KULTUR & NÖJE 2023-03-16 KL. 20:00

Hyllad tolkning av Carmen till Kungsbacka

Av Anton Lorentzson

Operan Carmen har spelats otaliga gånger sedan premiären 1875. Men den har nog aldrig gjorts med blandningen av originallåtarna, romska folksånger, flamenco och svensk rap. Förrän nu, när den romska teatergruppen Arthem ger "Carmen med förhinder". Föreställningen har fått hyllande recensioner.
– Det är en explosion av olika musikstilar, säger huvudrollsinnehavaren Salamanca Taikon Gonzalez.

Hyllad tolkning av Carmen till Kungsbacka
Salamanca Taikon Gonzalez spelar titelrollen Carmen i föreställningen "Carmen med förhinder". Pressfoto: Leif Eriksson

TV-klipp och nyheter

Operan Carmen, skriven av Georges Bizet, berättar om den förföriska och självständiga kvinnan Carmen i 1820-talets Sevilla. Männen faller som käglor för hennes skönhet. En av männen är Don José.
– Den har alltid berättats ur Josés perspektiv och hans möte med den romska kvinnan Carmen. Vi har baserat vår föreställning på originaloperan men har valt att göra den ur Carmens perspektiv, både som kvinna och som rom. Operan har ju skapat en bild som inte riktigt stämmer överens med hur vi ser på Carmen. Vi ville göra hennes röst hörd, säger Salamanca Taikon Gonzalez som spelar titelrollen Carmen.

Det är en sprakande, musikalisk och dansant föreställning som Taikon Gonzalez beskriver som ett konsertdrama.
– Vi har med Bizets kända stycken men det blir också nyskriven musik, gammal romsk folksång, rap på svenska och mycket mer. Allt med en romsk touch genom flamenco, balkan, jazz och swing, säger hon.

Gamla stereotyper och fördomar om romer lyfts fram i föreställningen och handlingen går in och ut i nutid och 1800-tal. Ett sätt att påpeka hur romska kvinnor har haft det genom historien.
– Alla romska kvinnor är Carmen. På grund av operan har vi tyvärr fått stå ut med mycket fördomar, den har spätt på en bild som inte är rätt. Den handlar också om mäns våld mot kvinnor, att kunna leva fullt ut och vara sig själv som kvinna. Det är en väldigt feministisk Carmen som vi har att göra med. Vi vill öka förståelsen för den fria individen, och för romer i stort.

Salamanca Taikon Gonzalez har alltid känt igen sig i Carmen. Hon är själv rom, uppvuxen med dans och flamenco.
– Det finns en kärlek till Carmen från min sida. Det är min drömroll och att få göra henne på mina premisser och berätta vad jag har upplevt med Carmen, det är en dröm som går i uppfyllelse.

Totalt är det sex personer på scen i föreställningen och gruppen är just nu ute på riksteaterturné. Turnén startade den 14 februari och den sista föreställningen spelas den 30 mars. På lördag, 18 mars, spelas föreställningen på Kungsbacka teater och arrangeras av Kungsbacka riksteaterförening. Totalt blir det ungefär 25 föreställningar.
– Från Haparanda i norr till Lund i söder. Vi lever på ett modernt romskt vis och känner oss hemma på vägarna. Det här är Arthems första produktion och nu när vi är i slutskedet på turnén så känns det lite tråkigt att sluta. Men vi har väldigt, väldigt kul med föreställningen och vi kommer komma tillbaks med nya produktioner, säger Salamanca Taikon Gonzalez.


"Carmen med förhinder" är ute på riksteaterturné. Lördag 18 mars spelas föreställningen på Kungsbacka teater. Pressfoto: Patrick MillerFakta: Carmen med förhinder
Av: Ninna Tersman
Regi: Anna Ulén
Idé: Arthem – romska teatern
På scen: Salamanca Taikon Gonzalez, Robert Svärd, Johan Bengtsson, Sima Eriksson, Lelo Nika Jr, Ebba Westerberg.
Speltid: 1 timme 15 minuter
Aktuell: På riksteaterturné. Spelar på Kungsbacka teater den 18 mars klockan 19.00TV-klipp och nyheter

Nästan alla busslinjer inställda
TRAFIK 2023-11-29 KL. 19:57
Premium

Nästan alla busslinjer inställda

OBK-spelarna blir proffs – i alla fall på pappret
FOTBOLL 2023-11-29 KL. 18:00
Premium

OBK-spelarna blir proffs – i alla fall på pappret

Sportchefen om den nya ekonomiska verkligheten

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | BANDY 2023-11-30 KL. 18:00
En bandymånad som kan avgöra allt

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Man våldsam och hotfull på krog

Man våldsam och hotfull på krog

Det ska ha uppstått ett bråk på en krog i centrala Kungsbacka på lördagskvällen. En man omhändertogs av polisen misstänkt för våld och hot mot tjänsteman.