NYHETER 2021-03-03 KL. 11:01

Regionen svarar på frågor om vaccination mot covid-19

Region Halland webbsänder nu om vaccinationsarbetet mot covid-19. Hur går arbetet och vad händer härnäst?

Regionen svarar på frågor om vaccination mot covid-19

TV-klipp och nyheter



Deltar gör kommunikationsdirektör Johanna Wiechel-Steier, Karin Hesselgard, chef för närsjukvården i Region Halland, samt Maria Löfgren, biträdande smittskyddsläkare i Halland.

Maria Löfgren:

– Som ni vet så har vi i Halland en hög nivå sedan några veckor tillbaka. Tyvärr har vi sett en ökning senaste veckan, veckorna. Vi ser framförallt att det sker en ökning av unga och vuxna i arbetsför ålder. Det är därför vi förstärkt våra råd.

– Det vi befarar är att detta i högre grad ska påverka vilka som behöver sjukhusvård, blir svårt sjuka. Det är därför det är så viktigt att vi alla gör vad vi kan för att minska smittspridningen, säger Löfgren.

– Vi ser en ökad förekomst av muterade virusvarianter, framförallt den brittiska i Halland och vi ser att den ökar succesivt.

– För att vi gemensamt ska kunna förhindra att ytterligare människor blir svårt sjuka, är det att vi alla följer de lokala och nationella råd som finns för att förhindra smittspridning, säger Maria Löfgren.

33 700 vaccinerade


Karin Hesselgard:

– Idag har vi vaccinerat totalt 33 710 personer som har fått den första dosen. 11 615 personer har nu blivit färdigvaccinerade med dos 2.



– I gruppen 80 år och äldre finns det cirka 20 100 person i Halland och idag har vi vaccinerat cirka 10 000, och 5 401 är inbokade för den första dosen. 80 procent av den gruppen är vaccinerade eller har en inbokad tid. Och vi är väldigt glada att vi kunnat nå så många äldre.

– Detta har varit möjligt eftersom vi fick stänga den digitala bokningen och koncentrerar oss på att boka in personer 80 år och äldre. Men det finns fortfarande personer som behöver få en tid.

– Hittills har vi genomfört vaccinationer per åldersgrupp och de som vi vill nå först är de sköra och de äldre. De som är 80 år eller äldre har vi nått i betydligt högre grad för dos 1. Men det finns såklart några som är mellan 70-79 och yngre. Vi vaccinerar även dem som har hemtjänst och hemsjukvård. Det finns också yngre personer som arbetar inom vård och omsorg som är vaccinerade med både dos ett och dos två.

– Som det ser ut nu är det de som är 80+ som vi fortsätter att vaccinera. Men även de med hemtjänst, samboende till de som har hemtjänst, hemsjukvård och trygghetslarm. Det är Folkhälsomyndighetens prioritering vi följer.

Varför har det varit stopp i den digitala bokningen?
– Vi vill allra först beklaga att det blev ett stopp och ställde till det för en del av er. Det var många som bokade in sig och ville gärna ha en tid. Men många bokade in sig för tidigt och gick före i kön. Vi hade inte begränsning med bank-ID så det fanns möjlighet för personer yngre än 80 år att boka. Därför var vi tvungna att gå in och stoppa bokningen.

– Det har också påverkats av de leveranser vi fått av vaccin. De har minskat i storlek och vi har fått justera de tider vi lagt ut. De som har bokat in sig för tidigt och varit under 70 framförallt, har vi ringt upp och avbokat. Därmed har det kunna ge plats för de som är 80 och äldre.

– De som är födda 41 eller tidigare har bokats in via telefon.

Vaccinleveranser och vaccinering


Maria Löfgren:

– Det vi berättar idag är vad vi vet idag. Vi behöver vara öppna för att det sker förändringar i leveransprognoser eller hur vaccin ska användas i olika grupper.

Halvårsmålet i Halland står fast.



– Vi tar höjd för att ha kapaciteten att kunna vaccinera i den takt vaccinet kommer. Men ansvaret för att vaccinet kommer till oss ligger på statliga myndigheter och det är tyvärr inget vi kan påverka.

– Vi ställer oss bakom målet och jobbar för att det ska kunna uppnås. Vi behöver få tillgång till mer vaccin och vi behöver att vaccinen som är på gång att bli godkända under våren, faktiskt blir godkända. Det är förutsättningarna för att vi ska nå målet.

De riktigt stora leveranserna har skjutits framåt och kommer först april, maj och juni, vilket påverkar när man kan erbjuda vaccination till alla.

– Enligt tidigare prognoser så skulle vi ha tillgång till mycket mer vaccin än vad vi har nu. Istället kommer de alltså skjutas till början av sommaren.

– Vi tog höjd för att tidigt under året att vara redo att vaccinera ut stora mängder. Vi har en överkapacitet än vad vi haft tillgång till vaccin. Vi kommer ändå succesivt öka vår förmåga att vaccinera ut när vi får mer vaccin.

Vad skiljer vaccinen åt?
– Vi har i Sverige tillgång till tre olika, Pfizer, Astra Zeneca och Moderna. Jag vill påpeka att det är väldigt stora likheter mellan vaccinerna.

– De bygger på olika tekniker för hur vaccinsförsvaret sätts igång i kroppen men i grunden är de ganska lika. Ju mer data vi får ju mer ser vi att de ger bra skydd. Istället för att leta skillnader så vill jag påpeka att vi har tre bra vaccin i Sverige.
– De ger likvärdig effekt för svår sjukdom och död och det är det viktigaste.

Vad det gäller Astra Zenecas vaccin har Folkhälsomyndigheten i mitten av februari ändra den rekommenderade intervallen för när dos två ska ges: 9-12 veckor efter dos ett.

– Man har också säkerställt att man efter en dos med Astra Zenecas vaccin har ett ganska bra skydd mot sjukdom. Man är alltså inte oskyddad under de här veckorna till dos 2.

– Det finns en hel del ny data som talar för att Astra Zenecas vaccin även ger ett bra skydd för äldre. Just nu ger vi det endast till personer under 65. Där inväntar vi bedömning från nationell nivå.

– Enligt en studie i Skottland där man tittat på skyddet efter en vaccindos, har man sett att även för Astra Zenecas vaccin, att de äldre fick väldigt bra skydd mot svår sjukdom.

– Vi har väldigt hög smittspridning. Det är stor risk för smitta. Tillhör man de prioriterade grupperna så är det viktigaste att man vaccineras och mindre viktigt vilket vaccin man får. Jag vill påpeka vikten av att man vaccinerar sig nu och inte går och väntar, säger Maria Löfgren.

Vad händer framåt


– Det pågår arbete för att lägga upp tider för bokning från vecka 14-22 på samtliga vårdcentraler. Enligt de prognoser som finns idag kommer 90 procent av de som vill ha fått sin första dos omkring vecka 22-23 i Halland. Men återigen med brasklappen att det kan förändras i båda riktningarna, säger Karin Hasselgard.

Nästa steg är att vaccinera personer födda 1942 till 1951. De erbjuds att boka tid när den digitala bokningen öppnar, preliminärt nästa torsdag 11 mars.

– Bokning med hjälp av bank-ID kommer det bli, med anledning att vi måste följa den prioriteringsordning som är satt från Folkhälsomyndigheten. Det gör att det är rätt personer som kan boka sig, säger Hasselgard.

Kan man inte boka sig med bank-ID kan man ta hjälp av regionens vaccinationsstöd.

Brev med information till personer i fas 2 har gått ut; personer med dialys eller samboende, Organ eller benmärgstransplanterade och deras samboende. Personer som bor i gruppbostad (LSS) eller personer med LSS-instanser och personlig assistent enligt LSS, ska däremot använda sig av telefonbokning, eftersom åldern är för låg för att kunna boka sig med bank-ID.

– Fas 3, som det ser ut nu, lnågonstans kring vecka 15 kommer den kunna börja. Alla släpps inte på då utan vi behöver succesivt starta fasen och erbjuda turordning även där, säger Maria Löfgren.

I fas tre ingår personer 60-64 år i riskgrupp och efter det personer i åldern 60-64 år.
I fas 4 ingår personer som är 18 år och äldre och som inte prioriterats i tidigare faser.

Frågor från invånare:


Regionen har plockat upp de vanligaste förekommande frågorna.

Hur bra är Astra zenecas vaccin egentligen?
– Det är ett bra vaccin. I de här studierna som låg till grund har man uppfattat att mRNA vaccinerna (Pfizer och Moderna) legat högre och det har de gjort. Men då handlar det om skyddseffekt mot all sjukdom. Tittar vi mer på det skydd man får mot svår sjukdom och död är det inga stora skillnader. Så jag vill hävda att det är ett väldigt bra vaccin, säger Maria Löfgren.

– Vad det gäller biverkningarna fungerar det bra med alla vaccin. Av de biverkningar vi ser är det muskel och feber, helt vanliga och inte farliga, utan att kroppen reagerar på vaccinet vilket vi vill att den gör.

Om man ändå vill välja vaccinsort, får man det?

– Nej, det är inget val man gör som invånare. Vaccin är ett läkemedel och det är en ordination som görs och baseras på medicinska bedömningar. Till exempel personer med dialys erbjuds mRNA-vaccin. Det handlar också om vilka vaccin som finns tillgängliga.

Vad vet vi om de olika muterade virusen?
– Att den brittiska virusvarianten, som är den vi har i Halland i allt större andel, att vaccinet fungerar väl för den. Vad det gäller det sydafrikanska och det brasilianska så vet vi inte ännu.

Om jag är 70 år eller äldre, när kan jag börja boka?
– De kan börja boka på den digitala bokningen som startar 11 mars, om du inte kan göra det eller använda Bank-ID, så är det via vaccinationsstödet som man kan ringa från den 11 mars.

Nästa grupp på tur, vad vet vi om det?
– Om man är mellan 65-69 så kommer man få ett brev hemskickat. Det kommer också finnas information på regionhalland.se

Den största gruppen?
– Som det ser ut idag ser vi från vecka 18, de som är i fas 4. Vi har också fas 3, som är från vecka 15. Alla kommer få brev när det är dags att boka tid.

En fråga om valmöjligheter, kan man välja var man vaccinerar sig?
– Just nu är det 28 vårdcentraler som vaccinerar och vi släpper på tio stycken till den här veckan och nästa. Från vecka 14 kommer alla vårdcentraler kunna ta emot och vaccinera er. Det är inte var ni är listade som avgör. Ni kan även kontakta vaccinationscentralerna då. De kommer i början ha öppet på kvällstid efter att vårdcentralerna har stängt och även på helgen. Tiderna kommer bli vidare ju mer vaccin vi får. Då planerar vi att man ska kunna boka tid från sju på morgonen till 20 på kvällen, vardagar, och på helgen (andra tider under helgen, reds anm).

Om man jobbar inom skola eller står i butik, varför finns man inte med i prioriteringen?
– Den prioritetsordning som vi har i Sverige grundar sig på vilken risk man har för svår sjukdom och död. Risk att utsättas för smitta finns hos alla, där handlar det om att hålla avstånd. Det är ålder och en del medicinska tillstånd som ligger till grund för prioritetsordningen.

– Att vård och omsorgspersonal vaccineras är inte i första hand för deras egen skull utan för patienterna, för att ytterligare skydda de sköra och svårt sjuka patienterna. Det är viktigt att de får skydd genom att personalen som vårdar dem är vaccinerade.

När det finns mycket vaccin och det är dags för många människor att boka, hur kan man förvänta sig att det går till?
– Man kan förvänta sig att det finns tider i vår digitala bokning och möjlighet att ringa till vårt bokningsstöd om man inte har tillgång till Bank-ID eller dator. Vi kommer ta emot för vaccination på vårdcentraler eller vaccinationscentraler. Det är inte listningen som avgör.

– Vi kommer ha stor kapacitet, så med det vaccinet vi får kommer vi kunna lägga ut fler tider efter hand. Vecka 14 så öppnar alla vårdcentraler och vaccinationscentraler, så efterhand kan vi lägga ut fler tider. När ni fått ert brev kommer ni kunna boka in er, säger Hasselgard.

Ingen drive trough?
– Det är varje vårdcentral som får bestämma hur man vill göra, men vi har inte sagt att vi ska ha det vid våra vaccinationscentraler.

 Om man vill avvakta med att vaccinera sig, kan man göra det längre fram då?
– Även om man ingår i en grupp som erbjuds att vaccineras nu så kan man göra det. Men om det inte finns några skäl skulle jag inte rekommendera att man avvakta för vi har en väldigt hög smittspridning. Så är man i prioriterad grupp är rekommendationen att du vaccinerar dig så fort du får möjlighet.

Sändningen avslutades klockan 11.45
Den kommer att gå att se i efterhand och finns då även teckentolkad.


Mer läsning:

Coronaläget i Halland 



Kabelbrott orsakar mörker
TRAFIK 2024-04-25 KL. 14:00
Premium

Kabelbrott orsakar mörker

TV-klipp och nyheter

Moderaten som brinner för välfärden
POLITIK 2024-04-24 KL. 18:30
Premium

Moderaten som brinner för välfärden

Men att vara i opposition är inget för Ulrika Jörgensen

ISHOCKEY 2024-04-24 KL. 15:00
Premium

"Någon rivalitetsvinkling kan du inte skriva"

Kullavikvännernas söner gör upp i SM-finalen

Unga i Kungsbacka mår sämre
NYHETER 2024-04-24 KL. 12:45
Premium

Unga i Kungsbacka mår sämre

Suparkompisar åtalas för sexköp
BLÅLJUS 2024-04-24 KL. 09:00
Premium

Suparkompisar åtalas för sexköp

Stal narkotika i hemtjänsten
NYHETER 2024-04-24 KL. 07:45
Premium

Stal narkotika i hemtjänsten

Gymnasiegatan avstängd
TRAFIK 2024-04-23 KL. 19:30
Premium

Gymnasiegatan avstängd

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | TRAFIK 2024-04-25 KL. 14:00
Kabelbrott orsakar mörker
NYHETER 2024-04-25 KL. 11:00
Det blir fler soptunnor
Premium | NYHETER 2024-04-25 KL. 07:08
Brand i soprum i natt
Premium | KULTUR & NÖJE 2024-04-24 KL. 19:30
Hon skrev årets halländska bok
Premium | POLITIK 2024-04-24 KL. 18:30
Moderaten som brinner för välfärden

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.