NYHETER 2022-01-05 KL. 09:00

FUB kräver bättre dialog med kommunen

Av Christina Wagner

Intresseorganisationen FUB är inte nöjda med de dialogmöten som Individ- och familjeomsorgen i Kungsbacka erbjuder och vill bli remissinstans för frågor som berör funktionshindrade.

FUB kräver bättre dialog med kommunen

FUB verkar för att personer med funktionshinder ska kunna leva ett gott liv. För några år sedan fanns ett kommunalt handikappråd som fungerade som remissinstans för politikerna, det medförde att organisationen kunde representera funktionshindrade och påverka i större utsträckning. Så är det inte nu, menar FUB:s lokala ordförande Kerstin Tegnér, som vände sig till kommunens politiker i somras för att få en liknande struktur återinförd.
– Vi har så kallade dialogmöten nu men det är allt, vi kommer inte fram med våra frågor, säger hon.
Förvaltningen anordnar så kallade brukarråd i daglig verksamhet och bomöten på enskilda boenden, mer sällan dialogmöten med brukarorganisationer. FUB vill att politiker tar del av frågorna och synpunkterna från mötena, så funktionshindrades erfarenheter och konsekvensanalyser finns med när de fattar sina beslut.
– För det första är det bara tre organisationer som är med på dialogmötena. Sen är det ingen politiker från nämnden som är med, så vi vet inte om det kommer dit det ska, kommenterar hon.

Funktionshindrade drabbas
De kraftiga besparingar som Individ och familjeomsorgen fått genomgå går ut över gruppen, menar Kerstin Tegnér.
– Vi tycker nedskärningarna och den strama budgeten slår hårt mot de utvecklingsstörda. Det handlar om folk på golvet, en aktivitet i veckan eller att kunna gå på olika saker kommunen eller vi i FUB anordnar. Föräldrarna känner inte alltid trygghet eftersom omvården och vardagen inte alltid är så bra.
Som remissinstans skulle FUB istället kunna påverka mer.
– Övriga Halland har funktionsstödsgrupper, alla förutom Kungsbacka. Jag tycker det är en demokratifråga, FUB förvaltar frågorna för funktionsnedsatta, någonstans måste de få synas och höras också.


Individ och familjeomsorgsnämndens ordförande Kalle Påsse Sundvall (M). Arkivfoto: Kristian Alm


Har inlett dialog
Politiskt gehör har bland annat kommit från Kungsbackaborna, som genom en motion lyfte frågan till nämnden i höstas. Samtidigt har Individ- och familjeomsorgsnämnden initierat Det goda samtalet, där en närmre dialog med medarbetare pågått sedan ett år med lyckat resultat.
I höstas inleddes liknande samtal med brukarorganisationer, för utvecklad dialog och för att fatta kloka beslut.
– Vi i politiken ville bjuda in för att höra tankar och idéer och utveckla tillsammans. Vi hade det första samtalet i höstas, FUB var först ut för någon månad sedan. Jag tycker det blev en god start och uppfattade det som att de tyckte det från deras håll också. De tog upp remissinstans, vi ska fortsätta bjuda in till Det goda samtalet, det är något jag drivit och verkligen tror på. Därför har vi svarat motionen att det arbetet redan pågår, förvaltningen får utveckla som de finner lämpligt, säger Individ och familjeomsorgsnämndens ordförande Kalle Påsse Sundvall (M).

Inte tillräckligt
Kerstin Tegnér från FUB är inte imponerad än så länge, mötet i höstas blev mer en presentation och ledde inte till några förslag eller genomföranden. Det ersätter inte ett råd som fungerar som remissinstans på något sätt.
– Det kan jag inte på något sätt kalla för något genombrott, inte alls. Vi pratar verksamhet med förvaltningen, det är där vi har synpunkter och klagomål på omsorg, omvårdnad och kvalitet i omsorgen. Det är där vi skulle vilja ha med politiker, som kan höra våra tankar och ta del av den verksamhet som vi bedriver.SENASTE TV-NYHETERNA

Träningsviljan ska ta Filippa till toppen
SPORT 2022-01-28 KL. 11:00

Träningsviljan ska ta Filippa till toppen

Prisade Margareta tänker utanför boxen
FAMILJ 2022-01-27 KL. 20:00

Prisade Margareta tänker utanför boxen

IT-strul – kommunen hotar med vite
NYHETER 2022-01-27 KL. 18:00

IT-strul – kommunen hotar med vite

Transportföretag köpte Ekenässkolan
NYHETER 2022-01-27 KL. 14:36

Transportföretag köpte Ekenässkolan

Elever ska vara på plats i skolorna
NYHETER 2022-01-27 KL. 12:00

Elever ska vara på plats i skolorna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

En doft av thai i vinterrusket

En doft av thai i vinterrusket

Det är snöglopp och ruggigt och så långt ifrån den thailändska värmen man kan komma. Men mitt ute bland åkrarna i Myra finns en liten ljuspunkt – Wans thailändska gatukök som lockar långväga kunder.

-