NYHETER 2022-08-24 KL. 19:22

Omstridd minister besökte Kungsbacka

Av Christina Wagner

Justitieminister Morgan Johansson (S) delade ut rosor och höll tal i Badhusparken på onsdagen.

Omstridd minister besökte Kungsbacka
Justitieminister Morgan Johansson (S) delade ut rosor i centrala Kungsbacka. Foto: Christina Wagner

Det var det andra ministerbesöket på kort tid för Kungsbackas socialdemokrater. Magdalena Sundqvist och de andra tongivande kungsbackapolitikerna från partiet välkomnade Morgan Johansson och följde med på en mindre tur för att dela ut rosor och prata med kungsbackabor.
Anders Nordin med sällskap tog emot rosor och passade på att fråga vad justitieministern tyckte om gårdagens utfrågning av statsministern.?– Hon gjorde en bra insats och känns trygg. Nu hoppas vi det här går vägen, sa Johansson.
Att det är jämnt mellan S och SD var inte skälet till ministerbesöket, istället åker Morgan Johansson runt i landet för valkampanjen. Han hamnade i rejält blåsväder i höstas när SD lade fram misstroendeförklaring då kriminaliteten gått upp och han fick skulden. Han tar det som en kampanj mer än personligt.
– Jag har lagt över 300 propositioner, alla har gått igenom. Det har varit förslag som mer pengar till polisen, strängare straff och det har inte fått något motstånd från högern.


Morgan Johansson (S) i samspråk med bland andra Anders Molin från Kungsbacka. Foto: Christina Wagner


Annan ton förr
Tonläget i politiken är högre nu än förr, Morgan Johansson har varit med i 24 år och tror inte tonen kunnat vara densamma på Unckels, Bildts eller Reinfeldts tid.
– Det gör ofta så när de blir lite pressade, med smutskastning och personangrepp. Det kulminerade i våras, men de högg i sten, veckan efter gick S upp och M ner. De är helt enkelt desperata, då höjer man tonläget, men då gäller det att ta ett steg tillbaka, säger han.
22 000 poliser och 3 000 fler på väg in, 8 000 personer i överfulla häkten. Att kriminaliteten då går upp gör att man måste arbeta förebyggande utöver rättspolitiken, med hjälp av skola, socialtjänst och fler arbetstillfällen. Alternativen för unga i dag är inte optimala.
– De flesta åker in på livstid eller blir själva dödade. De behöver stöd och hjälp att hoppa av, men det måste vara deras eget val.


Morgan Johansson fick grillkorv och en pratstund med Maj-Britt Rane Andersson (S). Foto: Christina Wagner


Höll tal och peppade
I talet i Badhusparken, där lokala Socialdemokraterna samlats för korvgrillning och peptalk, utvecklade han valets viktigaste frågor enligt S.
– Vi måste ta tillbaka kontrollen över välfärden, pengar läcker till skatteparadis. Vi har vinstdrivande skolor och i skolan kan vi inte längre lita på betygssystemen.
Sverige ska bli ledande på grön teknik för att mota klimatutvecklingen. Och stå vill S arbeta mot segregeringen och gängkriminella.
– Det räcker inte med hårdare straff, vi måste bryta nyrekryteringen. Bra och rättvis skolgång, bra fritidsverksamhet och socialtjänst som kan gripa in där familjer inte fungerar som de ska, sa Johansson bland annat.SENASTE TV-NYHETERNA

Personalbrist och hög sjukfrånvaro
NYHETER 2022-09-30 KL. 11:50

Personalbrist och hög sjukfrånvaro

Dyster delårsrapport från omsorgen

Utmaningen: Att klara sig på krislådan
NYHETER 2022-09-30 KL. 08:00

Utmaningen: Att klara sig på krislådan

Aranäs oväntade anfallsvapen
HANDBOLL 2022-09-29 KL. 21:45

Aranäs oväntade anfallsvapen

Aktiva jubilaren Lena redo för att fira
FAMILJ 2022-09-29 KL. 20:30

Aktiva jubilaren Lena redo för att fira

”Är man aktiv lär man sig något nytt hela tiden och det tycker jag om”

Lagkaptenen letar efter glädjen igen
SPORT 2022-09-29 KL. 19:00

Lagkaptenen letar efter glädjen igen

Debatt: Nya arbetsvillkor kan ge undersköterskebrist
DEBATT 2022-09-29 KL. 15:00

Debatt: Nya arbetsvillkor kan ge undersköterskebrist

Miss av tingsrätten - åtalad frias från sexbrott
NYHETER 2022-09-29 KL. 12:55

Miss av tingsrätten - åtalad frias från sexbrott

Uteblivet förhör får hovrätten att ogilla åtal

Bergand inför VM:
SPORT 2022-09-29 KL. 11:45

Bergand inför VM: "Jag får ta ett större ansvar"

Fler nyheter