Annons

Pandemin gav rekordresultat

Stora pandemibidrag och strama ekonomiska ramar gav ett rekordöverskott för Kungsbacka förra året. Resultatet pekar på plus 415 miljoner. Trots det måste kommunen låna mer för att klara alla investeringar.

Politik | 23 Februari 2021 09:45

Trots det rekordstora underskottet täcker inte överskottet de likaledes rekordstora investeringarna.

FOTO: Kungsbacka kommun

Det finns flera skäl till att plusresultatet för 2020 blir så stort. Pandemin gjorde att många verksamheter fick prioritera om och att vissa delar av verksamheterna inte kunde genomföras, vilket medförde att flera nämnder hade lägre kostnader.

155 miljoner 

Kungsbacka fick ett stort ekonomiskt tillskott på 155 miljoner kronor i högre statsbidrag än förra året, och dessutom full ersättning för sjuklöner under april till juli och delvis under augusti till december.

Markförsäljningar och nya redovisningsregler påverkade också.

Man ska också komma ihåg att besparingskraven varit tuffa för flera verksamheter, framför allt för Individ och familjeomsorg.

Men trots det rekordstora underskottet täcker inte överskottet de likaledes rekordstora investeringarna, utan skulden har fått höjas med 200 miljoner och är nu totalt 1 550 miljoner.

– Årets resultat hjälper oss att hålla nere låneskulden, säger kommunstyrelsens ordförande Lisa Andersson (M). Det är inte pengar vi har över, utan de har redan använts för att vi ska kunna finansiera våra stora investeringar som till exempel färdigställande av Kungsbacka badhus och Fjärås Bräckaskolan, ombyggnationer i Hålabäckskolan, Frillesåsskolan och Sommarlust förskola samt nya parkeringshuset Linden.

Kostnaden för välfärden stiger

Lisa Andersson menar att det trots resultatet kommer att krävas sparande även i framtiden eftersom kostnaden för välfärden stiger snabbare än intäkterna. Sverige får allt fler yngre och äldre, medan personer i arbetsför ålder inte ökar i samma takt. Detta gör att behoven av skola, vård och omsorg ökar, men att bristen på arbetskraft är stor och att skattemedlen har svårt att räcka för att bedriva verksamheten.

– Vi måste tänka långsiktigt och fortsätta ha en god ekonomisk hushållning över tid. De långsiktiga demografiska utmaningarna för hela landets kommuner med ökade välfärdsbehov är en verklighet även för oss i Kungsbacka, hävdar Lisa Andersson.

Tidigare i NH:

Coronabidrag ger stort överskott

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Krönika: Virtuos på flera sätt

Krönikor Jag har gjort det massor av gånger förut, lyssnat på Sommar i radions P1. Men speciellt vill jag ...

Anklagelser om mobbning på Särö vård- och omsorgsboende

Vård Rapporter om mobbning, anställda som gråter och personal som säger upp sig. En enhetschef som redan efter ...

Vattenproduktionen störd – gick inte att nå full kapacitet

Nyheter I samband med ett driftsarbete påverkades kommunens förmåga att producera dricksvatten. – Under tre veckor kunde vi inte ...
Annons