NYHETER 2022-03-22 KL. 20:00

245 mil på cykeln i vintras

Av Henrik Laurén

Johan Hallneus är en av de drygt 20 kungsbackabor som deltog i Västtrafiks projekt Vintercyklist. Johan är en erfaren cyklist och cyklar två eller tre dagar i veckan, året om, mellan hemmet i Särö och arbetet vid Volvo Penta i Lundby i Göteborg.

245 mil på cykeln i vintras
Erfaren cyklist. Johan Hallneus cyklar två, tre dagar i veckan året om mellan hemmet i Särö och jobbet i Göteborg, sex mil per dag. Arkivfoto: Kristian Alm

TV-klipp och nyheter

Arbetspendlingen på cykel betyder cirka sex mil tur och retur och till det kommer cykelpassen på fritiden. Inom projekt Vintercyklist avverkade Johan 245 mil arbetspendling under december (97 mil), januari (86) och februari (62).
– Vintern har gått bra, jag har varit frisk och cyklelpendat två eller tre dagar i veckan. Punktering hade jag en gång. Vintercykling med salt och modd sliter på cykeln och jag bytte kedja en gång, säger Johan.
Som året-om-cyklist har han bra perspektiv på vinterväghållningen. Generellt, bör det tilläggas eftersom Johan cyklar såväl i Kungsbacka som i andra kommuner.

Oskottat medför risk
– Allmänt sett fungerar det inte så bra. Om man menar allvar med att fler, inte bara inbitna cyklister som jag, ska cykelpendla måste vinterväghållningen bli bättre. Det är stor skillnad mellan väg och cykelväg, bilförare skulle aldrig acceptera det vägföre som det ofta är på cykelvägarna.
– Jag råkade till exempel ut för att cykelvägen över Älvsborgsbron var oskottad. Jag fick skuffa cykeln, det tog en timme och 40 minuter till jobbet i stället för en timme, det är inte hanterbart. Oskottade cykelvägar är också en risk, speciellt om det är nivåskillnader man inte ser, säger Johan.
Projekt Vintercyklist eller inte. Johan Hallneus trampar på, sommar och vinter, till jobbet och på fritiden. Han deltog i projektet främst för att sprida budskapet till arbetskamrater och bekanta.
– I december är det mörkt och krävande men det är skönt då man kommer in i januari och det blir ljusare. I februari behöver man knappt cykellyset längre.

Sparade 25 ton koldioxid
Cyklister från Kungsbacka deltog den gångna vintern i Västtrafiks projekt Vintercyklist. Deltagarna i Kungsbacka cyklade totalt 12 630 kilometer vilket ger en besparing av 1,84 ton koldioxid. I hela regionen deltog 441 cyklister som avverkade nästan 150 000 kilometer och sparade 25 ton koldioxid.
Kungsbacka placerade sig på en andra plats bland 17 kommuner räknat i snittdistans per deltagare, 548 kilometer per deltagare. Tre i topp var Kungälv, Kungsbacka och Falköping
Målet med projekt Vintercyklist är att få fler att cykla även vintertid. Deltagarna cyklar tre dagar i veckan i utbyte mot att de får dubbdäck och däckbyte av arrangören. De registrerar distanser och rapporter hur vinterväghållningen fungerar.



Utsatt jobb – men Krister trivs med att vara polis
NYHETER 2024-03-29 KL. 09:00

Utsatt jobb – men Krister trivs med att vara polis

Samarbeten nyckeln till att vinna kamp mot brottsligheten

TV-klipp och nyheter

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen
NYHETER 2024-03-27 KL. 14:00
Premium

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen

Åtta har sökt dispens – tre har fått avslag

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2024-03-28 KL. 21:35
Mittsexan duckade mardrömsslutet
Premium | KULTUR & NÖJE 2024-03-28 KL. 18:00
Påskparty inledde påsklovet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.