BLÅLJUS 2020-12-22 KL. 10:00

Vittne till vinglig färd hördes inte

Anna följde riksdagspolitikerns farliga bilfärd i flera kilometer och larmade polisen. Inte förrän Norra Halland skrev om fallet fick hon reda på att det var nerlagt.
– Det känns för djäkligt, ingen hörde av sig till mig och bad mig vittna!

Vittne till vinglig färd hördes inteRiksdagspolitikern Sara Heikkinen Breitholtz (S) som utreds för misstänkt drograttfylla efter krocken med en buss, har som Norra Halland kunnat avslöja varit inblandad i farliga trafiksituationer vid minst två tillfällen tidigare i år.

Den första var den 20 februari när hon kolliderade med två bilar och en lyktstolpe på Hemköps parkering i Onsala. En anmälan om smitning drogs tillbaka sedan hon gjort upp i godo med de två drabbade bilägarna.

Kom sladdande bakifrån


Den 22 april var det dags igen. Ett vittne, som vill vara anonymt och vi kallar Anna, var på förmiddagen på väg från Onsala mot E6 när plötsligt en bil kom sladdande bakifrån.

– Jag förstod på fem sekunder att något inte stod rätt till. Vid Bedagården körde jag in på en busshållplats för att släppa förbi henne och larmade 112. Jag blev kopplad till Kungsbackapolisen och sen följde jag efter bilen.

Anna berättar om en vådlig färd.

– Hon var över i fel körfält flera gånger, andra gånger höll hon på att köra ner i diket. När hon kom till rödljusen vid Forsbäck stannade hon i vänsterfil. Hon öppnade dörren och verkade vara på väg ur bilen, sen stängde hon dörren igen och körde rakt över de heldragna linjerna och in mot Kungsbacka.När Anna närmade sig motorvägsavfarten fick hon besked om att en polispatrull hade fått ögonkontakt med den trafikfarliga bilisten, och hon själv kunde svänga ut på motorvägen och släppa ärendet.

– Men även uppe på bron körde hon så vingligt att andra bilister fick bromsa in och köra åt sidan för att släppa förbi henne.

Läste i Norra Halland


Att det var Sara Heikkinen Breitholtz upptäckte Anna först senare när hon av nyfikenhet kollade bilnumret. Hon var hur som helst nöjd med att hon kunnat hjälpa till med att få fast en trafikfarlig bilist.

– Men sen hörde jag ingenting, förrän jag läste i Norra Halland att utredningen lagts ner! Det känns för djäkligt att ingen från polisen ringde och vill höra mina vittnesuppgifter!

Polispatrullen som stoppade Sara Heikkinen bekräftar i sin rapport uppgifterna om en farlig färd.

”Bilen vinglar kraftigt och svänger ut i spärrområdet precis innan rondellen för att sedan hålla på att köra ner i diket. (…) vinglar kraftigt och är över i motsatt körbana och nästan ner i diket.

"Patrull tvingas hålla i hennes armar"


När bilen stoppats får poliserna hjälpa föraren ur bilen. En av poliserna berättar i förhör:

”Han uppfattade kvinna som osammanhängande, förvirrad och påverkad av något men hon luktade inte alkohol. (…) Hon känns ostabil och vinglig. Patrull tvingas hålla i hennes armar och hjälper henne till radiobil.”

I förhöret med Heikkinen Breitholtz är det lite oklart vad som exakt sägs, eftersom det mesta är sekretessbelagt. Men hon berättar om sin medicinering mot den smärtsamma sjukdomen endometrios, och att hon är medveten om risken med påverkan.

”Min man och föräldrar har fått köra runt mig, ni anar inte hur ofta. Vill inte sätta mig bakom ratten, för jag kan inte förlåta mig själv om jag skulle köra på någon.”

"Hade nog med uppgifter"


Drogtestet visade enbart på halter av läkemedel på recept, och bedömningen gjordes att om politikern varit påverkad var det utan uppsåt, och därmed inte brottsligt.

Men frågan är om Annas vittnesmål kunde ändrat på den saken? Polispatrullen som stannade bilen fick inte tag på henne just då, men det hade gått att söka henne under utredningen.

– Jag vet inte om det kom fram att hon förföljt bilen, men flera poliser hade åkt efter, så vi hade nog med uppgifter, menar chefsåklagare Anders Jakobsson på Särskilda åklagarkammaren, som leder förundersökningen mot Heikkinen Breitholtz.

Om man kör så trafikfarligt, hur kan det då inte vara vårdslöshet?
– Det ska handla om ett medvetet risktagande, annars är det inget brott. Och det kan hända saker, man kan ju bli sjuk eller få en hjärtinfarkt.

Jo, men man får väl inte hjärtinfarkt under sex kilometer?
– Nu får du ge dig. Är det inget brott, så ska det skrivas av, annars ska vi gå vidare med det, oavsett om personen heter Kalle eller är riksdagsledamot. Vi skyddar ingen.

Jag förstår, men en del kan ha fått för sig det.
– Vi gör vårt jobb så gott det går. Är vittnet inte nöjt kan hon begära överprövning av beslutet. Visserligen är hon som enbart vittne inte saklegitim (behörig), men den åklagare som prövar beslutet kan välja att titta på utredningen ändå.

Norra Halland har vid flera tillfällen sökt Sara Heikkinen Breitholtz för att höra hennes version.

Tidigare i NH:

Heikkinen Beritholtz vill hitta "riskfri medicinering"

"Smärtan orsakade olyckan"

"Förtroendet är skadat"

Riksdagsledamot misstänkt för drograttfylla – igen

SENASTE TV-NYHETERNA

Hjälp - vi har blivit med höns!
JOBB & PENGAR 2022-05-27 KL. 09:00

Hjälp - vi har blivit med höns!

Kanske privatisering - men inte nu
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 07:00

Kanske privatisering - men inte nu

Nya arbetssätt ska ge fler tillgång till Kulturskolan

Resor under pandemin blev till bok
KULTUR & NÖJE 2022-05-26 KL. 17:00

Resor under pandemin blev till bok

Åsabon Jan Hansson hittade nya favoritstäder

Fjärås vände underläge till seger
FOTBOLL 2022-05-26 KL. 14:17

Fjärås vände underläge till seger

Veteranrally lockade många
KULTUR & NÖJE 2022-05-26 KL. 11:20

Veteranrally lockade många

Framgångsrikt arbete mot barnfetma
NYHETER 2022-05-26 KL. 09:00

Framgångsrikt arbete mot barnfetma

Victor Palm satsar på film i Los Angeles
FAMILJ 2022-05-25 KL. 20:00

Victor Palm satsar på film i Los Angeles

”Mål behövs men resan är det viktiga”

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

NYHETER 2022-05-27 KL. 16:00
Lanbit i gång igen

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Fångar legendarer under promenad

Fångar legendarer under promenad

Det är ”raidhour” och utanför Villa Solbacka har ett 20-tal personer samlats. Ikväll finns chansen att fånga legendariska Pokémon. – Vissa Pokémon måste man vara flera för att fånga, tanken med det är att man ska samarbeta, säger Malin Börjesson som i stort sett dagligen spelar Pokémon GO.