NYHETER 2021-12-27 KL. 09:23

Trygg kommun - men otrygga invånare

Av Eric Andersson

Kungsbacka kommun är enligt statistiken en av Sveriges tryggaste kommuner. Trots det känner sig Kungsbackabor i flera avseenden mer otrygga än personer som bor i Göteborg. Varför?

Trygg kommun - men  otrygga invånare
Kungsbacka är inte så osäkert som många tror. Foto: Eric Andersson

TV-klipp och nyheter

När Norra Halland granskar statistik från Brottsförebyggande rådet över anmälda brott i 16 kommuner är Kungsbacka tryggast av alla. Brottskategorierna som jämförts är sexualbrott, stöld och rån, skadegörelse, misshandel samt narkotikabrott. I tre av kategorierna har Kungsbacka minst antal anmälda brott, i övriga två näst minst.
Kommunpolis Jenny Sjöström säger att statistik är en fingervisnig men inte alltid hela sanningen. Benägenhet att anmäla brott och andra parametrar spelar också in.
– Det är en fingervisning som inte går att lita blint på. Däremot har jag arbetat som polis i snart 20 år på olika ställen och det första som slog mig när jag började arbeta i Kungsbacka är att det är en trygg och välmående kommun.
Trots att förhållandevis få brott begås i Kungsbacka är känslan av otrygghet i flera avseenden högre eller på samma nivå som i Göteborgsområdet, det visar Nationella Trygghet-sundersökningen.

Fakta och upplevelse
Vad gäller oro över brottsligheten i samhället upplever 49 procent i Kungsbacka oro. I Göteborg är siffran 47 procent, trots att det anmäls avsevärt fler brott i Göteborg. Jenny Sjöström menar på att det är skillnad på upplevelse och fakta och att statistik inte behöver gå hand i hand med hur människor känner.
– Till exempel är det många som inte har några problem med att köra bil men är livrädda för att flyga trots att det händer betydligt fler bilolyckor än flygolyckor, säger Jenny Sjöström.
På frågan om man valt en annan väg på grund av oro att utsättas för brott svarar 27 procent i Kungsbacka ja vilket är ett par procent mer än i Göteborg. I Kungsbacka är man oroligare än Göteborgarna att bli utsatt för personrån och oron över att bli utsatt för sexualbrott eller misshandel ligger på samma nivå i Kungsbacka och Göteborg.
Mevdulina Abazovic och Jenny Sjöström tror att den förhållandevis höga oron i Kungsbacka kan bero på flera saker. Invånarna är över rikets genomsnitt gällande inkomst, eftergymnasial utbildning och fullständiga gymnasiebetyg. När sådana parametrar är över medel leder det i regel till mer aktiva medborgare som bryr sig om sin närmiljö. Det kan i sin tur leda till att otryggheten upplevs större i Kungsbacka än på andra ställen i Sverige.
– I Kungsbacka har man hårda krav på vad man tollererar och inte. I utsatta områden flyttas tollerans och acceptans framåt hela tiden och till slut har man accepterat för mycket. Så är det inte i Kungsbacka och det tror jag är en stor anledning till att kommunen är välmående, säger Jenny Sjöström.


Resecentrum upplevs otryggt
Hur trygghet och otrygghet definieras är upp till den enskilda individen. Det gör det svårt att arbeta mot.
– Trygghet och otrygghet är frågor som väger in mjuka värden. Otrygghet kan handla om vad folk har med sig i sitt bagage och samma sak gäller för vad som får en person att känna sig trygg. För den ena kan det handla om belysning och för den andra kan det handla om närhet till familj eller kompisar, säger Mevludina Abazovic, Brå-samordnare i Kungsbacka.
Resecentrum är den plats i kommunen som oroar flest, berättar Jenny Sjöström.
– Det är inte noll i statistiken men det händer inte mer saker där än någon annanstans.
Ett resecentrum ligger ofta högt i mätningar över otrygga platser. Stor omsättning på människor, berusning och folksamlingar är tänkbara anledningar, tror Jenny Sjöström och Mevludina Abazovic.
– Ofta förknippas otrygghet med högljudda, berusade människor i grupp vilket finns på resecentrum under kvällar och helger. Det finns också en tunnel där vilket också framkallar oro.
Att Kungsbacka vuxit kan också vara en källa till oro. Antalet invånare har ökat senaste åren och väntas fortsätta öka en bra tid framåt.
Närheten till Göteborg med kollektivtraffik kan också vara en anledning.
– Det blir en oro hos personer vad som kommer in till Kungsbacka som vi inte har kontroll på. Otrygghet skapas ofta när man inte känner att man har kontroll över någonting, säger Jenny Sjöström.

Läs mer: Brottsförebyggande arbete är nyckeln

TV-klipp och nyheter

Målar med händerna
KONST 2024-04-17 KL. 19:00
Premium

Målar med händerna

BLÅLJUS 2024-04-17 KL. 12:45
Premium

"Jag är inte en kaninkokerska"

Kvinna åtalas för ofredande efter Tindermöte

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-04-18 KL. 19:30
Snart klart med toaletter och duschar
Premium | MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Fiskgjusarna är på plats i fjorden
Premium | SPORT 2024-04-18 KL. 15:00
Klassikern ser ut att locka 900 löpare
Premium | KRÖNIKOR 2024-04-18 KL. 14:00
Nyckelfrågan är om ilska hjälper

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.