Annons

Dödsstatistiken går isär

14 eller 16 döda i covid-19 i Kungsbacka? Enligt Socialstyrelsen har två fler dött än vad Region Halland uppger. Det beror på om corona är konstaterad eller inte.

Vård | 23 Juni 2020 10:59

Även Socialstyrelsen har statistik för hur många som avlidit i covid-19. Men siffrorna stämmer inte alls med regionens.

– Det beror att vår statistik bygger på läkarnas dödsbevis. De kan skriva covid som dödsorsak även om det inte finns ett positivt provsvar, utan bara symptom, säger Mona Heurgren på Socialstyrelsens statistikavdelning.

– Hittills har vår statistik legat runt 10 procent över Folkhälsomyndighetens.

Kan dröja

Men å andra sidan finns det en felkälla åt andra hållet, där det kan dröja innan Socialstyrelsens register uppdateras. Läkaren har tid på sig att skicka dödsbevis.

Smittskyddsläkare Mats Erntell menar att det kan bli svårt att förklara de olika siffrorna, men att det är enda sättet för att kunna jämföra över landet och med andra länder.

– Just i dag ringde en läkare och undrade hur han skulle göra. Patienten hade kommit till intensivvården i ett sent stadium och då gav inte virustestet utslag. När patienten avled hade inte heller antikroppar hunnit utvecklas.

– Diagnosen pekade på covid så det kommer att stå i dödsbeviset och Socialstyrelsens statistik. Men vi kommer inte att räkna fallet i regionens statistik.

Redovisar inte små kommuner

Enligt Socialstyrelsen har det dött 16 personer i Kungsbacka, 15 i Falkenberg, 11 i Varberg och 9 i Halmstad. Laholm och Hylte redovisar inte Socialstyrelsen alls, eftersom man precis som regionen tidigare resonerat anser att patientsekretessen riskerar att röjas i så små kommuner.

Läs också:

Så många har dött av covid-19 i Kungsbacka

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Kvinnojouren räddad – av Coronaviruset

Nyheter 400 000 kronor. Så mycket pengar får Kungsbacka kvinnojour av staten som stöd under Coronapandemin. Den nedläggningshotade verksamheten kan ...

Frågetecken kring middagsunderhållning

Nyheter Hur många personer får egentligen sitta i publiken när en artist spelar på en restaurang? När ...

Debatt: Medelålders män struntar i avståndet

Nyheter Jag är så innerligt trött och förbannad på människor som inte kan ta hänsyn till andra, ...
Annons