Annons
 • Trafikstörning: Vägarbete på E6
 • Tuffa tider för krögare: "Bättre att stänga"

  Efter klockan 22.00 i kväll blir det förbjudet för krogar, restauranger och nattklubbar att servera alkohol. Nu ser krögarna i Kungsbacka med oro på närmsta framtiden.
  – Vi har ställt in alla event, säger Joaquim Thorbing som driver Rum 35.

  Nöje & Kultur | 20 November 2020 16:25

  Coronapandemin är hård mot restaurangbranschen. Joaquim Thorbing på Rum 35 hade önskat hårdare restriktioner tidigare.

  FOTO: Daniel Blomqvist

  Uppmaningen från regeringen till svenska folket under måndagens presskonferens var tydlig: Stanna hemma. Dessutom presenterades förra veckan en restriktion som för krogar och nattklubbsägare innebär en ännu tuffare tillvaro än tidigare. Alla former av alkoholservering förbjuds efter klockan 22.00 från och med i kväll.

  – Vi förstår och respekterar situationen. Ja, det kan bli svårt för oss att överleva men vi måste bita ihop, och det gäller oss alla. Jag blev själv sjuk i corona i våras, berättar Mattias Muratson som driver Restaurang södra samt nattklubben Phase i lokalen intill.

  “Vi förstår och respekterar situationen”, säger klubbägaren Mattias Muratson.   Arkivfoto Daniel Blomqvist

  Försäljning av öl, vin och drinkar är en viktig inkomstbringande faktor för klubben. Och närmsta framtiden kan bli tuff, tror krögaren.

  – Vi har tagit restriktionerna på allvar från dag ett. Men många var naiva under och efter sommaren och nu drabbas vi hårt. Det hade egentligen varit bättre om de sagt att vi måste stänga. Det här blir nästan samma sak.

  Mattias Muratson får medhåll av branschkollegan George Can, som driver Black Pearl.

  – Det hade varit bättre att stänga mot att vi hade fått någon form av kompensation. Men vi förstår och tycker att det är bra, eller nödvändigt. Det handlar om att förebygga sjukdom och rädda liv. Vi måste ju bli av med den här skiten nu, säger han.

  Färre besökare även dagtid

  För Tullen 8:2 och Rum 35 råder andra förhållanden. Besökarna kommer ofta relativt tidigt då inget av ställena har nattklubbsprofil.

  – Vi drabbas inte riktigt på samma sätt då vi inte har den typen av gäster som går ut sent. Här börjar det ofta trappa av redan innan klockan 22.00, och vi stänger i regel nån timma senare. Men jag lider ju såklart med de kollegor i branschen som drabbas hårt av de nya reglerna, säger restaurangens ägare Mikael Enander.

  Å andra sidan ser han sedan en tid tillbaka betydligt färre besökare även de tider då stället brukar ha många gäster.

  – Det är effekter av de uppmaningar som redan finns, att man inte ska gå ut och umgås. Vi har betydligt färre gäster som kommer hit och fikar eller äter just nu.

  Ställer in alla event

  Ungefär samma tongångar är det på Rum 35.

  – Just den restriktionen påverkar mest indirekt. Många som kommer hit gör det för att äta och kanske ta något att dricka innan man går ut. Nu kanske man struntar helt i att gå ut i stället. Eller så kommer man hit och äter, men lämnar tidigt och tar avec hemma istället, säger Joaquim Thorbing som driver krogen.

  Likt Tullen ser han dock redan en kraftig avmattning av besökare efter de nya lokala råden.

  – Ja… det har helt dött. Och vi har ställt in alla former av event. Vi skulle haft en bra komiker här den 5 december, och juldagsfesten… nu blir det inget.

  Från och med ikväll är det inte tillåtet att servera alkohol efter klockan 22.00.

  För egen del ser Joaquim Thorbing med viss ironi på det som sker nu. Han har själv varit engagerad i pandemifrågan, och skrev i ett förslag till regeringen redan i våras att man borde upphöra med alkoholservering efter klockan 22, mot att krögarna skulle få andra lättnader.

  – Den 28 mars skickade jag in det. Jag tycker själv att man kunde dragit ner mer direkt, och även skippat nattklubbar i landet under hela sommaren. Min uppfattning är att alla krögare och gäster i Kungsbacka sköter sig väldigt bra. Men nu blir vi drabbade på grund av att man inte har skött sig i andra delar av landet.

  Samtidigt tycker han att det är svårt att säga vad som är rätt eller fel.

  – Det är omöjligt att säga. Vi har ju inte facit ännu. Tiden får utvisa hur det blir, säger Joaquim Thorbing.

  Mer läsning:

  Coronaläget i Halland 

  Tillfälligt besöksstopp och ändrad undervisning

  Statsministern: Maximalt åtta personer får samlas

  Annons

  KOMMENTERA ARTIKELN

  Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

  Kommentera

  Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

  Läs Även

  Debatt: Växande stad behöver fler mötesplatser

  Debatt Kungsbacka kommun växer och det behövs fler bostäder, men en växande stad behöver också fler ...

  Vaccination för alla kan dröja till augusti

  Vård Halvårsmålet ligger fast, men om vaccinprognosen inte ändras kommer alla hallänningarna inte ha fått sin andra ...

  Student-utspring i fyra dagar

  Skola Covid-19 gör att studentfirande blir annorlunda även i år. De nyblivna studenterna kommer få springa ut under totalt fyra ...
  Annons