NYHETER 2021-02-18 KL. 13:23

Statsministern om coronarestriktioner: "Sverige befinner sig i ett skört läge"

Regeringen har kallat till pressträff 13.20. Statsminister Stefan Löfven, socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson, ska ge en lägesuppdatering om de aktuella coronarestriktionerna.

Statsministern om coronarestriktioner: "Sverige befinner sig i ett skört läge"
Statsminister Stefan Löfven. Rekommendationer och restriktioner som finns sedan tidigare ska ligga kvar, meddelar han idag.

TV-klipp och nyheter



Statsminister Stefan Löfven:

– Sverige befinner sig i ett skört läge. På många platser i landet ökar antalet bekräftade fall av covid-19.

– Folkhälsomyndighetens bedömning är att risken för en trejde våg är betydande. Det måste vi ta på allvar.

– För att bryta smittspridningen så måste alla försöka att träffa så få människor som möjligt och hålla avstånd. Det gäller både inomhus och utomhus. Det är det som biter på covid-19.

– Jag vill upprepa. Att möjliggöra för sin personal att jobba hemifrån är kanske den viktigaste insatsen som en arbetsgivare nu kan göra. Att jobba från hemmet om det går är kanske den viktigaste insatsen som en löntagare kan göra. De som jobbar hemifrån värnar om alla de som måste gå till jobbet, de som jobbar i sjukvården.

– Hälsa och liv kommer först. Eftersom läget fortfarande är instabilt ser regeringen och FHM att nuvarande restriktioner och rekommendationer ska ligga fast. Vi uppmanar verksamhet som allmänheten har tillträde till att hålla stängd. Vad som är icke nödvändig verksamhet avgör regioner och kommuner, men det ska fortsatt vara öppet för barn och ungdomar.

– Om nuvarande åtgärd inte räcker då kommer åtgärder att skärpas eller så kommer helt nya åtgärder.

"Enskilda personer har ett ansvar"


Lena Hallengren:

– Sjukvården är fortfarande hårt belastad. Över 40 procent av de som intensivvårdas idag gör det på grund av covid-19.

Hon påminner om att flera yngre som haft covid-19 har men efter sjukdomen en lång tid senare, så kallad långtids-covid eller post-covid.
Alla har ett ansvar att undvika trängsel och avstå att handla om det är för trångt, menar hon.

Oroande tendens


Johan Carlson, Folkhälsomyndigheten:

– Läget är allvarligt. Spridningen av covid-19 visar oroande tendenser att öka igen.

– Det är bara vårt beteende enskilt och i grupp som kan påverka pandemin.

– Det är så att smittspridningen till stor dels sprids av umgänge, den kontakt vi har på fritiden. Ska du resa under sportlovsveckorna, gör det på ett smittsäkert sätt och ta ansvar.

Även den som inte reser under sportlovet ska begränsa sina sociala kontakter och följa regler och restriktioner, påminner han om.

– Jag vill passa på att betona att vi behöver använda allt vaccin vi har tillgång till och att samtliga vaccin vi har tillgång till är bra och ger skydd mot svår sjukdom. Alla som erbjuds vaccin bör tacka ja och inte vänta.

– Vi måste alla fortsätta att vara rädda om varandra och ta ansvar.

Frågor från media


De nya förslagen till pandemilagen kan träda i kraft först 11 mars. Är det för sent?

– Vi får naturligtvis följa läget. Och det är allvarligt, vi har en stor smittspridning. Men om vi skulle hamna i en situation och använda den begränsningsförordningen då behöver vi ha något annat. Det är inte så att vi den 11 mars stänger ner. Skulle något hända får vi skynda på remissen.

Johan Carlson:
– En väldigt stor del är att följsamheten minskar. Det gäller att hålla i och hålla ut. Att lägga på nya restriktioner är inte fruktbart om inte kärnan i restriktionerna följs.

Hur långt är vi från en tredje våg och kommer vi kunna stoppa det?

– Tredje våg för tankarna på fel håll man får intrycket att det är en våg som är på väg någonstans. Det hänger på oss själva. Det är som en glödbädd. Det är inte yttre krafter som påverkar. Den är som en flamma. Sjunker följsamheten snabbare kommer vågen snabbare, säger Carlson.

Vad behöver göras för att vi ska stoppa smittspridningen?
– Det finns naturligtvis olika saker som behöver göras men grunden är att folk måste förstå att de grundläggande reglerna och rekommendationerna ligger kvar. Det du gör i din vardag och i arbetslivet det är det som avgör, säger Carlson.

Har vi tid att låta folk få den insikten en gång till eller ska man till exempel stänga handelsplatser?
– Det hjälper inte att stänga vissa handelsplatser om smittspridningen sker i ditt privata  umgänge eller på din arbetsplats. Hade vi haft enkla lösningar då hade vi vidtagit dem, säger Carlson.

Har vi tid att låta folk få den insikten en gång till eller ska man till exempel stänga handelsplatser?
– Det hjälper inte att stänga vissa handelsplatser om smittspridningen sker i ditt privata  umgänge eller på din arbetsplats. Hade vi haft enkla lösningar då hade vi vidtagit dem.

Stämmer det att ni skjutit fram prognosen för när vaccin ska levereras?
– Jag har inte suttit med i den diskussionen, vi gör hela tiden en prognos baserat på de senaste siffrorna från industrin. Det är möjligt att det skett små förändringar, säger Johan Carlson.

Hur ser du på skillnaderna mellan regionerna?
– Vaccinviktningen är rättvis så vis att den är riktad efter hur stor andel av befolkningen som är 70+, så småningom kommer vi behöva vikta om, säger Carlson.

Stefan Löfven, om medborgarna ska få en bra förväntansbild, är ditt besked att den tidsplan ni skakat hand på håller eller är det läge att uppdatera den, berätta att det kommer bli förseningar?

– Det besked vi har fått är att vi fortfarande jobbar efter den förutsättningen, säger Löfven.

– Det finns så mycket vaccin om avtal godkänns och om vaccin kommer så att vi kommer vaccinera alla över 18 år som finns det första halvåret, säger Hallengren.

En fråga till Johan Carlson, regionalt har smittskyddsläkare uppmanat invånare att inte resa under sportlovet, men FHM säger att man kan göra det om man gör det smittsäkert. Det blir ju lite otydligt. Vad är det som gäller?
– I den mån det har utfärdats regionala regler och rekommendationer är det naturligtvis det. Vi håller i det övergripande. Men finns det strängare restriktioner som till exempel i Skellefteå eller Göteborg så ska man hålla sig till det, säger Carlson.

Löfven, vad har du gett för rekommendationer för statsråden för sportlovet och resor?
– Vi ska göra precis som FHM rekommenderar. Går det att undvika gör vi det. Ska man röra på sig någon annanstans ska man göra det smittsäkert.

Ser du inga problem med statsråd i skidbacken?
– Allt ska göra smittsäkert. Går det att undvika att göra resan, så gör det. Men även hemma måste man hålla distansen till människor, säger Löfven.

– Kanske finns det ett och annat statsråd i pulkabacken så att även vi får frisk luft, men givetvis ska vi tänka oss för, säger Lena Hallengren.

 

Mer läsning:

Coronaläget i Halland 



TV-klipp och nyheter

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen
NYHETER 2024-03-27 KL. 14:00
Premium

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen

Åtta har sökt dispens – tre har fått avslag

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas
NYHETER 2024-03-27 KL. 12:45
Premium

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas

Projektledaren: "Störningarna vi hade fjol vill vi inte ha igen"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2024-03-28 KL. 21:35
Mittsexan duckade mardrömsslutet
Premium | KULTUR & NÖJE 2024-03-28 KL. 18:00
Påskparty inledde påsklovet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.