ÅSIKTER 2022-10-26 KL. 19:00

Debatt: Har lärare chans att jobba seriöst idag?

Av Elisabeth

Debatt: Har lärare chans att jobba seriöst idag?
Genrebild: Pixabay

TV-klipp och nyheter

Hörde om en lärare i Kungsbacka som blivit av med sitt jobb på grund av en incident. Som jag förstår har läraren försökt få arbetsro för sina elever i en klass där en elev stört lektionen. Vederbörande elev ska ha blivit ombedd att lämna salen (om eleven inte kan uppföra sig). Det vägrar eleven att göra vilket resulterar i att eleven föses ut av läraren. För säkerhets skull så är det en annan elev som filmar detta. Det är ju bra för då ser man ju vad som hänt på riktigt. Synd bara att inte även det som försiggick innan filmades.

Jag känner naturligtvis inte till detta specifika ärende men jag har nära och kära som arbetar som lärare i skolan och upprepade gånger berättat om liknande incidenter. Har barnbarn som ser fram emot att börja gymnasiet i förhoppning att det ska vara bättre och att man skall kunna få chans att få ro på lektionerna och ha möjlighet att tillgodogöra sig kunskap.

Många lärare orkar snart inte längre, trots att de älskar sitt yrke, på grund av skolmiljön med stök och bråk, med rektorer som inte ställer upp för dom, föräldrar som inte inser att deras barn faktiskt uppför sig illa och att lärarna inte har chans att göra det dom ska, det vill säga undervisa.

Hur ska skolan se ut? Jag anser att man ska ha respekt för varandra, det vill säga lärare gentemot elever och elever gentemot lärare. Föräldrar måste också ta del av vad som händer i skolan. Jag har hört så mycket om föräldrar som försvarar sina barn i alla lägen oberoende av vad som hänt. Allt är alltid lärarnas fel, deras barn är ”kränkta” och oskyldiga.

Svenska elevers kunskapsnivå sjunker och sjunker. Oroande! Låt lärarna få mandat att förpassa elever som ej kan uppföra sig ut ur klassrummet så de andra eleverna får arbetsro.

En reflektion: Är det bara elever som får känna sig kränkta? Lärare som blir kallade hora med mera får inte känna sig kränkta. De ska bara ta det för att de är vuxna. Är alldeles övertygad om att de barn som bråkar i skolan är tillräckligt vuxna för att förstå att de gör fel.

Till alla föräldrar: sätt krav på att era barn får möjlighet till arbetsro i skolan så de kan få en möjlighet att utvecklas och nå sina drömmars mål.

Till alla rektorer: värna era anställda och förklara för ”oförstående” föräldrar att barnen inte kan störa en hel klass bara för att de vill och vet att det inte ger några negativa effekter för dom. Däremot får det konsekvenser för lärarna som blir av med sin tjänst när de försöker utöva sitt yrke i lugn och ro.

Till alla elever: försök att gå samman mot bråkstakarna istället för att uppmuntra dom. Det är er framtid det gäller och ni är i majoritet.






LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE I ÅSIKTER

ÅSIKTER 2023-08-13 KL. 11:00
Veckans ris och ros
ÅSIKTER 2023-06-25 KL. 17:00
Veckans ris och ros
ÅSIKTER 2023-06-11 KL. 16:00
Veckans ris och ros
ÅSIKTER 2023-06-03 KL. 16:00
Veckans ris och ros
ÅSIKTER 2023-05-28 KL. 13:00
Veckans ris och ros
ÅSIKTER 2023-05-14 KL. 15:00
Veckans ris och ros
ÅSIKTER 2023-04-16 KL. 16:00
Veckans ris och ros
ÅSIKTER 2023-04-09 KL. 15:00
Veckans ris och ros
ÅSIKTER 2023-03-19 KL. 17:45
Veckans ris och ros

Fler nyheter

Utsatt jobb – men Krister trivs med att vara polis
NYHETER 2024-03-29 KL. 09:00

Utsatt jobb – men Krister trivs med att vara polis

Samarbeten nyckeln till att vinna kamp mot brottsligheten

TV-klipp och nyheter

Fler nyheter