SPORT 2022-05-30 KL. 10:00

Festligt folkrace på Förlanda

Av Anton Lorentzson

Under lördagen hölls den tredje deltävlingen av Västkustcupen i folkrace på Förlandabanan. 71 personer deltog i tre olika klasser varav 16 stycken tävlade för arrangörsklubben Fjärås motorklubb.

Festligt folkrace på Förlanda
Det blev ofta trångt i kurvorna under jämna heat. Foto: Anton Lorentzson

Strax efter klockan 10 på lördagen började de första motorerna varvas igång när det var dags för det första heatet av den tredje deltävlingen av Västkustcupen på Förlandabanan.

– Västkustcupen är en cup med sex olika deltävlingar. Man får räkna bort en av de sex tävlingarna. Ofta blir det den man fått sämst resultat i, eller om man kanske missade en tävling. Man får poäng beroende på sin placering i deltävlingarna den som vinner hela cupen får prispengar, säger Siv Carlsson som är tävlingsledare för den tredje deltävlingen.

Hon berättar att hon varit på Förlandabanan varje dag i minst 14 dagar för att fixa inför tävlingen. Väl på dagen så blev starten något sen på grund av inlämnade protester.

– Vi missade att skriva att vi har ett alternativspår, vilket vi har haft i alla år. Men nu lämnade folk in protester om det. Så nu får vi köra utan alternativspåret och kom igång lite sent. Men nu är vi igång och det går bra tycker jag, säger Siv Carlsson.

Tre klasser kördes under dagen inför förväntansfull publik. Klasserna var junior, senior och dam. Fem-sex bilar ställde upp sig på startplattan inför varje heat och när startsignalen gick så var det full fart direkt för att kämpa om förstaplatsen. Motorerna dånade och gruset bildade stora moln när förarna sladdade omkring i kurvorna. Det var omkörningsförsök på insida och utsida, knuffar hit och dit och till slut korsade bilarna mållinjen. Förarna körde sina bilar till depån för att kontrollare att inget viktigt gått sönder, mekade lite och gjorde sig redo för sitt nästa heat.

– I depån hjälper och stöttar alla varandra. Där är alla vänner. Men på startplattan, då är bara en själv som räknas och det är fullt fokus på racet, säger Christina Bergendahl, som är administrativ chef för tävlingen.

Varje förare körde tre kvalheat á tre varv och fick poäng beroende på placering. Körde man in först över mållinjen belönades man med sju poäng och de där bakom fick fem, fyra, tre, två och ett poäng i fallande ordning. Efter kvalheaten räknades poängen ihop för att komma fram till vem som skulle få köra finalerna. I junior (åtta deltagare)- och damklassen (tio deltagare) kördes det bara en A-final. I seniorklassen (över 50 deltagare) kördes det A-B-C- och D-final. En av förarna som körde för Fjärås MK var Patrik Eriksson. Han har kört folkrace sedan 2005 och tycker det är kul att köra tävling på hemmabanan.

– Det kan kanske ge vissa fördelar, man kan ju den utan och innan.

Vilka är nyckelpartierna på banan?
– Första kurvan är viktig, har man bra position där så ligger man bra till. Hårnålen är också ett viktigt parti på banan. Men idag blir det svårt att köra om eftersom vi inte använder alternativspår, säger Patrik Eriksson.

Meningen med alternativspåret är att alla förare måste köra ett annat, lite längre, spår en gång under de tre varven. Anledningen är för att det ska finnas chans att köra om och att den snabbaste föraren i längden har större chans att vinna. Patrik Eriksson ställde upp i seniorklassen och placerade sig tvåa, fyra och tvåa i sina tre heat. Det gav honom totalt tretton poäng, vilket endast räckte till en D-final. Där slutade han fyra.

– Bilen gick lite dåligt och har gjort hela dagen i stort sett. Så efter omständigheterna är jag nöjd även om jag såklart gärna hade kört i en högre final. Men jag är glad ändå. Att köra folkrace och få den här gemenskapen räcker för mig, säger Patrik Eriksson.


Luftburen folkracebil. Foto: Anton LorentzsonPatrik Eriksson, Fjärås MK, mekar med bilen mellan heaten. Foto: Anton LorentzsonSENASTE TV-NYHETERNA

Skäll kan orsaka skäll
NYHETER 2022-07-06 KL. 06:50

Skäll kan orsaka skäll

Bråket med grannen kan bli en dyr affär
NYHETER 2022-07-06 KL. 06:50

Bråket med grannen kan bli en dyr affär

Djur en av anledningarna till osämja

Härligt äventyr i gummibåt på Rolfsån
KULTUR & NÖJE 2022-07-05 KL. 21:00

Härligt äventyr i gummibåt på Rolfsån

Debatt: En budget för ansvar och förnuft
DEBATT 2022-07-05 KL. 17:45

Debatt: En budget för ansvar och förnuft

Bilbrand på E6 - stopp i trafiken
NYHETER 2022-07-05 KL. 13:46

Bilbrand på E6 - stopp i trafiken

Nu öppnar Ringhals för allmänheten igen
NYHETER 2022-07-05 KL. 11:55

Nu öppnar Ringhals för allmänheten igen

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

NYHETER 2022-07-06 KL. 06:50
Skäll kan orsaka skäll

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Årets rondelltema – I sagornas värld

Årets rondelltema – I sagornas värld

Sommarsäsongen är här och så också sommarblommorna. I Kungsbackas rondeller är sommarblommorna planterade och i vissa av rondellerna finns installationer med inspiration från sagornas värld.