Vädret idag
Soligt
12°C
Prognos april 25, 2019
dag
Delvis molnigt med skurar
20°C
 

På FN-toppmöte om hennes hjärtefrågor

Riksdagsledamoten Sara Heikkinen Breitholtz är ledamot i utrikesutskottet. Just nu deltar hon i FN:s toppmöte för kvinnors rättigheter. Foto: Fredrik Nilsson

 

I dag avslutar FN:s kvinnokommission sin 63:e sammankomst. Riksdagsledamoten Sara Heikkinen Breitholtz (S) från Onsala ingår i den svenska parlamentariska delegationen.

 

Det har bara gått åtta veckor sedan Sara Heikkinen Breitholtz från Onsala kallades till riksdagen som statsrådsersättare för partikollegan Jennie Nilsson, när hon utsågs till landsbygdsminister. Sara Heikkinen Breitholtz kastades in i hetluften direkt och de senaste veckorna har det varit skarpt läge – i New York. Hon deltar i FN:s kvinnokommission, det årliga möte då medlemsländerna samlas i högkvarteret för att sätta mål och formulera konkreta åtgärder för att främja kvinnors rättigheter världen över.

Jämställdhet och jämställd sjukvård tillhör Sara Heikkinen Breitholtzs hjärtefrågor – därför är hon extra nöjd med att vara på plats på den internationella arenan.

– Ja, verkligen. Det här är FN:s näst största möte, för mig är det fantastiskt. Jag har fått en bredare och djupare insikt i frågor jag redan hade mycket kunskap om, säger hon.

– Regeringens feministiska utrikespolitik har rock star-status här. Man märker det genom att många vill prata med vår delegation och man efterfrågar Sveriges syn på olika frågor.

 

Mötet inleddes den 11 mars och avslutas i dag. Innan ländernas delegationer beger sig hemåt ska mål och policydokument för de närmste åren sättas upp. Temat för årets sammankomst är “Sociala skyddssystem, tillgänglighet av offentlig service och hållbar infrastruktur för jämställdhet och stärkande av kvinnor“.

– Det är ett högst angeläget tema. Kvinnor har inte ens i ett land som Sverige tillgång till samma sjukvård som män, vi ser hur ojämställt systemet är. På global nivå är problemet såklart ännu större. Tillgång till preventivmedel och abort är inte självklart för en stor mängd kvinnor och ofta handlar det om liv och död.

 

Skaffa Norra Hallands app här

Nils Jönsson
Reporter nils.jonsson@norrahalland.se 0300-52 13 58

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONSTYCK TILL:

När nya badhuset invigs höjs biljettpriset kraftigt. Rätt eller fel?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Onsdag 24 april

kl 11–13 Seniorsimning i Kungsbacka simhall tillsammans med träffpunkterna.

Kl 13.15–16 City träffpunkt: sticka, pyssla, spela, prata, fika.

kl 12–13 Digital hjälp för seniorer på Fyren.

Kl 16.30–17.30 Språkcaféet i Kaffebaren. Kom och prata italienska och tyska. Drop-in. Arr: Marina Abate Harvey.

Kl 17–18 Tyst afterwork i Varlakyrkan.

Kl 18.30 Blomsterprakt i Kungsbacka. Temakväll om hur man får...

Läs Mer

Så här funkar eNH!