Joel och lilla Malva kommer snart att bygga ett nytt hus i närheten. Och yngsta sonen Markus flyttar också hemåt snart. Rose-Marie samlar barn och barnbarn omkring sig.
– Här i Sundstorp är så bra att bo, skrattar Rose-Marie.
– Det är mitt paradis.
Hon är väldigt fäst vid bygden. Mormor och morfar kom från trakten, men själv är hon född i Uddevalla och uppvuxen i Göteborg.
– Men jag var här mycket på somrarna, dels i huset som mormor och morfar byggde, dels i mina föräldrars sommarstuga som de byggde alldeles bredvid, och så träffade jag Hans-Erik härifrån.

Hamnade i Hallsberg

94-åriga Gullan, föddes och växte upp i Olskroken i Göteborg, och flyttade vidare till Hallsberg 1969 på grund av mannens arbete och har så stannat kvar där.
– Hon är väldigt aktiv, säger Rose-Marie
– Spelar bridge, pratar med nyanlända, och går på kurser. Tyvärr har hon utslitna knän men hon tar sig runt med sin permobil.
Barnbarnet Elin Örneborg har liksom sin syster ridit mycket och tävlat i ponnyhoppning på SM-nivå.
– Nu är hon chef för McDonalds vid Onsalamotet, och framgångsrik sådan.
Hon utsågs till bästa chef för något år sedan. Den unga familjen bor i Åsa nära Dotetorp just nu men kommer som väl är närmare hit snart, skrattar Rose-Marie.

Känd i bygden

Hon är själv en 73-årig känd profil i bygden och är bland annat mycket engagerad i utgrävningarna i Hunehals borg.
1998 var hon med och startade Lerbäcks byalag och drog i gång Sundstorpsfestivalen som höll på i tio år. Dessutom har hon hunnit vara med i tv, TV4:s matprogram om husmanskost med Anton Körberg som programledare.
– Det var vår dotter som tyckte att jag skulle skicka in receptet på en fiskgratäng som min mamma brukade göra. Den är med torsk och svamp. Tv-teamet nappade och kom till Sundstorp för att filma.

















Faktaruta
Rose-Marie Erikssons familj:
Mamma: Gullan Rutgersson
Gift med: Hans-Erik
Barnen: Joakim, Lena och Markus
Barnbarnen: Elin, Inez, Casper och Hampus
Barnbarnsbarn: Malva född i september


TV-klipp och nyheter

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen
NYHETER 2024-04-19 KL. 16:30
Premium

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen

Se intervjun med vinnaren i artikeln

Fiskgjusarna är på plats i fjorden
MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Premium

Fiskgjusarna är på plats i fjorden

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2024-04-19 KL. 21:51
Lindome fick sin derbyrevansch
Premium | NYHETER 2024-04-19 KL. 19:30
Firar 400 år med dubbelfyrarna
Premium | HANDBOLL 2024-04-19 KL. 17:30
Klart: Aranäs värvar guldmålvakt

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.