SPORT 2022-01-10 KL. 20:00

Jacob Alm ska föra arvet vidare i Jubileumsvasan

Av John Skoglund

Vasaloppet är bland det finaste en idrottare kan vinna i Sverige. Ernst Alm från Norsjö kommun i Västerbotten vann den allra första tävlingen 1922. Hundra år senare ska Jakob Alm från Lindome, barnbarn till Ernst Alm köra Jubileumsvasan.

Jacob Alm ska föra arvet vidare i Jubileumsvasan
Jacob Alm från Lindome är en av 139 personer som ska åka Jubileumsvasan. Foto: John Skoglund

TV-klipp och nyheter

Jakob Alm tränar och planerar inför den stora uppgiften med Jubileumsvasan men även att genomföra det ”vanliga” Vasaloppet ett par veckor senare.
– Vi skrev ihop en anmälan, jag och min bror Mattias och anade att vi skulle komma med. Inte på våra sportsliga bedrifter utan mer på att Ernst Alm är vår farfar. För två år sedan åkte jag öppet spår som ett delmål inför att åka under jubileumsåret.

Hundra år senare exakt på klockslaget går starten i Jubileumvasan, klockan 07.04 den 12 februari är det start vid Olnispagården i Sälen. Målet är vid Gustav Vasa statyn i Mora 90 kilometer bort. Loppet kommer arrangeras så tidsenligt det bara går. Det fanns bara tre kontroller då i Mångsbodarna, Evertsberg och Oxberg.
– Det serveras bröd, ägg, buljong och mjölk, säger Jakob skrattandes.

Antalet som får chansen är 139 startande, precis lika många som startade under premiärupplagan. Det har åkt kvinnor utklädda till män bra mycket tidigare, men 1981 fick kvinnor delta och självklart får även kvinnor delta i Jubileumsvasan. Norra Halland berättar för Jakob att han fått startnummer 114 och när han inser att det är samma startnummer som farfar hade på bröstet när han segrade tycker han att det förpliktigar och är hedrande.

Meriterade åkare
Bland de 139 startande finns många meriterande skidåkare som Anna-Lena Fritzon, Staffan Larsson, Anders Södergren, Oskar Svärd, Daniel Tynell, Mathias Fredriksson, Sofia Lind, Emelie Öhrstig, Karin Lamberg och norrmannen Lars Berger. För att få chansen att få en startplats i det unika loppet behövs en stark koppling till Vasaloppet och skidsporten.
– Det är många jätteduktiga åkare med svarar Jakob med ett skratt när han får påståendet att nu har han chans att slå en guldhjälte som Anders Södergren.
– Vi ser det som att hedra farfar och vårt mål är att bara överleva, säger Jakob.


Näbbskon skiljer sig mycket från dagens moderna pjäxor. Foto: John Skoglund


Jakob Alm som 2020 åkte öppet spår på tiden 7 timmar och 47 minuter, har som mål i ordinarie Vasalopp kunna matcha farfars Ernst Alms tid på 7 timmar och 32 minuter. Under jubileumsvasan gäller helt andra förutsättningar. Långa träskidor med tårem och hälrem. Stavar med eller utan handrem. Pjäxor eller näbbskor och allt ska vara tidsenligt – även kläder.
– Det blir en riktig utmaning. Spåren kommer vara likt 1922 plus tyngre skidor med sämre glid. Då visste dom hur man använde vallan på de skidorna, men det är värre med det nu. Det är svårt att veta hur jobbigt det blir, man vet ju hur det är att köra ett ”vanligt” vasalopp men det här är lite läskigt, vi räknar med att det kan ta 10–12 timmar säger Jakob.

Uppväxt i Västerbotten
Ernst Alm växte upp i den lilla byn Hemmingen i Norsjö kommun som ligger i Västerbotten.
– Vi har fått mycket hjälp av Norsjö kommun och skidlöparmuséet i Norsjö. De har skickat ner skidor, kläder och utrustning. Man märker att de är stolta över sina skidhjältar där uppe. Det har varit mycket pyssel med utrustning. Några deltagare lägger stor vikt på utrustning, bland annat syr de egna kläder. Elitåkarna satsar på att vinna loppet, medan jag, min bror och kanske några till ser det som målet för vår träning.

Träningen inför Vasaloppet brukar ju vara ”halva resan” och det finns en uppsjö av läger och kurser att anmäla sig till och det har vuxit upp en hel bransch runt att delta i Vasaloppet. Men att köra med helt andra förutsättningar än välpreparerade spår och den senaste utrustningen där finns det inga kurser. Underlaget kommer bestå av packad snö på skogsvägar och stigar. Vissa sträckor kommer vara uppkörda med häst och släde kan man läsa på Vasaloppets inbjudan till Jubileumsvasan.
– Jag har tränat mycket nu när det var så fina förhållanden på Hamra (Kungsbacka GK) och i Bunketorp och testade även när det var tungt före. Jag har tränat med rullskidor inställda med extra tröga hjul för att efterlikna de tunga skidorna och på gymmet tränar jag specifikt på de rörelser som kommer belastas extra mycket.

Fakta: Ernst Alm
Levde 1900–1980
Vasaloppsseger 1922 tid 7:32:49
SM-Guld 1924 och 1925
Deltog 1924 OS Charmonix

Fakta: Jakob Alm
Ålder: 51 år
Vasaloppsrekord 2020 tid 7:49:00

Fakta: Vasaloppet
Det är både det äldsta och deltagarstörsta loppet i världen.
Sälens IF och IFK Mora arrangerar loppet.
Flest segrar har Nils ”Mora-Nisse” Karlsson 9 och Sofia Lind 5
Högsta höjd över havet (525 m) är det vid Sprängsbackarna mellan Berga och Smågan.
Lägst höjd över havet (165 m) är det vid målet i Mora

TV-klipp och nyheter

Hemtjänsten i Kungsbacka på plats 74
NYHETER 2023-12-06 KL. 11:45

Hemtjänsten i Kungsbacka på plats 74

Halmstad bäst i Sverige

Beslutet om tre sjukhus spikas
NYHETER 2023-12-05 KL. 20:00
Premium

Beslutet om tre sjukhus spikas

Klagomål på Vardaga diariefördes inte
POLITIK 2023-12-05 KL. 07:00
Premium

Klagomål på Vardaga diariefördes inte

Kommunens nya riktlinjer bröt mot lagen

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | TRAFIK 2023-12-06 KL. 16:00
Äldre kvinna kritisk mot p-appar

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Förskolans utemiljöer ska hjälpa barn att lära

Förskolans utemiljöer ska hjälpa barn att lära

Utemiljöerna i Kungsbackas förskolor ska utvecklas. Enligt Anna Alexandersson, som leder projektet, ska barnens utemiljöer stimulera till rörelse, lärande, kreativitet och lekglädje. Hon menar att behovet av att jobba med detta i kommunen är stort. – Det här är så viktigt, säger hon.