Annons

Varselvåg i coronakrisens spår

Coronakrisen slår just nu som en slägga mot arbetsmarknaden. I Halland har antalet varslade mer än tiodubblats på bara en månad. Jämfört med samma period i fjol, är de drygt sex gånger fler.

Jobb & Pengar | 23 Mars 2020 22:40

Varslen duggar tätt i coronakrisens spår. I Halland har antalet länsbor som kan stå utan jobb om några månader mer än tiofaldigats, på mindre än en månad.

FOTO: Pixabay

Arbetsmarknaden är i gungning. Antalet svenskar som står i begrepp att förlora sina jobb ökar stort.

Arbetslösheten kommer att stiga och antalet långtidsarbetslösa bli betydligt fler. Värst kommer arbetsmarknadens svaga grupper att drabbas.

Den slutsatsen drar Arbetsförmedlingen av den senaste månadens varselstatistik.

335 hallänningar varslades

Enligt den har hittills under mars månad 18 367 svenskar varslats om uppsägning från sina jobb. 335 av dem i Halland.

Det betyder att antalet hallänningar på väg att förlora sina jobb blivit elva gånger fler på bara en månad och sexfaldigats jämfört med samma månad förr året, då 55 personer i länet varslades om uppsägning.

Värst för hotell och restauranger

Merparten av varslen återfinns i hotell- och restaurangbranschen, samt branscherna för personliga och kulturella tjänster. Där har hittills under mars månad 9 335 svenskar varslats om uppsägning. Siffran kan jämföras med de 92 varsel som lades i dessa branscher under hela mars månad 2019.

Även den finansiella sektorn och branschen för företagstjänster har drabbats hårt. Där varslades 947 personer om uppsägning i mars 2019. I år har 4 307 personer varslats, hittills under mars.

Tufft för handel och transport

I sektorerna för transport och handel duggar varslen också tätt. Inom transportsektorn har 1 670 personer varslats om uppsägning under mars månad. I fjol var antalet 311.

377 personer varslades i fjol av handeln under mars. I år har 1 057 personer varslats om uppsägning, under månadens 22 första dagar.

Utsatta slås ut först

Vill det sig illa kommer alltså en stor mängd hallänningar att stå utan jobb om några månader. I första skedet är det människor med svag anknytning till arbetsmarknaden – personer med funktionsnedsättning, nyanlända och ungdomar – som ser ut att förlora sina arbeten.

Men om coronakrisen fortsätter att fördjupas, och blir mer långdragen, kommer även andra grupper att drabbas hårt.

Hoppas på fler permitteringar

Arbetsförmedlingen hoppas nu att regeringens nya stöd, som gör det möjligt för företagen att korttidspermittera sina anställda snart ska få genomslag på varselstatistiken.

Fastän det nya stödet inte funnits längre än sedan 16 mars och det inte går att söka förrän tidigast den sjunde april, har svenska företag redan korttidspermitterat 650 personer.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Pandemin kan ge Kungsbacka ett ansiktslyft

Jobb & Pengar Förre statsministern Carl Bildt har kallat den för ”en global megakris”. Många är nog böjda att ...

Populär app kan minska – eller öka – trängseln

Nyheter Syftet med Visit Hallands nya app är att turister och hallänningar ska sprida ut sig i länet och ...

Uppsagd polis kräver jobbet tillbaka

Blåljus Polismannen i Kungsbacka som förlorade jobbet i våras stämmer nu polismyndigheten och kräver jobbet tillbaka. Polisen, ...
Annons