Annons

Rosas för sitt arbete i vården

Elisabet Heimbrand arbetar som astma-, kol- och allergisjuksköterska på Kungsbacka vårdcentral. Hon är mycket omtyckt av sina patienter och på grund av sitt engagemang inom yrket har hon fått Dagens ros i Norra Halland.

Familj | 03 April 2021 17:35

Elisabet Heimbrand arbetar som astma-, kol- och allergisjuksköterska på Kungsbacka vårdcentral.

FOTO: Lena Andersson

Elisabet Heimbrand

Bor: Hammerö
Familj: Man, fem barn och 9 barnbarn
Intressen: Matlagning, trädgårdsarbete, familjen, resor, gärna till Frankrike

Elisabet Heimbrand kallas ofta för Lisa privat och för Astma-Lisa av sina patienter.

– Eftersom jag jobbat så länge i Kungsbacka är det många som känner igen mig även när jag inte jobbar, till exempel i affären. De kan ropa: ”Där är Astma-Lisa!”

Påverkar lungorna

Förutom att vara specialistsjuksköterska inom astma, kol och allergi stöder Elisabet patienter som vill sluta röka.

– Kol är en sjukdom som påverkar lungorna och luftvägarna. Vanliga symtom är att man orkar mindre, blir andfådd och får hosta eller till och med slemhosta. Att sluta röka är en ren hälsovinst och en del av behandlingen, säger Elisabet.

År 1998 började hon att arbeta på Region Halland och sedan 12 år arbetar hon som specialistsjuksköterska på Kungsbacka vårdcentral.

Nära samarbete

Elisabet är den enda sjuksköterskan som arbetar med astma, kol och allergi på Kungsbacka vårdcentral och har inte några andra arbetsuppgifter.

– Jag har ett nära samarbete med våra duktiga läkare här på vårdcentralen. Alla som jobbar på vårdcentralen är ett gott gäng som arbetar för att våra patienter ska må bra, säger hon.

Alla som besöker Elisabet för första gången får göra ett test som heter Spirometri. Det är ett lungfunktionstest som visar hur lungorna fungerar och mäter ventilationsförmågan.

– Det är en bra och enkel metod, säger Elisabet och berättar att varje besök brukar ta ungefär en timme.

Varför har du jobbat så länge på Kungsbacka vårdcentral?
– Jag brinner för mitt jobb som är roligt och stimulerande. Jag är stolt över mitt arbete. Det är så roligt när patienterna upplever att de kan må så mycket bättre när de får behandling och råd, säger Elisabet.

Hon har hunnit fylla 60 år och vi talar en stund om hur fort tiden går. Hon tycker inte det var länge sedan hon flyttade från Stockholm till Kungsbacka på 1980-talet för att komma närmare sin familj i Göteborg.

Stort engagemang

Elisabet är född i Göteborg och uppvuxen på Öland, men det är Kungsbacka som är hemma för henne. Det går inte att ta miste på att hon har ett stort engagemang i sitt yrke.

Eftersom Elisabet själv har astma och allergi kan hon dela med sig av sin egen erfarenhet gällande detta till sina patienter.

– Många lider av allergier nu när våren är på språng. Det märks till exempel av genom kliande ögon, rinnande ögon, nästäppa, nysningar och rinnsnuva. Doftöverkänslighet är också vanligt.

Svårt att andas

Patienterna som besöker Elisabet får råd om behandlingar och råd om egenvård.

– Astma är en inflammation i luftrören som gör att man kan få svårt att andas och man kan få en besvärande hosta, säger Elisabet och fortsätter:

– Men kol är ju en stor folksjukdom och jag tycker alla delar av de här områdena är intressanta. Jag brinner för de här frågorna.

Bästa i livet

Att det blev just en specialistsjuksköterskeutbildning vid Göteborgs universitet med inriktning astma, kol och allergi beror på Elisabets stora intresse för dessa sjukdomar. Utbildningen beskriver Elisabet som något av det bästa hon gjort i sitt liv.

Hur ofta Elisabet träffar sina patienter beror på hur sjuka de är. En del träffar hon varje år och en del varje halvår. Vissa patienter har hon känt i 12 år och då blir det naturligtvis en speciell nära kontakt där patienterna delar med sig av sitt liv.

– Det har blivit både skratt och gråt under våra samtal. Tänk vad många det är som går utan en diagnos. Det är väldigt vanligt att de får en diagnos först när de kommer hit, säger Elisabet.

 Snabba promenader

Trots att sjukdomsbilden skiljer sig åt mellan patienterna är det ett råd som Elisabet ger till alla sina patienter:

– Ta hand om dig själv och din hälsa. Raska promenader på 30 minuter fem dagar i veckan är bra för alla. Orkar man inte det, så kanske man i alla fall kan gå i fem minuter.

Hennes upplevelse är att det är svårare för patienter att ta sig ut på promenad under pandemin, eftersom många lider av ensamhet och ensamhet kan vara förlamande.

 

Artikelserien Rosad i Norra Halland publiceras varje söndag i vår e-tidning.
Visst läser du e-NH?

Läs e-tidningen här 

Är du prenumerant? Kom igång här.

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

"När någon blir glad blir jag gladare"

Nyheter För Nasrin Mamoori på Apoteket i Onsala var det ingen stor grej att köra hem till en kund ...

Friska försöker smita före i vaccinationskön

Vård Personer med hemtjänst och dem de bor med, var först ut när covidvaccinationerna startade på vårdcentralerna ...

Vaccineringen igång i hemtjänsten

Vård 36 patienter i dag. 24 i morgon. I dag startade vaccinationen av personer med hemtjänst och de som bor med dem, ...
Annons