Annons

Semesterfirare glömmer att hålla avstånd

Under semestertiderna har efterlevnaden av coronarestriktionerna i länet blivit något sämre. 

– Det vi förstår på inrapporteringen är att det mest är turister och semesterfirande människor som har svårt att hålla avstånd, säger Marcus Johansson på Länsstyrelsen.

Nyheter | 30 Juli 2020 12:00

Arkivbild.

FOTO: Kris Åsard

Länsstyrelserna i Sverige har fått i uppdrag av regeringen att följa hur myndigheternas rekommendationer efterlevs. De rapporterar veckovis, och den senaste tillgängliga bedömningen är från vecka 30. På många områden följer allmänheten råden i hög utsträckning, men det finns brister:

– Det är lite ökad belastning där det är mycket besöksverksamhet, som på köpcentrum och andra sådana ställen, säger Marcus Johansson, beredskapshandläggare och kommunikatör på Länsstyrelsen Halland. 

Ett annat område som sett utmaningar kring efterlevnaden av coronarekommendationerna är föreningslivet. Det handlar exempelvis om ungdomsidrotten:

– Det kan uppstå situationer med mycket folk kring planer eller idrottsanläggningar, säger Marcus Johansson. 

Sedan semesterperioden drog igång har man kunnat se att efterlevnaden blivit något sämre än tidigare under sommaren och våren. 

– Det vi förstår på inrapporteringen är att det mest är turister och semesterfirande människor som har svårt att hålla avstånd. Folk är på semester, de slappnar av, glömmer bort sig och blir lite slarvigare. 

Ingen skugga på näringsidkarna

Enligt Marcus Johansson gör butiker, restauranger och andra verksamheter så gott de kan för att rekommendationerna ska följas.

– Men det spelar ingen roll hur många skyltar man sätter ut om folk inte gör sitt, säger han, och ger exemplet med krogar där folk i takt med att de blir berusade bryr sig mindre om avståndet till andra. 

I Länsstyrelsens rapport från förra veckan står att efterlevnaden av regler på restauranger och caféer generellt är god. En kommun rapporterar dock att ”turister upplever att de kommit till covid-fri zon” och därför inte tar hänsyn till restriktionerna.

I kollektivtrafiken är folk bra på att hålla avstånd, enligt Hallandstrafiken. Det kan förstås underlättas av att antalet resenärer är färre än vanligt. Under vecka 30 var beläggningsgraden mellan 30 och 50 procent, jämfört med 60 till 80 procent vid samma tidpunkt ett normalt år. 

Inte heller på stränderna var det problem med trängsel i förra veckan, tack vare det kyliga vädret. Kollo- och lägerverksamheter får även de gott betyg. Såväl arrangörer som deltagare följer råden väl. 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Något fler fall av corona

Vård Senaste veckan sågs en svag ökning av positiva coronafall i Halland, men väldigt få är i behov av ...

Utspridd skördefest med öppna gårdar

Nöje & Kultur Det blir ingen höstfest på torget i år. Istället bjuder Kungsbackas gårdar in besökare i skö...

Debatt: Smittorisk via Färdtjänst och Resam?

Debatt Jag undrar över Färdtjänst/ Resams agerande under coronapandemin. Varför bär inte chaufförerna visir, munskydd och ...
Annons