Annons

Lokala yrkesfiskare vill få ensamrätt på fisket

När Kungsbackas yrkesfiskare vill gå i pension finns oftast ingen som vill ta över rodret på deras fiskeskutor. Nu vill de lokala fiskarna locka fler unga till yrket. Genom att kräva att staten gör fiskeförvaltningsområde av Kungsbackas fiskevattnen.

Jobb & Pengar | 11 Februari 2020 07:00

Ett nytt fiskeförvaltningsområde måste bildas i Kungsbacka. Annars dör det lokala yrkesfisket ut, anser Viking Bengtsson.

FOTO: Josefine Julén

Problemet med dålig återväxt bland yrkesfiskarna finns i hela landet. Enligt nyhetsbyrån Siren har antalet yrkesfiskelicenser minskat med en dryg femtedel sedan 2015. På många håll är minskande fiskbestånd förklaringen.

Skaldjuren finns kvar

Även i vattnen utanför Kungsbackas kust har bestånden tunnats ut. Fisket i Onsalafjorden är utslaget sedan länge. Det som finns kvar är i princip lite garnfiske om våren.

Men skaldjuren är fortfarande vid liv. Och om bestånden av hummer och havskräftor tilläts slå ut i full blom skulle de inte bara kunna utgöra en trygg ekonomisk bas för nya unga yrkesfiskare. De skulle även kunna berika Kungsbackakusten med pittoreska fiskrestauranger, fiskaffärer och fik, som skulle kunna ge viktig draghjälp åt turismen.

”Det är så jävla krångligt”

Här har fisket alltså fortfarande potential att utvecklas.

Ändå sviker ungdomarna. Lokalt är det främst dåliga arbetsvillkor och regelkrångel som gör att man väljer bort fisket som framtida födkrok. I dagsläget finns 7-8 fiskare med yrkeslicens för burkräfta i Kungsbackaområdet. Bara en enda har licens för trål.

– Det är så jävla krångligt att vara fiskare så ingen jävel orkar med det längre. Det är ju mer fylla i blanketter än fiske nuförtiden, säger yrkesfiskarnestorn Viking Bengtsson rättframt.

– De som försvunnit har slutat av åldersskäl och vi har ingen nyrekrytering. Ska man ha fiskare måste man kunna garantera att de åtminstone har en industriarbetarlön och att de kan ha en familj, fortsätter han.

Arbetar med förslag

Receptet på trygg återväxt heter fiskeförvaltningsområde. Det är i vart fall Viking Bengtsson och hans kolleger i organisationen Halländsk skaldjursutveckling övertygade om.

Under ledning av Viking Bengtsson, som är ordförande, håller de på att arbeta fram ett förslag om att göra fiskevattnen i Kungsbacka till förvaltningsområde. När det är klart ska det läggas fram för Havs- och vattenmyndigheten, som bestämmer över det svenska fisket.

– För att kunna garantera inkomster för fiskare i Kungsbacka måste vi göra ett förvaltningsområde där bara Kungsbackafiskare får fiska. Då kan vi vidta åtgärder som höjer bestånden och kvalitén på bestånden. Utan att vi behöver oroa oss för att de plundras av fiskare som kommer hit från andra håll när bestånden nått rätt nivåer, förklarar Viking Bengtsson.

Hoppas på brett stöd

Ett förvaltningsområde skulle också vara positivt för fritidsfiskarna, anser Bengtsson. Även deras fångster garanteras ju i och med att det totala antalet fiskeredskap som får användas inom förvaltningsområdet får ett tak.

Yrkesfiskarna hoppas få stöd för sitt förslag hos såväl sportfiskare, som hos Länsstyrelsen Halland och regionen. Samt från andra intresseorganisationer som riktar sig till yrkesfiskare.

– Ska vi få en yngre generation att vilja ta över måste vi helt enkelt få till ett förvaltningsområde. Utan det finns ingen framtid för fisket här i Kungsbacka. Då tynar det bort, avslutar Viking Bengtsson.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Lanserar ny webbtjänst för närproducerat

Miljö och natur Nu ska det bli lättare att hitta lokala tillverkare som vill och kan ta uppdrag inom design och formgivning. ...

Döms för rattfylla – kan förlora jobbet

Trafik Två månaders fängelse, 22 750 kronor och förlust av nya jobbet. Det blir priset en 25-årig göteborgare ...

Stal bil och försökte stoppa polisen med skruv

Blåljus Påverkade av droger och narkotika stal paret en bil och försökte sedan stoppa polisen som följde ...
Annons