Julruschen i butikerna och på nätet rasar för fullt. Nu gäller det att se upp för kortbedragare.

FOTO: Pixabay

Så kan du skydda dig

Skydda dina bankkort med ett skyddskort som förvaras i plånboken. Skyddskortet har en störsändare som skyddar mot så kallad skimning.

Se upp när du tar ut pengar i uttagsautomat! Om maskinen verkar ha lösa delar eller om den ser konstig ut på något annat sätt ska du inte använda den. Apparaten kan ha försetts med skimningsutrustning.

Kolla att det sitter ett litet hänglås längst uppe till vänster i adressfältet i din webbläsare när du överväger att shoppa online och shoppa bara i nätbutiker som är trovärdiga. Ägna gärna någon minut åt att exempelvis läsa rescensioner från andra kunder.

Kontrollera dina bankkonton ofta. Det gör det lättare att upptäcka transaktioner du inte gjort själv.

Spara aldrig dina kortuppgifter när du shoppar online. Sparade uppgifter är lättare att stjäla.

Enligt en undersökning som säkerhetsföretaget Skimsafe gjort har drygt en av fem hallänningar blivit utsatt för kortbedrägeri. Totalt uppger 22 procent av hallänningarna att det blivit utsatta en eller flera gånger.

Hallänningar särskilt utsatta

Det är den fjärde högsta siffran i landet.

Samtidigt säger sig drygt en tredjedel av länsborna, 36 procent, känna någon som blivit utsatt. Av dem som utsatts för kortbedrägeri har var tredje bestulits på 9 000 kronor eller mer.

I fjol stals 210 miljoner kronor genom så kallade CNP-bedrägerier – onlineköp med stulna kontokortsuppgifter. Totalt anmäldes 105 000 sådana bedrägerier till polisen.

I år ser anmälningarna ut att bli ännu fler. Hittills i år har svensk polis tagit emot 96 000 anmälningar om CNP-bedrägerier. Allt enligt Skimsafes senaste kartläggning.

Enklare för tjuven

Att polisen förutspår en allt dystrare bedrägeristatistik beror till stor del på att det blivit enklare för bedragarna att komma över dina kortuppgifter. Boven i dramat är de trådlösa chip som gör det möjligt för kunderna att betala utan att identifiera sig med pinkod eller bank-id.

Den elektroniska signalen kan lätt fångas upp med en vanlig mobiltelefon. De behöver inte ens ha ditt kort framme. Uppgifterna på det går att avläsa även när du går omkring med det i plånboken i affären.

Lättåtkomlig teknik

Avläsningen kan göras såväl med den så kallade NFC-läsaren (en sorts mottagare för kontaktlöst utbyte av data på korta avstånd) som finns inbyggd i mobilen, som med en extern NFC-läsare av den typ som går att köpa hos de flesta välsorterade elektronikkedjor.

En annan vanlig ”fälla” är utländska shoppingsajter på nätet med betallösningar som inte heller kräver att du identifierar dig med exempelvis Bank-ID.

”Läs på om kortskydd”

– Samtidigt som julhandeln drar igång rejält rapporteras det om att kortbedrägerierna ökar. Det kan därför vara bra att läsa på om hur du bäst skyddar dig och vara lite extra försiktig när du shoppar. Både ute i fysiska butiker och online. Det är dock viktigt att tänka på att trådlös skimming även kan ske när du inte använder kortet. Genom en mobiltelefon eller en vanlig NFC-läsare kan bedragaren scanna ditt bankkort i folktäta miljöer, exempelvis i en butik, rulltrappa eller på bussen, säger Björn Granberg, säkerhetsexpert på SkimSafe i ett pressmeddelande.