Vädret idag
Skurar
16°C
Prognos juli 22, 2019
dag
Mestadels molnigt
18°C
 

På FN-toppmöte om hennes hjärtefrågor

Riksdagsledamoten Sara Heikkinen Breitholtz är ledamot i utrikesutskottet. Just nu deltar hon i FN:s toppmöte för kvinnors rättigheter. Foto: Fredrik Nilsson

 

I dag avslutar FN:s kvinnokommission sin 63:e sammankomst. Riksdagsledamoten Sara Heikkinen Breitholtz (S) från Onsala ingår i den svenska parlamentariska delegationen.

 

Det har bara gått åtta veckor sedan Sara Heikkinen Breitholtz från Onsala kallades till riksdagen som statsrådsersättare för partikollegan Jennie Nilsson, när hon utsågs till landsbygdsminister. Sara Heikkinen Breitholtz kastades in i hetluften direkt och de senaste veckorna har det varit skarpt läge – i New York. Hon deltar i FN:s kvinnokommission, det årliga möte då medlemsländerna samlas i högkvarteret för att sätta mål och formulera konkreta åtgärder för att främja kvinnors rättigheter världen över.

Jämställdhet och jämställd sjukvård tillhör Sara Heikkinen Breitholtzs hjärtefrågor – därför är hon extra nöjd med att vara på plats på den internationella arenan.

– Ja, verkligen. Det här är FN:s näst största möte, för mig är det fantastiskt. Jag har fått en bredare och djupare insikt i frågor jag redan hade mycket kunskap om, säger hon.

– Regeringens feministiska utrikespolitik har rock star-status här. Man märker det genom att många vill prata med vår delegation och man efterfrågar Sveriges syn på olika frågor.

 

Mötet inleddes den 11 mars och avslutas i dag. Innan ländernas delegationer beger sig hemåt ska mål och policydokument för de närmste åren sättas upp. Temat för årets sammankomst är “Sociala skyddssystem, tillgänglighet av offentlig service och hållbar infrastruktur för jämställdhet och stärkande av kvinnor“.

– Det är ett högst angeläget tema. Kvinnor har inte ens i ett land som Sverige tillgång till samma sjukvård som män, vi ser hur ojämställt systemet är. På global nivå är problemet såklart ännu större. Tillgång till preventivmedel och abort är inte självklart för en stor mängd kvinnor och ofta handlar det om liv och död.

 

Skaffa Norra Hallands app här

Nils Jönsson
Reporter nils.jonsson@norrahalland.se 0300-52 13 58

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 19 juli

kl 12–15 Naturkampen på Naturum Fjärås Bräcka. En naturlig femkamp där du får mäta dig med olika djur. Kan du kliva lika långt som en älg, trumma lika snabbt som en hackspett eller har du lika många tänder som en gädda?

Lördag 20 juli

kl 13-14.30 Historisk guidning. På 12–1300-talet låg det en borg, Hunehals Borg, vid Hanhalsholme. Denna borg var ett centrum för nordisk politik, med maktstrider, mord...

Läs Mer

Så här funkar eNH!