HANDBOLL 2021-04-14 KL. 12:00

Den största prestigevärvningen på många år

Fler än 100 mål i fem raka handbollsligasäsonger. På pappret är David Florander, 27 år, HK Aranäs vassaste värvning på tio år. Den mångsidige skytten ska ge spetsen de saknat.

Den största prestigevärvningen på många år
David Florander har skrivit på ett tvåårskontrakt med HK Aranäs.

Bandet får nog backas hela vägen tillbaka till 2010 när HK Aranäs fick hem Pelle Linders och värvade Tommy Atterhäll, för att toppa onsdagens värvning på pappret.

David Florander, 27 år, lämnar OV Helsingborg efter fyra säsonger för att flytta hem till Göteborg och spel i HK Aranäs.

 

En målmaskin


Den vänsterhänta högernian har de senaste fem säsongerna han gjort i handbollsligan levererat över 100 mål varje säsong. Snittet ligger på 118 mål per säsong.

– Han är en målgörare. Oavsett om han syns eller inte syns så har han den förmågan att göra mycket mål. Det känns spännande, säger tränaren Jerry Hallbäck.

 

Varför har det haglat in fullträffar från David Floranders arm i handbollsligan? Det är inga revolutionerande grejer, enligt 27-åringen.

– Spelar man mycket och skjuter mycket skott, sedan straffar på det så blir det ganska många mål. Jag är inte 210 centimeter och skjuter från tolv meter utan det är lite blandat. Lite genombrott, lite skott och lite straffar. Ett tråkigt svar kanske. Jag är ganska bra på mycket men har ingen riktigt spets, säger den 192 centimeter långe högernian.

 

Fanns utlandsintresse


Det fanns intresse från Schweiz, Danmark och Norge. Det lockade dock att komma hem till Göteborg för Florander som kommer från en säsong där speltiden inte var lika stor som tidigare. Efter jul minskade speltiden när OV Helsingborgtränaren Toni Johansson ville prova andra på positionen.

– Det var inte mitt bästa år men inte heller mitt sämsta. Det var klart godkänt med 127 mål. Sedan åkte vi ur och vi som spelade mycket hade ett ansvar, så där är vi alla underkända.

 

En säker straffskytt


En bidragande anledning till hans imponerande målskörd är att han tagit hand om straffarna. Under sin första säsong i högstaligan med IK Sävehof kuskade han med bara för att ta hand om sjumeterskasten.

– Jag gillar det psykologiska spelet. Jag har inte en massa varianter utan har kanske fem. Det gäller att tänka ut vilken man ska använda.

Enda stället han inte varit straffskytt på är i HK Ricoh.

– Där bommade jag mina första två, då blev det inga fler, säger David Florander som inte blivit lovat att ha hand om dem i HK Aranäs. Men faktum är att den gångna säsongens straffskytt Rasmus Thorbjörnsson lämnat, likaså tvåan på listan Gustaf Hallén.

– Det vore dumt att inte använda den resursen. Inget lag tas ut nu men. Han ligger bra till, säger Jerry Hallbäck.

 

David Florander hoppas att mixen av rutinerade spelare likt han själv och unga lovande ska göra att HK Aranäs kan ta nästa steg.

Vad talar för att 100-målssviten håller i sig?
– Varför inte? Jag tycker jag blir bättre för varje år och det är kul med handboll. Jag hoppas få en stor roll och spela mycket. Sedan är det ett nytt lag jag ska komma in i men det känns som att spelet är ganska likt.

 

Suktar efter slutspel


Kontraktet är skrivet på två år. Den första kontakten togs tidigt 2021.

– Jag fick en bra bild av vad man ville göra och hur jag passade de in. Det var en resa de påbörjat som kändes trovärdig, säger Florander.

HK Aranäs letade efter en vänsterhänt tvåvägsspelare med rutin för att bilda ett par med unge Kevin Johansson.

– Vi ska fortsätta att ge Kevin utrymme, säger Hallbäck.

Under år två på kontraktet är målsättningen att spela slutspel. Något David Florander suktat efter länge. De senaste sex säsongerna har tagit slut snabbt – antingen har han åkt ur eller hamnat i ingenmansland.

– Det hade varit super att nå dit, säger nyförvärvet.

 

Jonsson blir mittnia


Tillskottet innebär att Philip Jonsson primärt flyttas in som mittnia. Jerry Hallbäck är nöjd med uppställningen på nio meter där Jesper Gustavsson och David Florander alltså är nya.

– David kommer passa in väldigt bra i truppbygget, det blir en fin niometersuppställning.

Det är inte första gången Jerry Hallbäck och David Floranders vägar korsas. Tränaren berättar att han fanns med i värvningsrullarna redan innan Hallbäck själv stack till ystad. Men tränaren har haft David Florander som elev på Katrinelundsgymnasiet.

Du plockar dina gamla elever.
– Då är de välutbildade vettu. Både på och utanför planen.

 

Fler handbollsartiklar här

 499 dagar med huvudvärk
FOTBOLL 2021-10-27 KL. 20:00

499 dagar med huvudvärk

Hjärnskakningen fick oerhörda konsekvenser för Linnea Bjöörn

Stephan söker det abstrakta
FAMILJ 2021-10-27 KL. 19:00

Stephan söker det abstrakta

"Jag vill inte hamna i en box"

Tryggare skolväg med muralkonst på väggen
NYHETER 2021-10-27 KL. 08:00

Tryggare skolväg med muralkonst på väggen

Emmy ser fram emot satsning i Kungsbacka
FAMILJ 2021-10-26 KL. 20:00

Emmy ser fram emot satsning i Kungsbacka

EY kritiska i Kolla-rapporten
NYHETER 2021-10-26 KL. 19:00

EY kritiska i Kolla-rapporten

Allmänna handlingsplaner och begäran om avsteg

Blandade känslor efter mästerskapet
SPORT 2021-10-26 KL. 18:00

Blandade känslor efter mästerskapet

Krönika: Mitt svenska 20-årsjubileum
NYHETER 2021-10-26 KL. 16:00

Krönika: Mitt svenska 20-årsjubileum

”Theos skolmat ska vara lagad från grunden”
NYHETER 2021-10-26 KL. 11:53

”Theos skolmat ska vara lagad från grunden”

Trots sportsligt lyft – Fjärås sparkar tränaren
FOTBOLL 2021-10-26 KL. 10:07

Trots sportsligt lyft – Fjärås sparkar tränaren

Westerberg kritiserar arbetssituationen

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Paret fick pris för god byggnadsvård

Paret fick pris för god byggnadsvård

2019 lämnade Hanna Öberg Brandt och Henric Öberg Brandt sin nybyggda villa för en mangårdsbyggnad i dåligt skick. Efter några år av hårt slit med renovering har de nu prisats för god byggnadsvård av Hallands Museiförening.