Annons

Coronaprover kraftigt försenade

Den som nyligen testat sig för pågående coronainfektion i Halland kan nu få vänta upp till sex dagar på att få besked.
– Det påverkar våra möjligheter till smittspårning, säger Mika Jägerstedt som projektleder regionens arbete med provtagningar.

Vård | 24 November 2020 16:15

Den som nyligen testat sig för coronavirus kan få vänta ett tag på svaret.

FOTO: Arkivfoto Daniel Blomqvist

Under tisdagen gick regionen ut med ett meddelande via 1177 Halland om att provsvar för covid-19 är kraftigt försenade. I värsta fall upp till sex dagar.

– Ja dessvärre är svarstiderna försenade. Det kan bli att man inte får svar förrän under det femte dygnet, bekräftar Mika Jägerstedt vid regionkontoret.

Orsaken till förseningarna ligger inte på regional nivå, utan kan spåras till ett av de externa labb som flera regioner använder sig av.

– De har inte klarat att hålla svarstiderna i och med att trycket på provtagning har ökat kraftigt. Vi kan bara beklaga, men vi på regionen har en dialog just nu med såväl labbet som med Folkhälsomyndigheten om hur vi kan komma tillrätta med problemet, säger Mika Jägerstedt.

Försvårar smittspårning

Vad kan det bli för påverkan av det här?
– Dels påverkar det våra möjligheter till smittspårning, hur smittan sprids just nu. Och det är inte bra. Dessutom kan det ju påverka möjligheten att återgå i arbete om man testat sig och därmed måste hålla sig hemma.

Så då är det bara att vänta?
– Ja precis, det hjälper inte att ringa oss eller till vårdcentraler för det är enbart labben som har svar. Så man får tyvärr vänta, säger Mika Jägerstedt.

Läs mer om corona:

Coronaläget i Halland 

70-plussarna bäst i coronaklassen

Inställda matcher – sjuka spelare i Hanhals Kings

Skydd på väg till personal

Kommunen: Tillfälligt besöksförbud och ändrad undervisning

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Nytt paketrekord när e-handeln fortsätter blomstra

Jobb & Pengar Postnords anställda hann knappt andas ut efter årets Black Friday-rekord och julhandeln, förrän det blev dags fö...

Fortsatt distansundervisning för en del elever

Vård Undervisningen kan ännu inte återgå till det normala. Smittläget i Halland innebär fortsatta behov för anpassningar av ...

En fjärdedel ratar coronavaccinet

Vård En fjärdedel av dem som jobbar inom äldrevården i Kungsbacka har tackat nej till att ta vaccinet mot ...
Annons