NYHETER 2024-10-06 KL. 17:49

De blev vittnen på Kungsmässan: "Alla sprang ut i panik"

Av Julia Sandstén Vikberg

Många sprang ut i panik, vissa tog skydd inne på butikers lager eller på toaletten. Norra Halland har pratat med flera personer som befann sig inne på Kungsmässan under skottlossningen.
– Det var jätteobehagligt. Det kändes som på film, säger Elin Alquist.

De blev vittnen på Kungsmässan:
Celine Andersson och Melva Kullgren var inne i en butik i Kungsmässan när det var skottlossning. Foto: Julia Sandstén Vikberg

TV-klipp och nyheter

Celine Andersson och Melva Kullgren stod i kassan på H&M på Kungsmässan och skulle betala när de hörde att något smällde.

– Det lät lite som skott men jag tänkte att det inte kunde vara det. Sedan gick larmet. Jag trodde att det var ett brandlarm men sedan sa de i högtalaren att man skulle söka skydd, säger Celine Andersson.

Enligt henne sprang alla i butiken in på butikens lager och låste om sig.

– Det var lite panik. Folk var rädda och det var trångt där inne, säger hon.

Hur känner du nu?

– Jag känner mig chockad. Det känns obehagligt, säger Celine Andersson.

Elin Alquist och Erik Krantz satt och åt på en restaurang på Kungsmässan när de hörde skotten. Foto: Julia Sandstén Vikberg

Erik Krantz och Elin Alquist satt och åt på restaurangen Kings Market på Kungsmässan när skottlossningen inträffade.

– Vi hörde skotten, men förstod inte var det var. Sedan sprang en tjej in och skrek "vad gör ni? ni måste springa härifrån". Då sprang alla ut i panik, säger Erik Krantz.

Han berättar att det lät som att skotten avfyrades ganska nära dem.

– Det lät som att de var väldigt nära. Det lät som att det var precis vid entrén, men jag vet inte, säger han.

Hur var det?

– Obehgligt, säger Erik Krantz.

– Ja, det var jätteobehagligt. Det kändes som på film, säger Elin Alquist.

De berättar att de har kvar sina nycklar och andra saker inne på restaurangen men inte kan hämta dem nu eftersom det är avspärrat.


"Kändes overkligt"

En kvinna som vill vara anonym berättar att hon var inne på en skoaffär i köpcentret med sina döttrar och provade skor.

– Jag gick fram till kassan och skulle be om ett par skor när jag hörde något som lät som en smäll och sedan hörde jag massor med klampande och skrik. Då gick vi ut för att titta vad som hände och såg hur folk på nedre plan sprang. Jag såg pappor som sprang med sina barn i famnen, säger kvinnan.

Hon berättar att kunderna i butiken gick in på butikens lager men att det inte gick att låsa.

– Jag stängde in barnen på en toalett på lagret och sa till dem att låsa om sig medan jag pratade med personalen och försökte ta reda på vad som hände. Man visste inte vad det var. Det hade kunnat vara terror och då är det inte säkert någonstans, säger kvinnan.

Efter en stund fick kunderna utrymma butiken via en spiraltrappa.

– Allt kändes väldigt overkligt. Jag blev lite lugnare när jag hörde att det var en man som sköt mot en annan man, även om det såklart är jättehemskt. Men då var det i alla fall inte terror, säger hon.

En personal på Stadium, som vill vara anonym, berättar att hon jobbade som ensam personal i butiken när hon hörde skotten.

– Jag stod och hjälpte en kund på nedre plan när jag hörde skott. Först tänkte jag att det inte var något. Sedan hörde jag fler skott. Alla fick panik och sprang, säger personalen.

Hon berättar att hon tog med sig kunderna in på lagret.

– Vi var fyra personer inne på lagret. Men så knackade det och en kvinna skrek att hon ville komma in. Jag vet att man inte ska öppna dörren men jag släppte snabbt in henne. Vi var en blandad skara personer på lagret, en dam som var cirka 85 år och en liten tjej, säger personalen.

De kunde till sist utrymma butiken genom en bakdörr.

– När jag kom ut kände jag mig jättechockad. Jag tror att när det hände var jag tvungen att hålla mig lugn och se till så att alla skyddades men när jag kom ut kom chocken, säger personalen.



TV-klipp och nyheter

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | ISHOCKEY 2024-10-06 KL. 19:23
Hattrickskytten fixade första segern
Premium | FOTBOLL 2024-10-06 KL. 18:12
Räddade poäng efter sen upphämtning
Premium | FOTBOLL 2024-10-06 KL. 14:05
Oviss framtid för tränaren
Premium | SPORT 2024-10-06 KL. 13:51
Hämtade sig aldrig efter usla starten

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Polisen följer grupp med unga  – kopplas till kriminalitet

Polisen följer grupp med unga – kopplas till kriminalitet

Polisen har de senaste åren följt en grupp ungdomar i Hålabäck som polisen ser en problembild kring. Några av dem kan kopplas till narkotikahantering eller annan kriminalitet. Två av ungdomarna bor på adressen som besköts i augusti. – Vi jobbar, i samverkan med sociala myndigheter, med att hjälpa dem i rätt riktning, säger lokalpolisområdeschefen Johanna Hennix.