Cykeltur med smak av Vallda
Man måste inte åka till slott i Provence eller vingårdar i Toscana för att få en gourmetupplevelse. Nu finns chansen till provsmakningsrunda i Vallda.
På Naturgården föder Emma och Claes-Erik Bergstrand upp djur med KRAV-märkning.
Det är näringsidkare längs Kattegattleden som gått samman. I Kungsbacka blir det den 30 maj en cykeltur mellan matproducenter i Vallda.
Med start på Kungsbacka torg går turen först bara några meter bort till Kvarnskafferiet på Lindens torg för minifrukost. Sen bär det av till Naturgården i Bröndome, där det finns chansen att smaka och handla KRAV-märkta köttprodukter.
Lunchmacka blir det på Vallda country club, och sen går cykelleden vidare till Färjås yogaretreat.
På Lindholmens gård i Vallda Sandö föder paret Helene och Benny Averpil upp lamm och där blir det ett besök i gårdsbutiken.
Stopp nummer sex är Rompens gård, där den som vill kan prova getyoga eller ta sig ett dopp vid Lerkils badplats.
Innan det bär av ”hemåt” till Kungsbacka centrum, blir det ett stopp med loppis och klädbutik på torpet Lustgården. Där finns också Bubbel och bries ostvagn med smakprover.
Sammanlagt är cykelturen 34 kilometer, så det är kanske inget för helt cykelovana. Men påfyllning av energi får man under tiden, förstås. Om man vill handla samlas varorna i en följebil som levererar produkterna vid hemkomsten.
För att det inte ska bli trängsel på turen är antalet cyklister begränsat, och start sker varje hel och halvtimma. Biljett för 550 kronor måste bokas i förväg. Hemsidan heter smakapakattegattsleden.se