SPORT 2022-09-15 KL. 17:00

Förbundskaptenen som blir lekledare

Av Eric Andersson

Tio säsonger som assisterande förbundskapten i svenska herrlandslaget, SM-guld med Sundsvall Dragons och mångårig erfarenhet från basketuppdrag på proffsnivå. Hur blev Pontus Frivold lekledare i Onsala Pirates?

Förbundskaptenen som blir lekledare
Pontus Frivold, tidigare assisterande förbundskapten, kliver in i Onsala Pirates. Foto: Eric Andersson

TV-klipp och nyheter

BASKET. Han är uppvuxen i Lindome och inledde basketkarriären i Kvarnby basket. Därefter har Pontus Frivold samlat på sig erfarenhet i mängder genom att bland annat vara både sportchef och huvudtränare i basketligan. Men framförallt har han varit assisterande förbundskapten för herrlandslaget i tio säsonger under fyra olika huvudtränare. I våras flyttade han till Kungsbacka och nu står det klart att han kliver in i Onsala Pirates organisation.
– Jag är väldigt imponerad av Onsala Pirates som gjort mycket bra saker senaste åren. Det har verkligen gett eko i basketsverige och det lockar att få vara en del av det, berättar han.

Vad är det Onsala Pirates har gjort så bra?
– Det är en otroligt välorganiserad klubb där ingenting sker av en slump utan det är rätt folk på rätt plats. Jag har bara varit här ett par veckor och redan träffat ett tjugotal personer som är involverade i föreningen på olika sätt.

Men han kliver inte in i en roll man kanske förväntar sig att en person med Pontus Frivolds cv skulle göra. Hans huvudsakliga uppdrag i Onsala Pirates blir att vara ansvarig för bolleken, vilket är basket för de allra minsta barnen. En ganska stor kontrast mot att arbeta med seniorer i landslaget.
– Förmodligen är det en av mina största utmaningar i karriären. Det handlar mer eller mindre om att lyckas få femåringar att vara tysta i tio sekunder och hålla i en boll. Jag vet inte hur mycket nytta jag kommer ha av mina tidigare erfarenheter om jag ska vara ärlig.

Om det blir fler tränaruppdrag på proffsnivå återstår att se. För närvarande har han fullt fokus på att driva sitt företag som är en basketbutik.
– Jag har lärt mig att man aldrig ska säga aldrig. Basket är och har alltid varit en stor del av mitt liv.

Blir ett bollplank

Även om det främst är bolleken han ansvarar över kommer han dela med sig av erfarenhet och kompetens till andra personer i föreningen.
– Jag är redan inne och tycker och tänker om olika saker. Jag försöker stötta Henric (Löfvenborg, sportchef) och styrelsen genom att dela med mig av mina erfarenheter och idéer. Om klubben skulle behöva hjälp med saker som individuell träning eller liknande finns jag till förfogande.

Från Onsala Pirates håll är det välkommet att få in ett så välmeriterat namn.
– När han flyttade hit kändes det självklart att försöka inkludera honom i föreningen. Han är välutbildad och kan därför jobba internt med att utbilda coacher. Det är mycket kunskap som kommer in vilket känns fantastiskt bra, säger Henric Löfevenborg.

Pontus Frivold är inte den enda resursen föreningen tagit in till nästa säsong.
– Vi har även fått in Dan Czerapowicz till vårt herrlag som är en riktigt bra och meriterad tränare. Det betyder mycket för våra andra tränare i föreningen att få in den kunskapen.

En gång i veckan blir det bollek och säsongsstart är i Kollahallen 18 september.
– Det är otroligt fint av klubben att lösa en sponsor som möjliggör att det är gratis för alla. Alla är välkomna att testa på basket och det hoppas jag att många vill göra, säger Pontus Frivold.LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE I SPORT

Premium | SPORT 2023-11-27 KL. 10:43
Lokal sport från helgen
Premium | SPORT 2023-11-25 KL. 19:12
Derbysegern satt långt inne

Fler nyheter

TV-klipp och nyheter

Nästan alla busslinjer inställda
TRAFIK 2023-11-29 KL. 19:57
Premium

Nästan alla busslinjer inställda

OBK-spelarna blir proffs – i alla fall på pappret
FOTBOLL 2023-11-29 KL. 18:00
Premium

OBK-spelarna blir proffs – i alla fall på pappret

Sportchefen om den nya ekonomiska verkligheten

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | BANDY 2023-11-30 KL. 18:00
En bandymånad som kan avgöra allt

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Man våldsam och hotfull på krog

Man våldsam och hotfull på krog

Det ska ha uppstått ett bråk på en krog i centrala Kungsbacka på lördagskvällen. En man omhändertogs av polisen misstänkt för våld och hot mot tjänsteman.