NYHETER 2021-12-27 KL. 09:28

Brottsförebyggande arbete är nyckeln

Av Eric Andersson

När Norra Halland jämför statistik från 16 kommuner är Solna en av dem. En kommun som på många sätt har liknande förutsättningar som Kungsbacka - lika många invånare och närheten till en storstad. Men i brottsstatistiken är det stor skillnad där Solna har betydligt fler anmälda brott. Vad är det som gör att Kungsbacka lyckats hålla borta storstadsbrottsligheten?

Brottsförebyggande arbete är nyckeln
Foto: Montage

Kommunpolis Jenny Sjöström tror att en anledning till den framgångsrika brottsbekämpningen är att kommunen avsätter stora resurser för att arbeta brottsförebyggande.
– Det finns flera heltidsanställda som enbart arbetar med det här. Man tycker det är viktigt och det är inte bara en enskild enhetschef eller tjänsteman som slåss för det utan alla drar åt samma håll, säger Jenny Sjöström.
Det blir en signal från kommunen till invånarna att det arbetas hårt för ett tryggt Kungsbacka.
– Vi har kommit väldigt långt i sammarbetet mellan kommun och polis. I andra kommuner är det vanligt att en person har alla dessa tjänsterna men här är det flera tjänster, säger Mevludina Abazovic.
En annan bidragande faktor är aktiva medborgare. Kungsbacka ligger i topp över antal samverkangrupper som är anslutna till grannsamverkan.
– Det är återigen vikten av aktiva medborgare. När vi ändrade utskicket i grannsamverkan till var tredje vecka istället för varannan vecka blev det stor uppståndelse. Människorna här är verkligen engagerade, säger Jenny Sjöström.

Försöker lösa problem
Mevludina Abazovic berättar också att kommunen försöker åtgärda saker som invånarna ber om. Genom en medborgardialog pratar kommunen med invånarna och sammanställer därefter en enkät och vidtar åtgärder utefter det.
Resecentrum är som bekant en plats många upplever som otrygg.
– Där hade man kunnat sopa det under mattan och tänka att det alltid kommer förknippas med otrygghet. Men här ger man inte upp på ställen utan försöker hela tiden vidta åtgärder och det sänder bra signaler till medborgarna, säger Jenny Sjöström.
Det arbetas hårt för att Kungsbacka ska vara en fortsatt trygg kommun. Jenny Sjöström säger att en av de största och viktigaste utmaningarna framöver är att fortsätta hålla ute gängkriminalitet och annan storstadsbrottslighet som finns i Göteborg.
– Rent statistiskt och vad vi kan se så finns det ännu ingen gängkriminalitet i Kungsbacka och så ska det förbli. Får det minsta lilla fäste blir det betydligt svårare att jobba bort det. Kungsbacka ska inte vara en gynnsam marknad för exempelvis narkotikahandel.

Läs mer:
Trygg kommun - men otrygga invånareSENASTE TV-NYHETERNA

Träningsviljan ska ta Filippa till toppen
SPORT 2022-01-28 KL. 11:00

Träningsviljan ska ta Filippa till toppen

Prisade Margareta tänker utanför boxen
FAMILJ 2022-01-27 KL. 20:00

Prisade Margareta tänker utanför boxen

IT-strul – kommunen hotar med vite
NYHETER 2022-01-27 KL. 18:00

IT-strul – kommunen hotar med vite

Transportföretag köpte Ekenässkolan
NYHETER 2022-01-27 KL. 14:36

Transportföretag köpte Ekenässkolan

Elever ska vara på plats i skolorna
NYHETER 2022-01-27 KL. 12:00

Elever ska vara på plats i skolorna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

En doft av thai i vinterrusket

En doft av thai i vinterrusket

Det är snöglopp och ruggigt och så långt ifrån den thailändska värmen man kan komma. Men mitt ute bland åkrarna i Myra finns en liten ljuspunkt – Wans thailändska gatukök som lockar långväga kunder.

-