HANDBOLL 2022-12-01 KL. 20:53

Sekunddrama när Aranäs stod för osannolik kvittering

Av Christian Johansson

Med fyra olika straffmissar och underläge med fyra med sju minuter kvar. Då är det inget som talade för en HK Aranäspoäng. Ändå stod de där som vinnare trots krysset när Robert Ladan otroligt nog skickade in kvitteringen med sex sekunder kvar.

Robert Ladan kvitterade med bara några få sekunder kvar. Arkivfotro: Christian Johansson

Skulle HK Aranäs kunna chocka de regerande mästarna som i veckan stod för en jätteknall när de besegrade det tyska storlaget Flensburg?
Det var en förväntad matchbild till en början – hemmalaget öste på från distans och HK Aranäs missade straff.

Ystads IF kopplade greppet men bortalagets målvakt Alexander Lindén som haft en knackig säsongsinledning och som ska representera just Ystads IF nästa säsong öppnade inspirerat.
Efter tio minuter hade Kungsbackalaget ledningen för första gången med 6–5 sedan Robert Ladan finurligt avslutat från kanten.
Alexander Lindén fortsatte att briljera – dels prickade målvakten dit ett i öppen kasse och sedan ordnade han en kontring efter en fotparad och det var 8–6.

Mikkel Beck Jörgensen öppnade med att missa sin första straff. Jonas Haugsgjerd satte en innan han skickade nästa i stolpen. åter till Beck Jörgensen som bommade. Razmus Nyman skickades fram på HK Aranäs femte straffkast i första halvleken. Mittnian har haft en osannolik målform i Fjärås HK i ettan med 70 mål på sju matcher. Nu brände även han en straff.
Fyra missade straffar av fem håller inte. Det var hemmaledning med 18–15 i paus. Kort in i andra blev Viktor Rhodin fjärde bortaspelare att inte lyckas sätta ett sjumeterskast.

Robert Ladan och lagkaptenen Philip Jonsson lirkade upp hemmaförsvaret gång på gång. Men Ystads IF höll distansen. Det var länge två måls differens – det skulle öka till fyra.
De regerande mästarna ledde med 29–25 med sju minuter.
HK Aranäs klamrade sig kvar – linan såg ut att brista när både Robert Ladan och Philip Jonsson brände. Men Kungsbackalaget minskade fyramålsunderläget till tre. Till två. Till ett.
Med 50 sekunder kvar tog HK Aranäs timeout och hade anfallet för att kvittera. Då stressades Mikkel Beck Jörgensen till sitt fjärde tekniska fel. I samma stund som bollen långsamt lämnade planen gled poänghoppet ur HK Aranäs händer.
Det borde ha varit så.

20 sekunder återstod. Det var Ystads tur att ta en timeout för att dra upp linjerna och spela av sekunderna. Men Viktor Rhodin fladdrade till med högerhanden efter en hemåtpassning – den landade i Robert Ladans famn. Vänstersexan var planens bäste målskytt med sina nio. Nu var han fri med tio sekunder kvar – men han sköt inte. Han släppte retfullt in kvitteringen när det återstod sex sekunder.