NYHETER 2020-04-05 KL. 12:00

Samverkan kan hjälpa Kvinnojouren

Kvinnojouren kämpar för sin överlevnad, snart är pengarna slut. Men det verkar finnas en politisk vilja att den ska finnas kvar.

Samverkan kan hjälpa Kvinnojouren

TV-klipp och nyheter

– Vi vill titta på vilka möjligheter som vi inom Individ och familjeomsorg har att samverka med Kvinnojouren med tanke på åtgärdspaketet, säger Kalle Påsse Sundvall (M), ordförande i nämnden för Individ och familjeomsorg (IF).

 

Det var när Kvinnojouren fick avslag på sin ansökan om statsbidrag som framtiden för den började se riktigt mörk ut. Föreningsbidraget på 172500 kronor från Individ och familjeomsorg räcker inte för att dra runt verksamheten och nu handlar det om månader innan Kvinnojouren kan tvingas lägga ner.

 

Socialdemokraterna lyfte ärendet vid Individ och familjeomsorgs förra nämndsmöte och beslutet blev att ta med sig frågan till respektive partigrupp.

– Alla politiker ser värdet av en kvinnojour i Kungsbacka. Den gör så mycket nytta, alla vill inte söka sig till socialtjänsten men det finns inga pengar i vår nämnd, säger Elisabeth Lyckevall (S).

 

Miljöpartiets Maria Losman anser att en kommun på drygt 80000 invånare behöver ha en kvinnojour. Hon tog upp frågan i kommunstyrelsen där det blev en diskussion.

– Jag ville få in frågan i det politiska samtalet. Det är en fråga som engagerar och det är fler än jag som bryr sig. Kvinnor vänder sig till socialtjänsten men det passar inte alla, det behövs en ideellt driven kvinnojour också. Och bara för att den är ideell betyder inte det att kommunen inte kan hjälpa till och samarbeta med jouren, säger Maria Losman (MP).

 

IF har en tuff budget och några fler kommunala kronor till ej lagstadgad verksamhet kan bli svårt att få loss, menar nämndens ordförande.

– Vi har inga resurser inom IF men jag har varit i kontakt med förvaltningen och kommunledningen om Kvinnojourens situation och lyft möjligheterna till samarbete. Kanske finns det möjlighet för kommunledningskontoret att ta på sig uppdraget om samverkan, om det finns det utredarresurser där? säger Kalle Påsse Sundvall (M).

 

Han har haft samtal om Kvinnojourens verksamhet och hur ekonomin ser ut med Linda Dyhre som är verksamhetsansvarig.

– Vi har ju vår verksamhet men alla vill inte söka sig till IF. Vi får titta på hur vi skulle kunna samarbeta och skapa en positiv bild av att vi (IF) vill hjälpa till. Jag tror att Kvinnojouren är ett bra komplement till kommunal verksamhet, säger Påsse Sundvall.

En tänkbar lösning framöver skulle kunna vara att istället för att ge ut föreningsbidrag utreda möjligheten om ett idéburet offentligt partnerskap.

– Det är något jag vill titta vidare på, både som nämnd och privatperson, säger Påsse Sundvall.

Linda Dyhre på Kvinnojouren är försiktigt optimistisk efter den respons hon fått.

– De ska ge förslag på hur vi kanske kan lösa situationen på något sätt. Det känns bra att Kungsbacka kommun bryr sig, att de vill att vi ska stanna kvar, säger hon.

På Individ och familjeomsorgs nämndsmöte i april kommer man att ta beslut om hur man ska gå vidare med föreningsbidrag och samverkan med civilsamhället/föreningar.

– Vi kommer att diskutera IF:s ansvar, direktiv och möjligheter att hitta samverkan med en stram budget där vi även lagt ett tufft åtgärdspaket. Om och eventuellt hur vi ska gå vidare med samarbetet med Kvinnojouren kommer således att diskuteras och beslutas då, säger Kalle Påsse Sundvall (M).

 

Läs även:

https://norrahalland.se/akut-lage-for-kvinnojouren/

https://norrahalland.se/osaker-framtid-for-kvinnojouren/

https://norrahalland.se/manga-samtal-till-kvinnojouren/

Utsatt jobb – men Krister trivs med att vara polis
NYHETER 2024-03-29 KL. 09:00

Utsatt jobb – men Krister trivs med att vara polis

Samarbeten nyckeln till att vinna kamp mot brottsligheten

TV-klipp och nyheter

Fler nyheter