FAMILJ 2021-04-11 KL. 15:00

En populär aktivitet i pandemitider

Under ett år där väldigt mycket blivit lidande av pandemins framfart nådde discgolfen en boom. Intresset för att leta sig ut i skogarna och kasta disc är enormt, och inget tyder på att trenden kommer att gå ner.

En populär aktivitet i pandemitider
Hasse Tegebäck tror att discgolfens framfart kommer fortsätta.– Det har skett en explosion det senaste året, det är helt makalöst!

Så beskriver discgolfaren Hasse Tegebäck året som har gått. Han har spelat discgolf sedan 1977, men aldrig har han upplevt ett större intresse än nu.

– Innan kunde man åka ut till klubbens bana i Onsala och ställa sig på något hål för att träna ensam. Men det går inte idag. Det är fantastiskt roligt att fler männsikor har upptäckt discgolfen. Man bara njuter, säger Hasse Tegebäck, som är medlem i Onsala discgolf.

Discgolf fungerar som vanlig golf, men istället för klubba och boll använder man en frisbeeliknande disc. Man kastar discen från en utslagsmatta, och målet är att sätta discen i en korg på så få kast som möjligt.

– Det är väldigt enkelt att komma igång och man kan ta med hela familjen. Det är en aktivitet som passar människor i alla åldrar, säger Hasse Tegebäck.
Vad är tjusningen med discgolf tycker du?
– Det är billigt, allt man behöver är en disc och det kan man köpa för runt 100 kronor. Sedan är det bara att spela. De flesta banor är gratis att spela på också, säger han och fortsätter:

– Sedan är det just det som gjort att många dragits till discgolf under det senaste året, att man är utomhus och gör en aktivitet, och att det är roligt.
Är det svårt?
– Inte speciellt svårt. De flesta människor har någon gång kastat en frisbee och har därför en någorlunda kastteknik. Om man bara väljer rätt discar från början så är det inte svårt att komma igång.


Hasse Teegebäck visar hur det ska gå till.

Tre olika discar


Att just välja rätt disc kan för den icke insatta vara rätt klurigt. Hasse Tegebäck själv har omkring 20 discar i sin väska. Men den rutinerade utövaren har lite tips till den som vill testa på sporten.

– Discarna är uppdelade i tre olika varianter. Det finns en putter, som används runt korgarna och en disc som kallas ”mid range”, som flyger lite längre. Sedan finns också en driver, som går längst.
Vilken disc skulle du rekommendera till en nybörjare?
– Då skulle jag rekommendera en putter. Den är lite trubbig och går inte så långt. Men den är mest lättkastad.
Varför har du så många discar i din väska?
– Jag tävlar ibland och går man ut på en tävlingsrunda har man omkring 16–17 discar med sig. Jag har discar som jag vet går lite åt vänster och några som jag vet går åt höger, exempelvis.

Utvecklingen lär fortsätta


När Hasse Tegebäck, som bland annat tog ett EM-guld 2018 skickar iväg discen får han det att se otroligt enkelt ut. För honom, precis som för alla andra utövare finns det tre olika saker att förhålla sig till för att genomföra ett bra kast.

– Man ska alltid ha axeln i kastriktningen, det är så man siktar kan man säga. Sedan ska man hämta kraft långt bak, det vill säga pendla igenom sin rörelse ordentligt. Och som sista grej är det viktigt att ha tyngden på frambenet när man kastar.

Onsala discgolfs egen bana heter Kaparenbanan och ligger vid Kapareskolan i Onsala. Men om man ska testa på discgolf för första gången är det ett bättre alternativ att ta sig till Kungsbackaskogen, tycker Hasse.

– Kaparebanan är en tävlingsbana och har hål som är runt 200 meter. Den är inte jätterolig att spela om man är ny. Därför lämpar sig nog Kungsbackaskogens bana bättre där hålen är kortare.

Att discgolfboomen skulle stanna av är inte särskilt troligt. Nu nalkas det vår, och Hasse tror att skogarna kommer fyllas av nya entusiaster.

– Just utomhusaktiviteter som detta gynnas ju av att det är som det är i samhället idag. Det är ett säkert sätt att aktivera sig på. Så det lär nog fortsätta.
Vad har du att säga till alla som tänkt prova på discgolf under våren?
– Bara ut och kör. Testa en fantastisk sport och njut, avslutar Hasse Tegebäck.


Att välja disc är inte helt lätt för den oinsatta.


Mer om e-tidningen:

Läs e-tidningen här

 

Är du prenumerant? Kom igång här.

Instruktionsfilm:

[embed]https://youtu.be/EC8RertgYzU[/embed]

SENASTE TV-NYHETERNA

Butikslokaler till salu i centrala Kungsbacka
NYHETER 2023-05-29 KL. 11:45
Premium

Butikslokaler till salu i centrala Kungsbacka

Debatt: Tusentals barn kan bli utan idrott
DEBATT 2023-05-29 KL. 10:00

Debatt: Tusentals barn kan bli utan idrott

Dags igen – ny stöld från obemannade butiken
NYHETER 2023-05-29 KL. 07:29

Dags igen – ny stöld från obemannade butiken

Självplock av blåbär växer fram i Sandsjöbacka
NYHETER 2023-05-28 KL. 20:00

Självplock av blåbär växer fram i Sandsjöbacka

Åsa Scoutkår firade utmärkelse på läger
NYHETER 2023-05-28 KL. 17:45
Premium

Åsa Scoutkår firade utmärkelse på läger

Tre år snart över – nu tar de studenten
NYHETER 2023-05-28 KL. 17:00
Premium

Tre år snart över – nu tar de studenten

Coronaåren, sammanhållningen och framtiden – så tycker naturvetarna på Aranäs

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Dyrare pendla till övriga Halland

Dyrare pendla till övriga Halland

Från i april gjorde Hallandstrafiken om zonsystemet kraftigt. Det innebar en förenkling och billigare resor för många hallänningar. Men för kungsbackabor som pendlar söderut kan det bli tusentals kronor dyrare varje år.