SPORT 2022-05-02 KL. 15:00

Sofie vill belysa psykisk ohälsa inom sport - anordnar föreläsning med tidigare NHL-stjärna

Av Anton Lorentzson

Det tidigare NHL-proffset Jonathan Hedström tampades med ätstörningar och psykisk ohälsa under sin karriär. På torsdag kommer han till Kungsbacka för att föreläsa. Bakom initiativet till föreläsningen står Onsala Pirates-spelaren Sofie Lundberg, som också varit drabbad och brinner för ämnet.
– Det är viktigt att visa att det är okej att prata om det, säger hon.

Sofie vill belysa psykisk ohälsa inom sport - anordnar föreläsning med tidigare NHL-stjärna
Sofie Lundberg har tampats mot ortorexi och psykisk ohälsa under sin karriär. Nu har hon initierat en förläsning med före detta ishockeyspelaren Jonathan Hedström, som haft en liknande historik, som kommer till Kungsbacka på torsdag. Foto: Privat

Sofie Lundberg, 33, har en lång och framgångsrik basketkarriär bakom sig. Det många inte vet är att hon också kämpade med psykisk ohälsa bakom de sportsliga framgångarna. En fixering vid att leva så hälsosamt som möjligt övergick till att det blev ohälsosamt.

– Det kallas ortorexi. Det är en fixering vid att leva så hälsosamt och nyttigt som möjligt, så mycket att det till slut blir ett ohälsosamt och maniskt beteende. Jag har både varit otroligt ätstörd och träningsstörd. Allt jag tänkte på var hur mycket eller lite jag skulle äta, vad jag skulle träna, hur mycket kalorier jag skulle bränna och hur mycket jag skulle sova. Jag planerade mitt liv utifrån dessa ideal och kriterier som jag satt upp för mig själv, säger Sofie Lundberg.

Ortorexi handlar inte om att svälta sin kropp, utan snarare om att man ska ha definierade muskler. Ytan ska se bra ut. Inombords var det dock tvärtom. Sofie började en ”deff”, som går ut på att få ner kroppens fettprocent. Detta görs under en kort period och sedan återgår man till sina normala matvanor. Resultatet av deffen gav Sofie kickar, som hon blev beroende av och deffen fortsatte.

– Man räknar ju på allt. Kalorier, fett, protein. Jag bara fortsatte och fortsatte och det blev ett sjukligt beteende. Åt jag något jag inte fick så kom ångesten. Rena panikångestattacker som kunde drabba mig vart och när som helst, säger hon.

Sökte hjälp
När hon var som sjukast i sin ortorexi drabbades hon också av bulimi under en period. Till slut, 2016, insåg hon att det hade gått för långt och bestämde sig för att söka hjälp. Men det var inte det lättaste. Hon sökte bland annat en bulimimottagning i Göteborg men fick nej för att hennes problematik inte var tillräcklig. Inte heller fick hon hänvisning i vart hon kunde söka sig vidare.

– Jag kände mig väldigt ensam i det. Men jag fortsatte söka och vände mig till privat vård i stället, säger hon.

Hon kom i kontakt med en samtalsterapeut och en fysioterapeut.

– Då fick jag hjälp med både det mentala och det fysiska. Jag får klappa mig själv på ryggen för att jag vågade söka vidare och till slut hittade jag rätt. Det är två hjältar i mitt liv.

Idag mår Sofie Lundberg bra och hon beskriver det som att hon känner sig fri från sin ätstörning. Men vissa mönster och beteenden sitter kvar.

– Jag har jobbat med mig själv i många år. Självklart har jag dippar och vissa tankar kan komma. Men nu är jag mer medveten och behöver inte agera på tankarna. Jag är vaksam och kommer säkert behöva vara det under en period. Men jag har lärt mig att acceptera att det kommer vara så och får hantera det i stället för att jobba emot mig själv. I de stunderna är det ätstörningen som pratar, inte jag.

Föreläsare
När Sofie Lundberg gick ut och pratade om sin egen problematik fick hon efter ett tag kontakt med Jonathan Hedström, via sociala medier. Hedström är en före detta ishockeyspelare som spelat för bland andra Timrå och Djurgården i Sverige och Anaheim Ducks i NHL. Under sin karriär kämpade han också med ätstörningar.

– Det var så skönt att prata med någon som gått igenom samma sak. Bara att hitta någon som man kan relatera till, som inte ifrågasätter och inte behöver veta allt. Någon som bara förstår. Man känner att man inte är ensam liksom, säger Sofie.

Jonathan Hedström är numera föreläsare och pratar mycket om den psykiska ohälsan och ätstörningar inom sportens värld. Sofie Lundberg pratade med sin nuvarande klubb, Onsala Pirates, om möjligheten att få Hedström till Kungsbacka för en föreläsning.

– Jag kände att fler borde få ta del av hans historia och att visa på att man inte är ensam. Det är lite skambelagt att prata om psykisk ohälsa inom sport och det är viktigt att visa att det är okej att prata om det.

Klubben nappade utan krusiduller och tillsammans med Kungsbacka kommun och RF Sisu arrangerar man alltså en föreläsning med Hedström på torsdag. Klockan 18.00 i Lindälvsskolans aula hålls föreläsningen som riktar sig till barn födda 2007 och senare, samt föräldrar och ledare.

Varför är föreläsningen viktig?
– Dels för att lyfta ämnet, dels för att utbilda och sprida kunskap om det. Ledare och föräldrar kan sen vara vaksamma och kanske ser olika varningstecken. Ser man det så kan man göra något åt det. Men främst för att våga prata om det. Många kanske går igenom det här, men vågar inte säga det till någon. Genom att våga prata så kommer man förstå att man inte är ensam i det, säger Sofie Lundberg.
Fakta: Ortorexi
Ortorexi definierades första gången 1997 som ”en patologisk besatthet av hälsosam kost”. Ortorexi är med andra ord en fixering vid mat och träning där individen blir besatt av att äta hälsosamt och träna. Även om ortorexi liknar en ätstörning har det ännu inte klassificerats som en formell ätstörningsdiagnos, dock erkänns den allt oftare i vetenskapliga studier.
Källa: kry.se


Förarbevis ett krav för vattenskoter
NYHETER 2022-05-28 KL. 13:00

Förarbevis ett krav för vattenskoter

Nya regler inför sommaren – många har ansökt

SENASTE TV-NYHETERNA

Får svårt ta hand om flyktingar
NYHETER 2022-05-28 KL. 09:00

Får svårt ta hand om flyktingar

Bostadsbolagen ser överställen som skulle kunna vara möjliga

FESTLIG samling inför årets studentbal
NYHETER 2022-05-27 KL. 17:25

FESTLIG samling inför årets studentbal

Lanbit i gång igen
NYHETER 2022-05-27 KL. 16:00

Lanbit i gång igen

Slutspurt för konstrundan
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 15:00

Slutspurt för konstrundan

Saga årets sommartema i rondellerna
NYHETER 2022-05-27 KL. 12:00

Saga årets sommartema i rondellerna

Snart dags för kulturfestival igen
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 10:00

Snart dags för kulturfestival igen

Kanske privatisering - men inte nu
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 07:00

Kanske privatisering - men inte nu

Nya arbetssätt ska ge fler tillgång till Kulturskolan

Resor under pandemin blev till bok
KULTUR & NÖJE 2022-05-26 KL. 17:00

Resor under pandemin blev till bok

Åsabon Jan Hansson hittade nya favoritstäder

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2022-05-28 KL. 18:10
Oavgjort i toppmötet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Fångar legendarer under promenad

Fångar legendarer under promenad

Det är ”raidhour” och utanför Villa Solbacka har ett 20-tal personer samlats. Ikväll finns chansen att fånga legendariska Pokémon. – Vissa Pokémon måste man vara flera för att fånga, tanken med det är att man ska samarbeta, säger Malin Börjesson som i stort sett dagligen spelar Pokémon GO.