27 November 2020 09:00 | Stefan Pettersson

Coronapandemin backar inte ens för ett vindpinat och regnigt november. Men trots det finns det hopp. Flera läkemedelsbolag har kommit långt i sitt arbete med att få fram ett vaccin och ett antal länder planerar för vaccineringar redan i december. Alla längtar självklart efter ett mer normalt liv igen. Mycket har fått sättas på paus under ett besynnerligt 2020. Vem kunde ana det för ett år sedan?

Långt ifrån över

Nu är pinan långt ifrån över även om ett vaccin får grönt ljus, men om alla tar sitt ansvar under andra vågen kanske vi i varje fall kan fira jul med de närmaste. Sedan var det just det här med vaccinering. När det väl finns möjlighet att få vaccin, hur många kommer att tacka ja? Det är långt ifrån självklart att ta ett vaccin som tagits fram i rekordfart. Vad finns det för biverkningar och hur ser det ut på längre sikt? Det har inte någon en aning om, så jag kan förstå att en stor del av befolkningen tvekar. Skräckscenariot är att något liknande Pandemrix-vaccineringen inträffar, då främst barn och ungdomar drabbades av narkolepsi. Som förälder vill jag inte ens tänka tanken om en uppmaning till barnen att vaccinera sig skulle gå så fel.

Tackar du ja?

Hur funderar du? Kommer du att tacka ja till vaccinering? Den frågan måste alla ställa sig och förhålla sig till. Och svaret varierar säkert kraftigt. Många anser det självklart att vaccinera sig, medan andra är fast övertygade om att inte ta vaccinet. För egen del är jag nog någonstans i mitten. Jag är rätt övertygad om att ta vaccinet, men samtidigt känner jag inte för att stå först i ledet. Nu behöver jag nog inte oroa mig över det, eftersom att riskgrupper och vårdpersonal lär stå först i kön. Och för egen del känner jag trots allt att det är läge att ta en liten risk för att bli av med coronapandemin.

Sunt förnuft

Och på tal om corona så gäller det att tänka efter idag på Black Friday. Använd hjärnan och sunt förnuft om du måste ut och handla. Det mesta går faktiskt att köpa på nätet.

Ha en trevlig helg.

Läs fler krönikor här