Annons

Hyresvärdar kan söka corona-ersättning

Hyresvärdar som gett sina lokalgäster i utsatta branscher rabatt, kan ansöka om ekonomiskt stöd. I Kungsbacka valde familjen Hamrin att helt efterskänka aprils lokalhyra.
– Varenda krona är viktig, säger Monika Hamrin.

Nyheter | 11 Augusti 2020 07:05

Familjen Hamrin efterskänkte lokalhyran till 20 företagare. Nu finns det möjlighet att söka ersättning för förlusten.

FOTO:

Regeringen har beslutat om ett tillfälligt stöd till hyresvärdar som gett rabatt på fasta lokalhyreskostnader.

Det är coronavirusets stora ekonomiska konsekvenser som särskilt påverkat hotell- och restaurangbranschen, som gör att regeringen beslutat att avsätta fem miljarder kronor i stöd för tillfälligt sänkta fasta hyror för flera utsatta verksamheter.

Stödet kan sökas av hyresvärdar som slutit avtal om sänkt fast hyra av lokal, under perioden 1 april till och med 30 juni. 2020

Den 31 juli togs beslutet att det skulle innefatta fler branscher som konsumenttvätt, bilverkstäder, biluthyrning, porträttfotografering, med mera. För de branscher som tillkommit gäller det perioden 1 april-31 juli 2020.

Gav bort en månadshyra

I slutet av mars fattat familjen Hamrin att efterskänka april månads hyra till sina hyresgäster i Hamrin fastigheter Kvarteret tullen 8 och Storgatan 21-25.

– Vi har så fantastiskt fina hyresgäster och både som familj och som företag vill vi stötta. Behovet finns ju nu och kan inte vänta, sa Monika Hamrin då till Norra Halland.

Fastighetsägare Michael Brinck och fru Lotta Brink, halverade hyran för sina hyresgäster. Han och hustrun var överens om att alla behöver göra sitt för att hjälpa till i krisen.

– Man läser på Facebook i olika kungsbacka-grupper hur folk hjälps åt och går ut och handlar lokalt. Det är sådant vi kan göra för att stötta varandra. Jag har börjat äta lunch ute tre gånger i veckan för att göra det, så nu måste jag ut på power walk för jag blir så tjock av det! sa Michael Brink då.

För utsatta branscher 

Michael Brink med hustru har inte sökt regeringen stöd.
– Nej, jag tog hela kostanden själv, säger han.

Hamrins som efterskänkte en månadshyra till 20 företagare i Kungsbacka, har sökt men inte fått bidraget ännu.
– Vi har inte fått svar än, det är väldigt många som har sökt så det kommer tyvärr dröja, säger Monika Hamrin.
Är ersättningen viktig för er?
– Absolut, varenda krona. Det är bra att regeringen gjort så för oss alla. De utsatta branscherna behöver det verkligen och har blivit mest drabbade de senaste månaderna. Vi vet inte heller hur det fortsätter till hösten, säger Monika Hamrin.

Läs också:

Hamrins tar bort hyran

Halverade hyran – får hyllningar från hela världen

Företagare i stödmanifestation

 

 

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Lång kö till operation

Vård Även om den akuta coronasituationen har lugnat ner sig går sjukvården en tuff höst till mötes. 300 ...

Tidsbokning och max två besökare på äldreboenden

Vård Klockan tio idag bjöd kommunen in till pressträff för senaste informationen om hur covid-19 påverkar verksamheten. ...

Halländsk bokmässa inställd

Nöje & Kultur För första gången på sju år ställs bokmässan i Halland in. Restriktionerna som följer ...
Annons