NYHETER 2022-09-23 KL. 11:45

Eleverna samlar in pengar till barn på Zanzibar

Av Julia Sandstén Vikberg


Sex elever på Aranäsgymnasiet ska göra sin praktik på ett barnhem på Zanzibar till våren. De försöker nu samla in pengar och gåvor till barnen.

Eleverna samlar in pengar till barn på Zanzibar
Elever på Aranäsgymnasiet ska ha praktik på en barnhem i Zanzibar i vår. Från vänster; eleverna Fiddelie Berntsson, Nellie Börjesson, Izabelle Johansson, Emma Angelbäck, Hampus Broman och Lina Svensson längst fram. Längst bak står lärarna Birgitta Brohlin och Malin Edefors. Foto: Julia Sandstén Vikberg

TV-klipp och nyheter

Det är sex elever på Aranäsgymnasiets vård- och omsorgsprogram och barn- och fritidsprogram – Hampus Broman, Lina Svensson, Nellie Börjesson, Fiddelie Berntsson, Izabelle Johansson och Emma Angelbäck – som ska praktisera på barnhemmet under tre veckor i februari.
– Vi kommer bland annat att hjälpa dem som jobbar där och anordna aktiviteter för barnen när de kommer hem från skolan, säger Hampus Broman som går barn- och fritidsprogrammet.
– Vad jag har fått till mig så kommer vi även få besöka mödrahälsovården och barnhälsovården, som är lite annorlunda jämfört med hur den är här, säger Izabelle Johansson, som går vård- och omsorgsprogrammet.
Eleverna tror att det kommer att vara givande och lärorikt att göra praktiken i ett land där livsvillkoren inte är som i Sverige.
– Det kommer att bli spännande och en stor livserfarenhet, säger Emma Angelbäck.
– Det kommer att vara lärorikt att se hur de har det i ett annat land. De kan inte duscha på samma sätt som oss och de måste kämpa för att få mat, säger Nellie Börjesson.
– Jag tror att jag kommer kunna ta med mig erfarenheterna från Zanzibar och använda dem sedan i mitt arbete som pedagog, säger Lina Svensson, som går barn- och fritidsprogrammet.

Samlar in pengar
Det är Aranäsgymnasiets vård- och omsorgsprogram och barn- och fritidsprogram som sedan 2013 anordnat några praktikplatser på barnhemmet på Zanzibar. Sedan pandemin har utbytet tagit paus, men till våren ska det alltså återupptas. Malin Edefors, lärare på vård- och omsorgsprogrammet på Aranäsgymnasiet, tror att eleverna kan dra nytta av praktiken i sitt framtida yrkesliv.
– Dels är det en personlig utveckling för eleverna att vistas i ett annat land med andra livsformer. Dels så kommer de, i det mångkulturella Sverige, att möta patienter eller barn som är uppvuxna i andra länder och då kan det här ge dem en större förståelse för andra. Ju mer perspektiv man har när man jobbar med människor desto bättre, säger Malin Edefors.
Eleverna har sökt ett stipendium för att täcka deras egna res- och matkostnader som de hoppas att de kommer att få. De försöker nu samla in pengar och annat som barnen kan behöva genom att bland annat ha en pengainsamling och stå och sälja på marknader.
– Vi har beställt ljus som vi tänker sälja och vi planerar att vara med på marknader. Vi försöker också att leta en sponsor som kan skänka mensskydd till barnen, säger Fiddelie Berntsson.
Eleverna kommer att ha ett Instagramkonto (Zanz.ibar2023) där man kan följa deras tid innan avresa och när de är i Zanzibar.


TV-klipp och nyheter

BLÅLJUS 2024-04-17 KL. 12:45
Premium

"Jag är inte en kaninkokerska"

Kvinan åtalas för ofredande efter Tindermöte

Hackspettdispens för Onsalavägen
TRAFIK 2024-04-16 KL. 16:00
Premium

Hackspettdispens för Onsalavägen

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KONST 2024-04-17 KL. 19:00
Målar med händerna
Premium | NYHETER 2024-04-17 KL. 14:30
Får inte pengar för inställd resa
Premium | BLÅLJUS 2024-04-17 KL. 12:45
"Jag är inte en kaninkokerska"

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.