SPORT 2022-07-21 KL. 20:00

Martin är redo för tennissatsning i USA

Av Carl Schöndell

19-åriga Martin Cardestig blir näste export från Kungsbacka tennisklubb som ska testa på lyckan borta på college i USA. Tennistalangen blir därmed den sjätte Ktk-spelaren på tre år som gör flytten.
– Jag har pratat mycket med mina kompisar där och de säger att det är det roligaste de gjort, säger Cardestig.

Martin är redo för tennissatsning i USA
Martin Cardestig ser fram emot nya utmaningar. FOTO: Carl Schöndell

TENNIS. När Martin Cardestig växte upp i Onsala sysslade han med många sporter. Fotboll, golf, segling, boxning men kanske framför allt tennis. Det blev också tennisen som till slut, trots ett tappat intresse, blev prio nummer ett.

– Jag började spela basket för 2-3 år sen och när jag blev trött på tennisen. Jag tyckte inte det var kul längre och kände att jag inte ville spela tennis längre. Så jag spelade basket i ett år, var med på matcher och sånt. Men jag kände att gnistan till tennisen kom tillbaka, och då satsade jag fullt på tennis. Men det var basketen som hjälpte mig tillbaka, säger Martin Cardestig.

Klubbyte

Han började som sexåring att spela tennis i Vallda tennisklubb. Men han kände aldrig att de passade honom. Visst var han duktig, men inte tillräckligt duktig för att klubben skulle satsa på honom. Enligt Cardestig satsade de fullt ut på de som var riktigt duktiga redan från 10-årsåldern.

– Jag vann en del men inte alls lika mycket som de andra. Så de valde att satsa på dem och du kände man sig lite utanför. Till slut fanns det inga spelare kvar i Vallda. Då valde jag att flytta till Ktk och det är mycket bättre stämning här, större gemenskap. Vi gör allt tillsammans, till exempel var vi runt 200 medlemmar i Helsingborg för att kolla på Davis Cup, säger Cardestig.

Klubbkänslan har definitivt varit en stor del i hans utveckling i tennis och kärlek till sporten. Det är också där han hittar anledningen till att söka till college.

– Jag blev inspirerad när mina kompisar åkte till college, då tänkte jag att jag också ska göra det, säger 19-åringen.

Det är nämligen så att det inte är första gången som Kungsbacka tennisklubb skickar spelare över atlanten. Men förra året stack ut, efter att Emmie Lindholm och John Falke var de första sen tidigt 2000-tal att komma in på college från Ktk, så skickade man iväg tre killar i Fabian Billton, Edvin Sandberg och Nils Hammarsten. Och det satte sinna avtryck på Martin också.

– Jag hade inte tänkt så mycket på college men jag har pratat mycket med dem. Så det stod mellan att antingen satsa stenhårt på tennisen och flytta till Spanien i två år, bara träna och äta rätt. Eller att söka till college. Och college kändes säkrare, säger Cardestig.

Akademiskt intresse

För det är inte bara tennisintresset som erbjuds i USA. Utöver den får man också en bra utbildning. Och 19-åringen från Onsala är ganska bestämd över vad han ska göra.

– Jag ska läsa digital marknadsföring. Det tror jag, det är lite mer flexibelt och man har ett år på sig att välja sin major (huvudämne). Men jag tror det blir digital marknadsföring, säger Martin.

Men det är inte det enda som skiljer sig. I USA handlar det mycket om att spela i lag. Och man åker ofta runt i landet på små turnéliknande event.

– Det blir mer matchspel i USA. Jag har pratat med Edvin och Nils och de säger att det är mycket matchspel. Sen är det träning uppåt tre timmar om dagen så det är nästan samma. Men man tävlar framförallt mycket i lag. Det tycker jag är kul, man peppar varandra och finns en större gemenskap, säger Cardestig.

Flera inspirationskällor

De stora idolerna inom tennisen är Andy Roddick och på senare år Rafael Nadal. Men efter en incident på en match för några år sen, så har Martin fått ändra sitt spelsätt.

– Helt plötsligt fungerade inte min tvåhandsbackhand så jag började köra enhandsbackhand. Efter den tävlingen har jag aldrig gått tillbaka till det och Dominic Thiem kör också på det så jag tittar mycket på honom, väldigt cool kille, säger Martin.

Och det är mycket tid som går till tennisen. Utöver att kolla på tennis så tränar han normalt sätt två timmar om dagen, men på senare tid har det blivit fyra timmar om dagen, då de har haft ett litet träningsläger tillsammans på tennisklubben. Men om det inte var nog med det, så har Martin under de senaste året efter att han tog studenten, arbetat på tennisklubben som tränare.
– Jag var ganska skoltrött efter gymnasiet så jag valde att jobba ett år. Så jag har jobbat som tränare här, säger Martin.
Lär man sig något av att vara tränare?
– Det tycker jag verkligen. Det är något jag har insett i efterhand. Man ser direkt när de unga gör misstag och då känner man igen det från sig själv, man utvecklas mycket, säger Cardestig.

Drömmen om att nå världseliten finns fortfarande kvar men på senare år har han blivit mer ödmjuk i sinna drömmar. Och han flyttar förvisso till USA med ett mål att bli så bra som möjligt men samtidigt som han har en utbildning att luta sig tillbaka på.

– Det är främst utbildningen jag söker. Men det ska bli kul att kunna spela tennis samtidigt, att göra det man älskar, säger Martin.

Flyttlasset går den 9 augusti. Då lämnar han Kungsbacka och Sverige bakom sig för Illinois och Millikin University.

Vad kommer du sakna mest med Sverige?
– Min familj och framför allt Ktk-familjen, det här är som ett andra hem till mig, säger Cardestig när han ser sig om i lokalen.


SENASTE TV-NYHETERNA

Snart börjar förskolebygget
NYHETER 2022-08-19 KL. 07:36

Snart börjar förskolebygget

50 miljoner satsas i Frillesås – plats för 160 barn

Boende hölls fast – händelsen lex Sarah-anmäls
NYHETER 2022-08-18 KL. 18:27

Boende hölls fast – händelsen lex Sarah-anmäls

Far och son åtalas för alkoholsmuggling
NYHETER 2022-08-18 KL. 16:00

Far och son åtalas för alkoholsmuggling

Debatt: Mopedbilens vara eller icke vara
DEBATT 2022-08-18 KL. 11:00

Debatt: Mopedbilens vara eller icke vara

Kungsbacka växer - men inte som Varberg
NYHETER 2022-08-18 KL. 09:00

Kungsbacka växer - men inte som Varberg

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2022-08-19 KL. 15:15
City vände och vann

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Kungsbacka har blivit ett riktigt fäste för ungdomar som kör mopedbil. Mest av allt är det möjligheten att kunna ta sig fram som lockar.