Annons

Stöttar kulturen med utökade bidrag

Det halländska kulturlivet drabbas hårt av coronakrisen. Nu ska fler kunna få upp till 25 000 kronor i Expresstöd från Region Halland.

Jobb & Pengar | 02 April 2020 12:55

Coronakrisen har kopplat grepp om hela kultursektorn. När kulturevenemang ställs in i pandemirestriktionernas spår, förlorar både arrangörer och kulturutövare stora pengar.

Utökar budgeten

För att underlätta har Region Halland nu beslutat utöka budgeten och bredda ansökningskriterierna för sitt Expresstöd – ett bidrag på högst 25 000 som kan utgå till regionens kulturarrangörer och kulturskapare.

– Coronapandemin medför ekonomisk kris för företag, föreningar och enskilda kulturskapare. Vi har därför beslutat om stödinsatser för att mildra konsekvenserna för kulturlivet i Halland, säger Emma Gröndahl (L), ordförande i driftnämnd Kultur och skola.

”Kulturlivet är oumbärligt”

– Kulturlivet är oumbärligt i förverkligandet av Hallands vision om Bästa livsplatsen. Det beror på att konst och kultur svarar mot grundläggande behov hos människor att uttrycka sig och att förstå sig själva, varandra, samhället och världen. Vi ska ha väl fungerande kulturliv både nu och när krisen är över, tillägger Gustaf Kristensson (S), andre vice ordförande i driftnämnd Kultur och skola.

Expresstödet kan betalas ut redan tre veckor efter inlämnad ansökan och även om aktiviteter som bidraget skulle användas till måste ställas in, kommer den som beviljas pengar att få behålla pengarna.

”Vi vill uppmuntra”

Eva Nyhammar, region Östergötland
Eva Nyhammar.

– Vi vill nu uppmuntra arrangörer att söka stöd för kreativa arrangemang och metodutveckling som gör att vi tillsammans kan hålla igång branschen och skapa möjligheter för kulturskapare och artister. Konstnärer är välkomna att söka stöd för konstnärligt arbete. Region Halland kommer inte att begära återbetalning av bidrag till kulturinstitutioner, kulturorganisationer och kulturprojekt för kostnader även om aktiviteter eller arrangemang inte kan genomföras som planerat på grund av Covid-19-pandemin, säger Eva Nyhammar, förvaltningschef på Kultur och skola i ett pressmeddelande.

Kartlägger krisen

Samtidigt som Expresstödet utökas har Region Halland begärt in rapporter från länet kulturinstitutioner och kulturorganisationer om vilka effekter coronapandemin fått. I en digital enkät vänder man sig även till professionella kulturskapare för att förhöra sig om hur de påverkats.

– Vi följer kontinuerligt situationen och konsekvenserna för kulturbranschen i Halland. Fler åtgärder kommer att vidtas. Jag vill också lyfta fram de insatser som görs via regionens näringslivsenhet, Tillsammans för Halland. Här kan företag hitta till olika typer av företagsstöd, avslutar Eva Nyhammar.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Så många vill ta del av stödpaketet

Sport Över 4 000 föreningar och närmare 50 specialidrottsförbund har ansökts om regeringens stödmiljoner. – Nu väntar ett gediget ...

Edit och Lars får äntligen ses igen

Vård Det gick från en dag till en annan. Efter att ha varit gifta i nästan 50 år fick Edit ...

Bränn mysbyxorna på bål

Krönikor Får vi någon värme i år, tror ni? Det är den typen av samtalsämnen vi frusna ...
Annons