Annons

Vildsvin i Onsala oroar boende och elever

Omkring 50 vildsvin som rör sig i ett bostadsområde på fjordsidan i Onsala skapar oro. Vissa boende vågar inte släppa ut sina barn eller hästar och Fjordskolan har vidtagit säkerhetsåtgärder.
Nyheter | 15 Mars 2019 14:55

Omkring 50 vildsvin som rör sig i ett bostadsområde på fjordsidan i Onsala skapar oro. Vissa boende vågar inte släppa ut sina barn eller hästar och Fjordskolan har vidtagit säkerhetsåtgärder. I veckan hölls ett möte mellan kommunjägare, länsstyrelsen, polisen och kommunen om det man kallar ett akut problem.

 

Kungsbackas kommunjägare får sex till sju samtal om dagen som handlar om problem med vildsvin enligt Magnus Stolpe, som är en av dem. Samtalen handlar främst om de 40 till 50 vildsvinen som rör sig vid fjordsidan i Onsala.

– Det handlar området kring Strandkullen, upp mot Kyrkans ängar och på andra sidan bakom Majgården. Det är väldigt tätt bland husen där så vi tycker inte att de ska vara där. Det är för många grisar på fel ställe, säger Magnus Stolpe.

Att vildsvinen befinner sig så nära husen skapar en oro bland boende, enligt honom. 

– Några vågar inte skicka i väg sina ungar till skolbussen på morgonen och vissa är rädda för att släppa ut sina hästar på Kyrkans ängar. Vildsvinen är inget rovdjur men de boende tycker att det är otäckt och jag har full respekt för det. 

Magnus Stolpe tror inte att antalet vildsvin i Onsala har ökat totalt sett utan menar att det nya problemet handlar om att djuren har rört sig ut ifrån skogen in till bostadsområdet, vilket också försvårar möjligheten att jaga dem.

– Rent säkerhetsmässigt är det svårt att skjuta bland husen. Vad som görs är man med hjälp av kopplade hundar försöker störa bort dem och eventuellt skjuta om det anses vara säkert.

 

Fjordskolan som ligger i området har länge märkt av att vildsvin har bökat i skogen runt om skolan, men de senaste dagarna har två flockar skapat en oro.

– Vår jaktmästare skulle jaga bort en flock med vildsvin och upptäckte att de inte var skygga, säger rektor Marita Kennedy. 

Djuren rör sig i närheten av en gång- och cykelbana som många elever använder för att ta sig till skolan och på onsdagsmorgonen vidtogs åtgärder. En skyddsjägare kontaktades, som hittills har lyckats skjuta en sugga, och skolan försökte även själv göra var de kunde. 

– Vaktmästaren åkte bil längst gång- och cykelbanan när eleverna gick till skolan för att finnas där som vuxen i fall de skulle komma fram, säger Marita Kennedy.

Man har även informerat barn och föräldrar om att de ska vara försiktiga och att man inte bör vara i skogen.

– Det är framför allt för att barnen kan bli rädda. Vi har inte sett något aggressivt beteende från vildsvinen. Men eftersom de inte verkar skygga kan det vara svårt för barnen att jaga bort dem, säger Marita Kennedy.

 

På grund av det stora antal vildsvin på Fjordsidan kallade kommunjägarna in kommunen, länsstyrelsen och polisen till ett möte på tisdagskvällen.

– Vi bestämde att vi ska hantera det här genom att vi jägare ska fortsätta att jaga bort vildsvinen och genom en större informationskampanj där kommunen i samarbete med oss ska informera vad vildsvin är för slags djur och hur man ska få bort dem från sin tomt. Men problemet blev inte löst i och med det här mötet utan detta är ett första steg i att få bukt på det, säger Magnus Stolpe.

Enligt honom pratade man även om vems ansvar det är att hantera problemet.

– Det är ingen och allas ansvar. Det är ingen som äger de här vilda djuren. Många tror att det är kommunens ansvar men markägare har också ett ansvar att hålla grisarna borta från sin mark och det kommer framgå i informationskampanjen.

Kommer man lyckas få bort vildsvinen från fjordsidan?

– Givetvis är målet att få bort dem, men hur det sedan går vågar jag inte uttala mig om, säger Magnus Stolpe.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

1 Kommentar

  • Nu har vildsvinen varit vid Silvervägen bökat i vägrenen och inne i en trädgård. Det är inte bara det att de fördärvar trädgårdar. Dåligt eller ingen belysning på många vägar. Kan vara svårt att se djuren när det är mörkt ute. Inte trevligt att krocka med dem. Även utefter Onsalavägen vid kyrkan har de varit.
    Det kanske man också skall skriva om!

Läs Även

Hansson (C) träder in som kommunstyrelsens ordförande

Nyheter Kommunstyrelsens ordförande Hans Forsberg (M) har erkänt sexköp och lämnar omedelbart alla uppdrag. Förste vice ...

Häcken växer kämpahög – kanske

Bostad En vacker hög häck som skyddar både mot insyn och blåst vore toppen. Men hur gö...

Kungsbackas högste politiker köpte sex – avgår

Blåljus Moderaten Hans Forsberg, kommunstyrelsens ordförande, har köpt sex. Nu lämnar han alla sina politiska uppdrag. Kommunstyrelsens ordfö...
Annons