Annons

Se upp för tjuven i årets julrusch!

Nu är det jul igen. För dig, familjen och handlarna. Men även för kortbedragarna. I år väntas fler svenskar än någonsin bli skimmade i julruschen.

Jobb & Pengar | 22 December 2019 16:27

Julruschen i butikerna och på nätet rasar för fullt. Nu gäller det att se upp för kortbedragare.

FOTO: Pixabay

Så kan du skydda dig

Skydda dina bankkort med ett skyddskort som förvaras i plånboken. Skyddskortet har en störsändare som skyddar mot så kallad skimning.

Se upp när du tar ut pengar i uttagsautomat! Om maskinen verkar ha lösa delar eller om den ser konstig ut på något annat sätt ska du inte använda den. Apparaten kan ha försetts med skimningsutrustning.

Kolla att det sitter ett litet hänglås längst uppe till vänster i adressfältet i din webbläsare när du överväger att shoppa online och shoppa bara i nätbutiker som är trovärdiga. Ägna gärna någon minut åt att exempelvis läsa rescensioner från andra kunder.

Kontrollera dina bankkonton ofta. Det gör det lättare att upptäcka transaktioner du inte gjort själv.

Spara aldrig dina kortuppgifter när du shoppar online. Sparade uppgifter är lättare att stjäla.

Enligt en undersökning som säkerhetsföretaget Skimsafe gjort har drygt en av fem hallänningar blivit utsatt för kortbedrägeri. Totalt uppger 22 procent av hallänningarna att det blivit utsatta en eller flera gånger.

Hallänningar särskilt utsatta

Det är den fjärde högsta siffran i landet.

Samtidigt säger sig drygt en tredjedel av länsborna, 36 procent, känna någon som blivit utsatt. Av dem som utsatts för kortbedrägeri har var tredje bestulits på 9 000 kronor eller mer.

I fjol stals 210 miljoner kronor genom så kallade CNP-bedrägerier – onlineköp med stulna kontokortsuppgifter. Totalt anmäldes 105 000 sådana bedrägerier till polisen.

I år ser anmälningarna ut att bli ännu fler. Hittills i år har svensk polis tagit emot 96 000 anmälningar om CNP-bedrägerier. Allt enligt Skimsafes senaste kartläggning.

Enklare för tjuven

Att polisen förutspår en allt dystrare bedrägeristatistik beror till stor del på att det blivit enklare för bedragarna att komma över dina kortuppgifter. Boven i dramat är de trådlösa chip som gör det möjligt för kunderna att betala utan att identifiera sig med pinkod eller bank-id.

Den elektroniska signalen kan lätt fångas upp med en vanlig mobiltelefon. De behöver inte ens ha ditt kort framme. Uppgifterna på det går att avläsa även när du går omkring med det i plånboken i affären.

Lättåtkomlig teknik

Avläsningen kan göras såväl med den så kallade NFC-läsaren (en sorts mottagare för kontaktlöst utbyte av data på korta avstånd) som finns inbyggd i mobilen, som med en extern NFC-läsare av den typ som går att köpa hos de flesta välsorterade elektronikkedjor.

En annan vanlig ”fälla” är utländska shoppingsajter på nätet med betallösningar som inte heller kräver att du identifierar dig med exempelvis Bank-ID.

”Läs på om kortskydd”

– Samtidigt som julhandeln drar igång rejält rapporteras det om att kortbedrägerierna ökar. Det kan därför vara bra att läsa på om hur du bäst skyddar dig och vara lite extra försiktig när du shoppar. Både ute i fysiska butiker och online. Det är dock viktigt att tänka på att trådlös skimming även kan ske när du inte använder kortet. Genom en mobiltelefon eller en vanlig NFC-läsare kan bedragaren scanna ditt bankkort i folktäta miljöer, exempelvis i en butik, rulltrappa eller på bussen, säger Björn Granberg, säkerhetsexpert på SkimSafe i ett pressmeddelande.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

1 Kommentar

  • Att få mina kortuppgifter stulna trådlöst av nånn skummis som smyger upp bakom mig på stan och läser av chipet på mitt kort med en mobil är ett brott som väldigt många hört talas av fast ingen har drabbats av det, för det förekommer inte.

    Det är inte så lätt som artikeln beskriver, man måste vara väldigt nära. Även om en skurk skulle lyckas så får han inte uppgifterna som står på kortet bara utan en lång sifferkombination och den går bara att använda om man har en betalterminal, sånt som affärena använder. Och för att tag på en sådan behöver man ett företag och ha avtal med en bank.

    Skulle en skurk lyckas sätta upp ett falskt företag och få tag i en betalterminal kommer banken att spärra den så fort det uppdagas att det är ett bedrägeri vilket de gör direkt när första offret kontaktar polisen.

    Största bluffen här är att köpa ett dyrt meningslöst skimmingskydd kort att stoppa i plånboken.
    Skaffa hellre ett betalkort där du lätt kan slå av och på de olika betalfunktionerna med en app, vissa banker erbjuder det idag.

Läs Även

Slog kvinna i ansiktet – får samhällstjänst

Nyheter Villkorlig dom och 50 timmars samhällstjänst. Det blir straffet för den 47-årige man som i slutet av ...

Drogad bilist åtalas efter vansinnesfärd

Trafik Cannabis och amfetamin. Det visade sig en 37-årig man som i början av november stoppades av polis efter ...

Fräck fåtöljstöld från skola

Nyheter Fyra fåtöljer annonserades ut på Blocket och hämtades upp igår. Men skolan ligger inte bakom annonsen. ...
Annons