Annons

Så många har dött i covid i Kungsbacka

14 personer har dött av konstaterad covid-19 i Kungsbacka. Det visar siffror som Norra Halland fått ut efter en sekretessdom i Kammarrätten. Men troligen har smittan skördat ännu fler offer.

Vård | 23 Juni 2020 11:00

Corona i Halland

Ort, smittade, döda

Varberg: 324 / 15

Halmstad :  297 / 11

Kungsbacka: 218 / 14

Falkenberg: 165 / 14

Laholm: 76 / 9

Hylte: 21 / 1

Under hela våren har Region Halland vägrat att lämna ut hur många som avlidit i covid-19 i varje kommun. Skälet har varit att man anser att det skulle röja enskildas hälsotillstånd och bryta mot sekretesslagen.

Norra Halland överklagade till Kammarrätten och nu har svaret kommit:

¨Utifrån uppgifterna i sammanställningen är det inte möjligt att identifiera någon enskild. (…)Det har inte kommit fram att uppgifterna omfattas av någon annan sekretessbestämmelse. Sammanställningen ska därför lämnas ut”.

Under måndagen sammanställde därför smittskyddsläkare Mats Erntell de uppgifter som finns. Det visar att av 64 döda i covid-19 i Halland har 14 avlidit i Kungsbacka. (Se dock artikel intill).

Det följer ungefär rikssnittet, men det som sticker ut är dödstalen i början av våren. Vecka 14, när smittan precis börjat spridas, dog fyra personer i Kungsbacka.

– Vi tror det har att göra med att smitta spreds snabbare på platser som Onsala och Särö där många rest söderut under sportlovet, säger Mats Erntell.

Laholm värst

Därefter har dödstalen jämnats ut i kommunerna. Sett till befolkning är Laholm värst drabbat.

– Det beror på att man fick in smitta på ett boende tidigt. Även Falkenberg hade ju ett utbrott på ett boende med många väldigt gamla och sjuka som inte orkade med.

Värst i Halland var vecka 16 när 11 personer avled. Tre av dem bodde i Kungsbacka.

Sedan dess verkar Kungsbacka ha fått god kontroll på sina boenden. Ingen har avlidit de senaste tre veckorna.

– Enligt våra uppgifter så har hittills åtta på boenden och fem inom hemtjänsten avlidit i Kungsbacka, säger Lillemor Berglund, förvaltningschef på Vård och omsorg.

Sex äldre smittade

– När det gäller smittade tycker jag det går lite upp och ner. Just nu har vi två smittade på boenden och fyra inom hemtjänsten. Det ligger någonstans där hela tiden.

Mats Erntell tycker inte man ska dra för höga växlar på hur siffrorna ser ut i de olika kommunerna. En eller två extra fall gör att jämförelser bli helt olika procentuellt, eftersom det totalt sett är så få fall i Halland.

Det är ännu svårare att jämföra konstaterade fall av covid-19 och dra några slutsatser om spridningen. Antal upptäckta fall beror till stor del på hur många som testas, och att Varberg toppar är inte konstigt eftersom sjukhuset ligger där och personalen testas i hög grad.

Halmstad ligger lägre, och det skulle kunna förklaras med att de låg lite efter i smittspridningen och hann förbereda sig lite bättre.

Provtagning

Förra veckans start för provtagning i bussar på stan av alla med symptom, kommer att öka antalet fall snabbt. Men Mats Erntell vill inte ge några siffror för första veckan.

– Vi har fått in knappt 300 provsvar, men det ska ha tagits mångdubbelt fler prov och vi undrar lite om resultaten där. Innan vi kontrollerat siffrorna vill vi inte gå ut med något.

 

Läs också:

Dödsstatistiken går isär

Coronaläget i Halland

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Barnen drabbas när corona slår ut ekonomin

Jobb & Pengar Allt fler svenska barn växer upp med minst en vårdnadshavare som har skulder hos Kronofogden. I Kungsbacka är ...

Kvinnojouren räddad – av Coronaviruset

Nyheter 400 000 kronor. Så mycket pengar får Kungsbacka kvinnojour av staten som stöd under Coronapandemin. Den nedläggningshotade verksamheten kan ...

Frågetecken kring middagsunderhållning

Nyheter Hur många personer får egentligen sitta i publiken när en artist spelar på en restaurang? När ...
Annons