NYHETER 2021-09-28 KL. 06:40

Kungsbacka tvåa i landet - stor tro på framtiden

Kungsbacka kommer på en andra plats i en ny ranking över hur robusta Sveriges kommuner är inför framtiden. Hög sysselsättning och bra geografisk placering är några parametrar som bidrar till topplaceringen. Men det finns också förbättringspotential.

Kungsbacka tvåa i landet - stor tro på framtiden
Mattias Frithiof ser flera fördelar med Kungsbacka även om det också finns saker att förbättra.

Det är analys- och teknikkonsultföretaget WSP som har analyserat hur rustade kommunerna är inför framtiden och olika typer av samhällsförändringar. Man har tagit hänsyn till olika parametrar, bland annat demografi, befolkningsutveckling, sysselsättning och utbildningsnivå. Enligt Mattias Frithiof, en av rapportens författare, finns det flera anledningar till att Kungsbacka får en hög placering.

– Man kan säga att mycket hänger på att Kungsbacka har god befolkningsutveckling och hög sysselsättning med en bredd utav branscher, vilket gör att man inte är lika känslig för sektorsvisa förändringar, säger Mattias Frithiof.

Kungsbacka har också en bra geografisk placering med närhet till stora arbetsmarknader i andra städer.

– Kungsbacka har gynnsamma förutsättningar. Kommunen behöver inte förlita sig på bara sin egen arbetsmarknad, utan har nära till andra arbetsmarknader norrut och söderut. Det är också relativt nära och lätt att ta sig till dessa marknader, säger Mattias Frithiof.

Rapporten visar även att Kungsbacka är bland de kommuner i Sverige som har den högsta förvärvsintensiteten, 87 procent, vilket handlar om att hur stor andel av den arbetsföra befolkningen som är sysselsatt. Framtiden ser också ljus ut om man kollar på Kungsbackas yngre befolkning då niondeklassarna här har relativt goda meritvärden.

Kungsbackas näringslivschef Elinor Filipsson är inte förvånad över att Kungsbacka hamnar på en andra plats. Enligt henne brukar Kungsbacka ligga högt i liknande rapporter där flera parametrar analyseras och har även legat högt i denna rapport flera gånger tidigare.

– Det är fantastiskt roligt att Kungsbacka hamnar på en andra plats! Vi har legat högt de senaste åren den här undersökningen har släppts och det är ett bra kvitto på att vi har ett starkt näringsliv och står rustade inför framtiden vad den än har att erbjuda, säger Elinor Filipsson.

Har förbättringspotential


Varför hamnar då inte Kungsbacka på en första plats i rankingen, utan på en andra plats efter Nacka kommun.

– Om man frågar sig var det finns förbättringspotential så skulle jag säga inflyttningen. Kungsbacka har medelgod prestation när det handlar om inrikes inflyttning. Sedan finns det även förbättringspotential i åldersfördelningen, Kungsbacka skulle må bra av lite fler yngre medborgare. Om Kungsbacka vill komma etta skulle jag säga att man ska titta på hur man attraherar nya invånare från olika delar av landet, framför allt yngre personer, säger Mattias Frithiof.

Elinor Filipsson håller med om att Kungsbacka kunde må bra av lite fler yngre medborgare.

– Det ser vi i andra undersökningar också att vi kan bli bättre på att locka unga vuxna. Vi ligger inte superlågt, för Kungsbacka är det svårt att mäta sig med städer som erbjuder exempelvis högskola och universitet, säger hon.

Strid om förfallna stugor
NYHETER 2021-10-18 KL. 06:45

Strid om förfallna stugor

Känd fastighetsägare hotas av viten om han inte river

Upplagt för en seriefinal
FOTBOLL 2021-10-16 KL. 18:10

Upplagt för en seriefinal

Målfabriken, del 9: Åsa IF
FOTBOLL 2021-10-16 KL. 11:30

Målfabriken, del 9: Åsa IF

"Det är en styrka att vi inte förlitar oss på en spelare"

Målfabriken, del 8: Victor Martinsson
FOTBOLL 2021-10-15 KL. 21:00

Målfabriken, del 8: Victor Martinsson

"Om man skjuter när målvakten inte är beredd på det brukar det bli bra"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2021-10-17 KL. 19:53
Ett steg i rätt riktning

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Nystartade företaget med smaker från Damaskus

Nystartade företaget med smaker från Damaskus

Smaken av Damaskus, så heter det nystartade företaget som ryms i en lägenhet i Kungsbacka. – Det var våra vänner som tyckte vi skulle sätta igång, säger Yahya Salam.