Dömd nätbedragare åtalas för nya brott

Så sent som i juni dömdes 21-åringen för att ha bluffat till sig pengar från 13 personer på nätet. Nu åtalas han misstänkt för att ha lurat ytterligare 62 personer i hela landet. Bland annat blev en 12-åring utan födelsedagspresent.
Nyheter | 04 Mars 2019 12:57

Via bland annat Blocket, köp- och säljsidor på Facebook och i meddelanden har 21-åringen lurat en lång rad personer. Foto: Montage från polisens förundersökning

 

Så sent som i juni dömdes 21-åringen för att ha bluffat till sig pengar från 13 personer på nätet. Nu åtalas han misstänkt för att ha lurat ytterligare 62 personer i hela landet. Bland annat blev en 12-åring utan födelsedagspresent.

 

”Säg 1500 då så står jag för frakten också! Klart killen ska ha den”, skriver 21-åringen till en kvinna som han via en köp- och säljsajt på Facebook har erbjudit en surfplatta. Kvinnan har berättat att hon ska ge surfplattan till sin son i födelsedagspresent.

Efter att bland annat ha fått se bild på produkten för hon över 1 500 kronor. Men någon surfplatta ser hon aldrig till. Efter ett par dagar, och många meddelanden senare, skriver kvinnan till 21-åringen:

”Har en 12-årig son här som är djupt besviken då han börjar inse att det inte blir någon födelsedagspresent”.

 

Kvinnan är en av de 62 personer i hela landet som 21-åringen misstänks ha lurat under sommaren, hösten och vintern. Upplägget har varit detsamma som vid de bedrägerier han dömdes till samhällstjänst för i fjol – fast nu i betydligt större omfattning, enligt polisens förundersökning. Via bland annat Blocket, köp- och säljsidor på Facebook och i meddelanden har 21-åringen gjort upp om försäljning av olika varor och evenemangsbiljetter, mottagit pengar vid Swish, men aldrig haft för avsikt att skicka varorna till köparna. Tricken för att få personerna att skicka pengar har varit många. Likaså ursäkterna och bortförklaringarna när varorna inte kommit med posten. Tonen i konversationerna mellan köparna och 21-åringen har inledningsvis varit vänlig, men hårdnat alltmer när köparna skickat pengar och insett sitt misstag, visar förundersökningsmaterialet. Totalt har 21-åringen lurat till sig drygt 130 000 kronor genom bedrägerierna, som han nu åtalas för vid Varbergs tingsrätt. I förhör har han erkänt brott, och berättat att bakgrunden till hans agerande är han har behövt finansiera sitt spelberoende.

 

21-åringen har suttit häktad sedan mitten av februari.

 

Rättegången är planerad att hållas på fredag.

 

Skaffa Norra Hallands app här

 

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Flera togs vid tillslag mitt i stan

Blåljus Plötsligt blev det fullt pådrag vid Swedbank på Gymnasiegatan. Flera ungdomar togs fast efter misstänkt pistolhot. Samtidigt ...

Stort polispådrag – letar efter pistolman

Blåljus Polisen har ryckt ut på ett larm om pågående dödligt våld mitt i Kungsbacka. Vid 14-tiden ...

"Varför har vi inte gjort som i Norge och Danmark?"

Nyheter Torsdagens presskonferens i kommunhuset kretsade kring coronaläget i allmänhet och skolan i synnerhet. Reportrar för dagen var ...