Annons
 • Trafikstörning: Vägarbete på E6
 • "Vaccinet skyddar till 95 procent"

  Redan innan de olika vaccinen mot coronaviruset hade landat var diskussionerna om effekt och säkerhet i gång. Men vissa frågor återstår.
  – Även om man är vaccinerad ska man fortsätta att tvätta händerna och hålla avstånd, säger regionens biträdande smittskyddsläkare Maria Löfgren.

  Nyheter | 23 Januari 2021 20:30

  Maria Löfgren är biträdande smittskyddsläkare på Region Halland. "Det är viktigt att söka information, men också viktigt att titta på vilken källa informationen kommer ifrån", säger hon.

  FOTO: Region Halland

  Fakta mRNA-vaccin

  RNA är förkortning för ribonukleinsyra. Våra celler innehåller olika ribonukleinsyror, med olika upp-gifter.

  Vaccinet, mRNA-vaccin, är ett så kallat budbärarvaccin, där m står för budbäraren.

  RNA-vaccinerna innehåller budbärar-RNA (mRNA). Med dess hjälp aktiveras cellerna i muskeln vid injektionsstället att producera en aktiv substans, som i detta fall är coronavirusets ytprotein.

  Det mRNA som vaccinet innehåller produceras syntetiskt i ett laboratorium. Det behövs t.ex. inga djur- eller människoceller för att producera det.

  Utvecklingen av vaccin, som baserar sig på RNA startade i samband med ebolaepidemierna. mRNA-vaccin har tidigare studerats och utvecklats mot rabies men har inte använts tidigare.

  Källa: thl.fi (Institutet för hälsa och välfärd)

  Sedan ett par veckor är vaccineringen mot covid-19 igång i Kungsbacka liksom i landet i stort. Att även intresset kring vaccinen och vaccineringen är närmast enormt har inte gått att ta miste på.

  – Det är bra att man söker information och ställer frågor innan man fattar sitt beslut. Man ska poängtera att det finns inget som tvingar någon att ta vaccin, utan det är ett erbjudande vi går ut med till alla, säger Maria Löfgren.

  Och frågorna är många. Inte minst då det är en typ av vaccin som tagits fram snabbt.

  Så till att börja med, vad är det här för vaccin?
  Det rör sig om två vaccin som båda är så kallade mRNA-vaccin. Det fungerar som så att en liten del av coronavirusets genetiska material ges som vaccin. Vaccinet fungerar som en instruktion till våra celler som då bildar ett protein vilket är samma som det som finns på virusets yta, berättar Maria Löfgren.

  Bildar antikroppar 

  Vaccinet utlöser en reaktion i vårt immunförsvar, förklarar hon, och detta innebär att kroppen börjar bilda antikroppar samt gör de vita blodkropparna uppmärksamma på det nya proteinet.

  – Och på så sätt blir kroppen förberedd på att ta hand om viruset om man skulle bli smittad.

  En fråga som synts bubbla upp här och där är huruvida de som redan har antikroppar behöver ta vaccinet. Svaret på den frågan blir:

  – Om man vet att man har antikroppar eller har haft covid, så har man ett visst skydd mot sjukdomen. Men vi vet inte hur bra det är, och vi vet inte hur länge det skyddar. Det finns heller inga negativa effekter av att ta vaccinet även om man har antikroppar, utan resultatet blir snarare att man får ett förbättrat och ett förlängt skydd. Därmed erbjuds vaccination även till de som tidigare haft infektionen och har antikroppar.

  Kan fortfarande sprida viruset

  En annan fråga som det spekuleras i, bland annat i kommentarerna på Norra Hallands facebooksida, är huruvida den som blivit vaccinerad fortfarande kan sprida viruset vidare. Här blir det lite svårare, menar Maria Löfgren.

  – Det vi i första hand vill säkerställa med vaccinet är att skydda människor från att bli sjuka, och framförallt från att bli svårt sjuka. Och effekten är bra, vaccinet ger 94-95 procents skydd mot sjukdom.

  Men sen blir det lite mer osäkert.

  – Det finns än så länge inte tillräckligt med studier, så vi kan inte säkert säga att man inte fortfarande kan smitta människor i sin närhet trots att man är vaccinerad. Så tills vidare gäller att även den som är vaccinerad ska fortsätta att tvätta händerna och hålla avstånd, säger Maria Löfgren.

  Hon lägger till:
  Men det här är något man tittar på, och det skulle vara väldigt viktigt att få klarhet i. 

  Få kända biverkningar

  Den diskussion som kanske förekommit mest, och som var igång redan innan vaccinen kom ut, är frågan om biverkningar. Här finns det dock i dagsläget inget som tyder på att det skulle vara särskilt annorlunda mot andra typer av vaccin.

  – De vanliga biverkningarna är de som man kan få även av influensavaccin. Till exempel rodnad där man fått sprutan, lite muskelvärk och kanske lätt feber. Så där är det ganska likvärdigt. Sedan rapporteras det nu in löpande hela tiden om misstänkta biverkningar, och det ska sägas att vi redan i dagsläget har hunnit ge väldigt många doser.

  Det vaccin som används är ett så kallat mRNA-vaccin. Se faktaruta för mer om hur det fungerar.

  Dock finns det människor som av olika skäl kan vara allergiska mot något i vaccinet. Och därför är det viktigt att man är noggrann, menar Maria Löfgren.

  – Och där är det som alltid, att det är viktigt att man fyller i sin hälsodeklaration korrekt innan man tar vaccin, så att man talar om i fall man har eventuella allergier. Men det ska också poängteras att på alla platser där det ges vaccin, där finns också förberett så att man ska kunna ta hand om eventuella allergiska reaktioner.

   Viktigt söka information

  Det är bra att folk undrar, diskuterar och ställer frågor, anser Maria Löfgren. Vaccinet är frivilligt att ta, men förhoppningen från regionen är att så många som möjligt ska göra det.

  – Ingen måste vaccinera sig, det är ett eget beslut och det är ett viktigt beslut. Så det är viktigt att söka information, men också viktigt att titta på vilken källa informationen kommer ifrån. Vaccinet ger skydd mot sjukdom och innebär på så vis något väldigt positivt både för individen och för samhället.

  Så vart bör man vända sig om man vill veta mer?
  – Man kan söka på 1177 eller Folkhälsomyndigheten, och även titta på Läkemedelverkets hemsida. På de här sidorna finns ofta redan flikar med vanliga frågor och svar.

  Läs även: 

  Modernas vaccin fel transporterat – kan behöva vaccineras om

  Smittan kvar inom äldreomsorgen

  Nej till vaccin skapar ilska

  En fjärdedel ratar coronavaccinet

  Skärpta krav på munskydd i Halland

  Kronprinsessparet ringde upp Kungsbacka

  Annons

  KOMMENTERA ARTIKELN

  Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

  Kommentera

  Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

  Läs Även

  Debatt: Växande stad behöver fler mötesplatser

  Debatt Kungsbacka kommun växer och det behövs fler bostäder, men en växande stad behöver också fler ...

  Vaccination för alla kan dröja till augusti

  Vård Halvårsmålet ligger fast, men om vaccinprognosen inte ändras kommer alla hallänningarna inte ha fått sin andra ...

  Student-utspring i fyra dagar

  Skola Covid-19 gör att studentfirande blir annorlunda även i år. De nyblivna studenterna kommer få springa ut under totalt fyra ...
  Annons