Annons

”Det är hela tiden samma tjat om budget i balans”

Bemanningen på kommunens LSS-boenden räcker till, säger förvaltningsledningen.
Det gör den inte alls, berättar personal.
– Bemanningen är inte säker! Det är varken säkert för oss eller för de boende. Jag vill inte jobba ensam vaken natt. Jag vill inte ha det på mitt ansvar, säger en anställd.

Vård | 02 Juni 2021 09:00

"Det är fruktansvärt för oss som jobbar här, att känna att vi inte kan göra det vi vill för brukarna. Ingenting får kosta något. Istället får de sitta i en soffa och göra ingenting."

FOTO: Pressbild

NH har talat med flera som jobbar på kommunens LSS-boenden. Bilden de ger är en slimmad verksamhet där personalen stretchar sig så mycket det bara går.
– Kungsbacka brukade vara en ledande kommun när det kom till handikappomsorg. Det är den inte längre, säger en anställd med mångårig erfarenhet.
– De som har varit med ännu längre jämför situationen nu med hur det var när den gamla tidens stora vårdhem fanns, då det mest var förvaring. I dag kallas det för gruppbostad, men dagens gruppbostäder är inte som de en gång varit. Nu är det bara en finare fasad.

Tjänster återtillsätts inte

Bilden av hur verksamheten fungerar på LSS-boendena i kommunen skiljer sig åt radikalt, beroende på om man talar med ledning eller anställda.
– Det är hela tiden samma tjat om budget i balans och hur vi kan spara på timmar. Många gånger är det det enda vi pratar om på mötena. Just budget i balans har påverkat jättemycket. Lediga tjänster återtillsätts inte och det talas om att krympa nattbemanningen. De senaste åren har vi inte haft råd att ta in vikarier och inget vi gör med brukarna får kosta något. Pengarna är slut, säger en anställd.

Glömmer i stressen

Bristen på personal leder till avvikelserapporter. När tiden inte räcker till stryks en del som egentligen borde göras, andra gånger glöms det i stressen bort.
– Det kan handla om att strunta i att städa en lägenhet för att istället kunna baka tillsammans, då blir det en avvikelse. Eller att ett passerlarm inte slås på igen när du lämnar en lägenhet, för att det just då händer något annat.
Det finns en upplevelse att avvikelserapporter ibland används som en form av reprimand från ledningen, men också att det ibland är kolleger som är snabba med att skriva en händelserapport om någon annan missat.
– Eftersom det oavbrutet talas om nedskärningar är ju folk hela tiden rädda att vara den som blir av med jobbet.
Samtidigt talas det om en tysthetskultur vid större händelser.
– Vissa chefer avråder från att man ska göra lex Sarah-anmälningar eftersom det tar så mycket tid. Det känns som att det är en uppfattning som också kommer ovanifrån.

Utflykterna borta

Brukarna drabbas också direkt av nivån på bemanningen. Personal lyfter till exempel hur man inte längre har möjlighet att åka på de aktiviteter som till exempel FUB arrangerat. Det har genom åren till exempel handlat om påskfester, shower och lotterier.
– Men det är ju inte roligt att fixa med sådant och så kommer ingen. Och vi har ingen möjlighet att ta oss dit längre!
Tidigare hade många boenden sina egna bilar eller minibussar som gjorde det möjligt att åka iväg med brukarna – på utflykter eller bokade besök hos till exempel läkare. I dag har de sparats in och personal får inte ta med brukare i sina privata bilar eftersom kommunens försäkringar då inte gäller. Alternativet är stället färdtjänst – vilket inte fungerar för alla brukare – och kollektivtrafik för de brukare som inte är berättigade till färdtjänst.
Vardagssysslor som att gå och handla får stryka på foten och också enkla aktiviteter som en cykeltur eller promenad skalas bort.
– Det är fruktansvärt för oss som jobbar här, att känna att vi inte kan göra det vi vill för brukarna. Ingenting får kosta något. Istället får de sitta i en soffa och göra ingenting.

 

Fotnot: FUB står för Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning.

 

Läs mer: Personalen på LSS-boenden under hårt tryck 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Rockad av förvaltningschef

Vård Karl Lundgren, verksamhetschef på Teknik, tar under hösten över ansvaret för en annan förvaltning: Vård och ...

Värmeböljan drabbade barn på korttidsboende

Vård Under förra veckans värmevåg steg inomhustemperaturen på Kyviks korttidsboende till närmare 30 grader. I ett barns rum ...

Anklagelser om mobbning på Särö vård- och omsorgsboende

Vård Rapporter om mobbning, anställda som gråter och personal som säger upp sig. En enhetschef som redan efter ...
Annons