Annons
 • Trafikstörning: Vägarbete på E6
 • Medicinskt ansvarig: De vill inte ha vaccinet

  De exakta skälen till att så stor andel som 26 procent av vårdpersonalen tackat nej till vaccin förblir obesvarade. Men sannolikt handlar det inte om vänligheten att låta någon mer behövande få gå före.
  – Jag tror att de som tackar nej helt enkelt inte vill ha det, säger Anna Gröneberg, medicinskt ansvarig sjuksköterska.

  Nyheter | 24 Januari 2021 13:57

  Kommunen kan inte redogöra för exakta skäl till att viss personal inte vill ta vaccinet, men det beror sannolikt inte på att man vill låta andra få det först. Det menar medicinskt ansvarig sjuksköterska.

  FOTO: Pixabay

  Reaktionerna på Norra Hallands artikel om att personal inom äldrevården i Kungsbacka ratar vaccinet har varit många och blandade. Bland kommentarer i sociala medier finns inlägg som försvarar dem som tackat nej och menar att Norra Halland inte har all fakta. Ett skäl som anges är att de som tackat nej till vaccinering gjort de då de tycker att det är viktigare att de som verkligen behöver vaccinet ska få det först.

  Anna Gröneberg är medicinskt ansvarig sjuksköterska (Mas) i Kungsbacka kommun. Hon har dock inte hört något om särskilda skäl till varför vissa tackar nej.
  – Nej, det har vi inte. Det kan ju finnas olika perspektiv bakom, men jag tror att de som tackar nej helt enkelt inte vill ha det.

  Hon förklarar att Kungsbacka följer den prioriteringsordning som är fastslagen på nationell nivå.

  – Alla kommer att erbjudas vaccinet före midsommar hoppas vi. De med störst behov prioriteras först, och det är de personer som är äldre eller sköra och är i störst behov av hälso- och sjukvård. Samtidigt sker det parallellt vaccination av personal inom vården. Vi vill vaccinera personalen i samma takt som de som är i riskgrupp.

  Prioriteringsordningen styr

  Då det finns en prioriteringsordning fastställd, spelar det ingen roll om en person tackar nej, förklarar Anna Gröneberg. Det innebär inte att någon annan får den snabbare.

  Så om en vårdanställd tackar nej för att en vårdtagare ska få den istället – det fungerar alltså inte så?
  – Nej, det har ingen betydelse. Troligen har den personen i så fall fått sin spruta redan, säger Anna Gröneberg.

  Och att personal vaccineras parallellt, det har med helhetsgreppet att göra då personalen även rör sig utanför sina arbetsplatser.

  – Har vi hög spridning i samhället, då är risken större att vi även får spridning på våra boenden, säger Anna Gröneberg.

  Läs även: 

  Nej till vaccin skapar ilska

  En fjärdedel ratar coronavaccinet

  Skärpta krav på munskydd i Halland

  Kronprinsessparet ringde upp Kungsbacka

  Annons

  KOMMENTERA ARTIKELN

  Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

  Kommentera

  Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

  Läs Även

  Debatt: Växande stad behöver fler mötesplatser

  Debatt Kungsbacka kommun växer och det behövs fler bostäder, men en växande stad behöver också fler ...

  Vaccination för alla kan dröja till augusti

  Vård Halvårsmålet ligger fast, men om vaccinprognosen inte ändras kommer alla hallänningarna inte ha fått sin andra ...

  Student-utspring i fyra dagar

  Skola Covid-19 gör att studentfirande blir annorlunda även i år. De nyblivna studenterna kommer få springa ut under totalt fyra ...
  Annons