NYHETER 2021-11-15 KL. 11:43

IT-spionerade på bekanta – polis får sparken

Av Elisaberth Däljemar

Det lönade sig inte att överklaga. Kungsbackapolisen som i mars dömdes för att han gjort IT-sökningar på en person han samtidigt gjort stora affärer med är skyldig till dataintrång. Det konstaterar hovrätten. Nu får polisen sparken.

IT-spionerade på bekanta – polis får sparken
Polismannen använde polisens IT-register för att spionera på sina bekanta. Nu får han sparken från sitt jobb. Foto: Arkivbild, Norra Halland.

Den dömde polismannen har arbetat som polis i drygt ett decennium. Rutinmässiga kontroller i polisens dataregister har varit en del av hans arbetsvardag.
I början av 2019 började den nu dömde mannen umgås privat med en 39-åring han tidigare gjort en yrkesmässig sökning på i polisens olika IT-register.

De båda ingick en affärsrelation och från mars 2019 till början av oktober samma år swishade polismannen över sammanlagt 468 300 kronor till 39-åringen, genom totalt 85 transaktioner.
Eftersom poliser är förbjudna att arbeta med fall som rör personer de känner utanför jobbet betydde det stopp för fler polisiära IT-sökningar gällande 39-åringen.

Det hindrade dock inte den åtalade från att i mars göra ytterligare så kallade slagningar på 39-åringen och två av dennes släktingar. Den 30 september 2019 kollade han åter upp sina bekanta.
Genom sökningarna i polisregistren bereddehan sig tillgång till känslig information, som resehandlingar, fordons- och fastighetsinnehav, släkt- och familjerelationer, körkortsinnehav, inkomst samt förekomst i bland annat polisens brotts-, misstanke-, signalements- och utredningsregister.

Händelserna ledde till åtal och i mars i år ställdes polismannen inför rätta. Under rättegången hävdade polismannen att samtliga slagningar han gjort varit en del av hans ordinarie tjänsteutövning.
Tingsrätten höll med om att så mycket väl kunde varit fallet. Men bara i fem av de åtta fall polisen åtalats för. För tre fall av dataintrång dömdes den nyfikna polisen till 30 dagsböter. Samtidigt meddelade polisens personalansvarsnämnd att polisen skulle avskedas om han blev fälld för de brott han anklagades för.
Genom att överklaga tingsrättsdomen till hovrätten hoppades mannen bli frikänd, alternativt få sitt straff mildrat.
Så blir dock inte fallet. Hovrätten går helt på tingsrättens linje och fastställer därmed domen mot polismannen.


SENASTE TV-NYHETERNA

Efter 57 år - bandet vill inte sluta spela rock
KULTUR & NÖJE 2022-09-25 KL. 15:30

Efter 57 år - bandet vill inte sluta spela rock

Historisk skördemarknad
NYHETER 2022-09-25 KL. 14:03

Historisk skördemarknad

Restauranger inställda på tuffare tider
NYHETER 2022-09-25 KL. 10:30

Restauranger inställda på tuffare tider

Chockstarten avgjorde derbyt
FOTBOLL 2022-09-24 KL. 18:40

Chockstarten avgjorde derbyt

Stopp för butiksplaner – Ramstedt letar vidare
NYHETER 2022-09-24 KL. 17:00

Stopp för butiksplaner – Ramstedt letar vidare

Fler nyheter